Analóg vs. digitális karórák: Előnyök és hátrányok

Ismerje meg az analóg és a digitális órák közötti különbséget
Facebook
LinkedIn

Klasszikus ketyegő mutatók vagy funkcionális, könnyen leolvasható digitális kijelző: melyik táborba tartozik Ön? Az analóg és a digitális órák nemcsak az idő megjelenítési módjában különböznek egymástól. Szerkezet, pontosság, funkciók, ár, stílus, mindezt összehasonlítottuk, hogy Ön kiválaszthassa kedvencét. Az Ön igényeitől és preferenciáitól függ, hogy melyik oldalra hajlik csuklója. 

A cikk tartalma

Analóg vs. digitális karórák: Az alapvető különbség

A kifejezések tisztázása érdekében először magyarázzuk el az analóg és digitális órák kategóriája közötti alapvető különbséget. Ez szokás szerint az idő megjelenítésének módjában rejlik.

Az analóg órák a kiváló öreg klasszikusokat képviselik. Három mutató és indexek segítségével mutatják az időt, amelyek lehetnek arab vagy római számok, illetve lineáris vagy pont karakterek.

A digitális órák digitális LED vagy LCD kijelzőt használnak az idő megjelenítésére. Többnyire nagyon jól, gyorsan és könnyen olvashatóak különböző fényviszonyok mellett.

A digitális és analóg karórák összehasonlítása

Mindegyik technológiának megvannak a maga előnyei és hátrányai. A felhasználótól és annak igényeitől függ, hogy melyik előnyt értékeli jobban.

Szerkezet

A digitális órák csak kvarcszerkezettel működhetnek. Ezért elemmel működnek, amelyet rendszeresen cserélni kell. A digitális óra szerkezete egy kvarckristályból, két áramkörből és egy mikrochipből áll, amely a bináris adatokat órákra, percekre és másodpercekre konvertálja. Ezután ezt az információt a kijelzőre küldi.

Az analóg órákat kvarc vagy mechanikus szerkezettel lehet meghajtani. Az analóg óra kvarcszerkezete is rendszeres szervizelést igényel az elem cseréje miatt. A digitális órához hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy nem mikrochipet tartalmaz, hanem léptetőmotort, amely az elektromos energiát mechanikai energiává alakítja, és az óra fogaskerekeit forgatja.

Ha érdekli a mechanikus óra, az egyetlen választása az analóg időkijelző lesz. A mechanikus szerkezetet nagyra értékelik az óragyűjtők a történelmi jelentősége és kézművesi összeszerelése miatt. A mechanikus órák nem igényelnek elemcserét. A koronával ellátott kézi tekercselésnek köszönhetően működnek, vagy automatikus meghajtással rendelkeznek. Ebben az esetben az energiaforrás a hajtórugó, így a szükséges rendszeres szervizelés nélkül is működni fog.

Pontosság

A jobb pontosság általában a kvarcórák kiváltsága. A működési ill. pontossági eltérések azonban manapság szinte elhanyagolhatóak, és az átlagfelhasználó gyakorlatilag nem ismeri fel a különbséget.

A digitális órák esetében átlagosan 20 s havi eltérést adnak meg. E mögötte környezeti tényezők, különösen a hőmérséklet és a nyomás állnak, amelyek befolyásolják a kristály rezgéseit a szerkezetben.

Hasonlóan, a kvarc analóg óráknál általában 1 s/ nap alatti átlagos eltérésről beszélünk. Ez ugyanazon okból következik be, mint a digitális órák esetében. Valamivel alacsonyabb pontosságot tulajdonítanak a mechanikus analóg óráknak, amelyek eltérése 1 vagy akár 10 s / nap.

Tehát hacsak nem használ digitális és analóg karórákat kritikus időméréshez vagy szinkronizáláshoz, valószínűleg elégedett lesz a pontosságukkal, függetlenül attól, hogy melyik modellt választja.

Funkciók

A funkciók sokféleségét tekintve egyértelműen a digitális órák vannak előnyben. Manapság már nyomon követhetik élettani funkcióit, aktivitását vagy sportteljesítményét. A már magától értetődő stopperek mellett iránytű is van a felszerelésükben, az okosórák megjelenésével pedig gyakorlatilag végtelenek a lehetőségeik.

Az időmérés mellett az analóg órák általában további funkciókat is elláthatnak. Leggyakrabban stopperrel, riasztóval, több időzónában vagy holdfázisban lévő időkijelzéssel vannak felszerelve. Minden további funkció növeli az értéküket és így az árukat is, mivel sokkal bonyolultabb kivitelezést igényel.

Ár

Az órák árkategóriái általában igen változatosak. Ma már 20.000 euró alatt is lehet minőségi digitális karórát vásárolni, a legújabb okosmodellek árai viszont 6-számjegyű összegekre kúsznak fel. Általában elsősorban a funkcionalitástól és a felhasznált anyagoktól függenek. Mivel a digitális órákat tömegesen gyártják és gyárilag szerelik össze, általában meglehetősen megfizethetőek. Másrészt nem őrzik meg értéküket. Éppen ellenkezőleg, nagyon gyorsan elveszítik.

Az analóg órák árai általában valamivel magasabbak. Itt a minőségi modellek 50 000 Forintn összegnél kezdődnek, az exkluzív luxusórák pedig extrém összegre kúszhatnak fel az árcédulán. Másrészt az analóg karórák sokkal jobban tartják értéküket az idő múlásával, a jó minőségűek pedig még évekkel később is igen nagy piaci keresletet jelenthetnek. Így ideális befektetési lehetőséget jelentenek.

Stílus

Nagy különbségek vannak a digitális és az analóg órák között, ami az esztétikát és a csuklóján keltett általános benyomást illeti. 

A digitális karórák többnyire modernnek, korszerűnek vagy akár futurisztikusnak tűnnek (egyes vintage modellek kivételével). Csodálják fejlett technológiájukért és képességükért, mivel sokkal többet nyújtanak, mint az idő mérése és annak megjelenítése. Általában inkább az lezser és sportos stílushoz illenek.

Az analóg karórák viszont többnyire szép klasszikusok. Nagyon jó hírnévre tettek szert az óragyártás hosszú múltjának köszönhetően. Kifinomult esztétikát biztosítanak viselőjének, és könnyedén illeszkednek a vintage, elegáns és formális stílusokhoz. Természetesen léteznek sportos és strapabíró órák is, amelyeket könnyedén illeszthet szabadidős és szabadtéri öltözetéhez.

LEGÚJABB CIKKEK