A zsebóra: Rövid történelem és érdekes tények

A zsebóra a karóra elődje
Facebook
LinkedIn

A zsebóra a karóra elődje. Manapság leginkább a gyűjtők vagy a retro stílus kedvelői szeretik, egyedi megjelenése miatt. Nézzük meg együtt rövid történetét. Honnan származik valójában, és milyen típusú zsebórák léteznek.

A cikk tartalma

Az első zsebóra

Az első zsebórát Peter Henlein rakta össze már 1510-ben. Ekkor azonban a zsebórát nem a zsebben hordták, hanem medálként láncra akasztották a nyakba. Ez annak volt köszönhető, hogy az óra kompakt volt, de formátlan és szögletes – vagyis nem fért el a zsebben. Csak a 17. században vizsgálták felül az ilyen órák dizájnját, és megalkották az első zsebbe való órát.

A zsebbe való óra növekvő népszerűsége

A zsebórát  II. Károly angol király tette népszerűvé, aki az elsők között tette a mellényzsebébe óráját. Akkoriban főleg a divathoz kapcsolódott. Ennek köszönhetően a zsebórát elkezdték viselni Olaszországban, Amerikában és egész Európában is. A zsebóra népszerűsége tovább nőtt a 18. században, amikor a modelleket bonyolultabb mintákkal, gyémántokkal és drága ékszerként kezdték gyártani, amelyet csak az elit engedhetett meg magának.

Érdekesség: A zsebóra hátránya akkoriban a pontosság hiánya volt. Csak óra mutatója volt. Ez megváltozott, amikor a percmutató i megjelent az órán.

Az első zsebórák főként fontos divat kiegészítőként szolgáltak

A nagyközönség számára is elérhető zsebóra

A tömeggyártásnak és az új technológiáknak köszönhetően a 19. században a nagyközönség számára is elérhetővé vált a zsebóra. De nem csak férfi zsebóráról volt szó. A nők körében is népszerű volt – egészen az 1. világháborúig, amikor praktikussága miatt karórára váltották.

Érdekes tény, hogy 1865-ig az American Watch Company több mint 50 000 megbízható zsebórát gyártott le.

A zsebóra típusai

Többféle zsebóra típus létezik, amely kialakításban és mechanizmusban is különbözik egymástól.

A zsebóra dizájnja

Legyen szó női vagy férfi zsebóráról, az alábbi típusok közül választhat

  • open face – zsebóra nyitott számlappal,
  • full hunter – karóra egyedi külső védő tokkal,
  • half hunter – zsebóra elülső védőtokkal,
  • half double hunter – zsebóra védőtokkal elöl és hátul,
  • double hunter – dupla zsebóra számlapján védőtokkal, hátul nyitható tokkal,
  • pendant watch – hölgyeknek szánt.

Gyakran találkozhatunk arany, ezüst vagy rose gold tokkal ellátott zsebórákkal.

A zsebóra dizájnja eltérő lehet

A zsebóra mechanizmusa

A fent említett paramétereken kívül a zsebórát meghajtása szerint is kategorizálhatjuk:

  • mechanikus zsebóra, amely inkább vintage
  • kvarc zsebóra, amely pontosabb.

Zsebóra márkák

Számos világhírű márka, amely klasszikus karórákat is gyárt, jelenleg is foglalkozik zsebórák gyártásával. Mindenekelőtt a Tissot, a Perseo, a Mondaine és a Royal London cégekről van szó. Illetve említésre méltó még az Omega, Breguet, Vacheron Constantin és a Patek Philippe zsebóra.

Érdekesség: Az aukción valaha eladott legdrágább zsebórák közé tartozik a Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010. Az ára megközelítőleg 31 millió euróra emelkedett.

A zsebóra és a jelen

A tény az, hogy a hagyományos divatos kiegészítőket fokozatosan felváltják a modern technológiák és a trendi fashion órák. Ennek ellenére a zsebórát továbbra is elegáns és fényűző divatkiegészítőnek tekintjük, amely a divatot, az eleganciát és a stílust képviseli.

LEGÚJABB CIKKEK