COSC tanúsítvány: Fontos paraméter egy óra kiválasztásakor vagy csak marketing reklámfogás?

Wenger márkájú karóra
Facebook
LinkedIn

A pontosság mindenképpen elengedhetetlen paraméter az órák esetében. Akár presztízs-szimbólumot, akár ízléses divatkiegészítőt, gyűjteményi tárgyat vagy funkcionális mérőt keres kezére, mindenekelőtt egy időmérőről van szó. A COSC tanúsítvány világszerte elismert és rendkívül rangos garancia az óra pontosságára. Értéke az óragyártás világában ma megkérdőjelezhetetlen. De mit is jelent ez pontosan az átlagos felhasználó számára? Érdemes rá, mint fontos paraméterre fókuszálni az óraválasztásnál? Lehet egy óra szuperpontos, még akkor is, ha nem rendelkezik COS -tanúsítvánnyal? Ezekre és más kérdésekre válaszolunk ma.

A cikk tartalma

COSC: A kronometrikus tökéletesség szinonimája

A COSC a világszerte elismert tanúsító hatóság rövidítése az óragyártásban. A független svájci Controle Official Suisse des Chronometers szervezetet jelöli, amely a karórák pontosságának tesztelésével foglalkozik. Ez egy non-profit szervezet, amely 1973 óta tevékenykedik az óragyártásban. Csak azok az időmérők használhatják a kronométer megjelölést, amelyek sikeresen teljesítették a teszteket és megszerezték a COSC tanúsítványt, s büszkélkedhetnek azzal, hogy valóban nagy pontosságú órák.

További információ a COSC tanúsítványról

Tanúsítványával a COSC cég garantálja az óra pontosságát különböző körülmények között, ami magas gyártási- és felhasznált anyagokat követel meg a gyártótól. Csak az igazán kiváló minőségű órák kapják meg a COSC tanúsítványt, s a mechanikus és kvarcórák egyaránt igényelhetik azt. A különbség a tesztelés időtartamában van: míg egy mechanikus szerkezet 15 napos tesztelésen esik át, addig a kvarc esetében 13 napos tesztelést alkalmaznak.

COSC tesztek menete

Az óra pontosságát az óra öt helyzetében ellenőrzik – oldalsó helyzetekben (3 óránál és 9 óránál), függőleges helyzetben (6 óránál), számlappal lefelé és számlappal felfelé, valamint három hőmérsékleten (8 °C, 23˚C és 38˚C).

Az egyes helyzetekben és hőmérsékleteken végzett tesztek elvégzése után 7 paramétert értékelnek, amelyeknek az órának meg kell felelnie ahhoz, hogy megkapja a COSC tanúsítványt:

 • átlagos napi eltérés -4 és 6 s között.
 • átlagos eltérés a teljes időszakra 2 s.
 • a legnagyobb eltérésváltozás 5 s.
 • a vízszintes és függőleges helyzet eltérései közötti különbség -6 és 8 s között.
 • a legnagyobb eltérésváltozás 10 s.
 • a hőmérséklet-változásoknál mért eltérések közötti különbség -0,6 s-tól. 0,6 s-ig.
 • helyreállítási eltérés -5 és 5 s között.
 

A COSC tanúsítvány előnyei és határai

COSC-tanúsítvánnyal rendelkező óra megvásárlásával garanciát kap arra, hogy egy valóban jó minőségű kronométerbe fektetett be, amely hosszú távú pontos működési lehetőséget rejt magában. Az viszont, hogy ha az óra nem rendelkezik COSC tanúsítvánnyal, még nem jelenti azt, hogy ne lenne igazán minőségi és pontos időmérő.

Mit kap egy COSC tanúsítvánnyal rendelkező óra vásárlásával

 • garanciát a nagyobb pontosságra
 • órát kronométer megjelöléssel
 • garanciát a felhasznált anyagok és gyártási technológiák magas színvonalának betartásához
 • magasabb befektetési és gyűjtői értéket

A COSC tanúsítvány fő határai

Fontos megjegyezni, hogy a COSC kizárólag svájci szerkezeteket tesztel. Ez tehát a „svájci precizitás” bélyege. Vannak más tanúsítványi rendszerek is az óragyártás világában, amelyek tesztjei összehasonlíthatók a COSC rendszerrel. Azonban korántsem olyan népszerűek és tekintélyesek, mint ez a független svájci intézmény. A leghíresebb tanúsítványt biztosító tesztelések közé tartozik a mechanikus órák ISO 3159 nemzetközi tanúsítványa.
A COSC tanúsítvány másik korlátja, hogy nem minden svájci óra felel meg a tesztelésnek. A gyártó dönti el, hogy érdekli-e a tanúsítvány megszerzése és termékét tesztelés alá veti-e. Valójában az évente legyártott svájci óráknak csak körülbelül a 3%-a kapja meg a COSC tanúsítványt. Ezenkívül a COSC tesztek díjkötelesek, ami végső soron gyakran az ilyen ellenőrzött órák magasabb árában is megmutatkozik. Vagyis még a COSC tanúsítvánnyal nem rendelkező svájci órák sem feltétlenül pontatlanok.

COSC pontossági tanúsítvánnyal büszkélkedő óramárkák

A Rolex dobja piacra már szinte hagyományosan minden évben a legtöbb COSC tanúsítvánnyal rendelkező karórát. Más luxusmárkák is követik példáját, mint például az Omega, a TAG Heuer és a Breitling. Valamivel kedvezőbb árú, COSC tanúsítvánnyal rendelkező kronométerek találhatók a Mido, a Certina vagy a Tissot gyártók portfóliójában.

LEGÚJABB CIKKEK