Az okosórák legjobb funkciói: Az állapotfigyeléstől az otthon vezérléséig

Ezek az okosóra legjobb funkciói
Facebook
LinkedIn

Az intelligens óra, mint számítógép a csuklón, fogalma a múlt századi tudományos-fantasztikus regények lenyűgöző fikciója volt. Manapság az intelligens hordható eszközök stabil helyet foglalnak el a piacon, és népszerűségükkel a klasszikus analóg óráknak konkurálnak. A technológiai fejlődés gyors ütemével egyre hozzáférhetőbbé válnak, funkcionális felszereltségük pedig napról napra bővül. Az okosórák már rég átkerültek a lépésszámlálóról és az okostelefon-értesítések megjelenítéséről a sokoldalúan hasznos kütyükre. Ma röviden bemutatjuk a legérdekesebb és leghasznosabb funkciókat.

A cikk tartalma

Okosóra funkciók az egészségi állapot figyeléséhez

Az okosórák rendszerint számos testérzékelővel vannak felszerelve, amelyeknek köszönhetően nemcsak a sportolók, hanem az egészségügyi problémákkal küzdők vagy az idősek kedvelt részévé válnak. Például folyamatosan figyelhetik a pulzusszámot, a vér oxigénellátását, vagy rögzíthetik az alvás és az aktivitás időtartamát. A gyártók azonban néhány modellt valóban kiváló egészségügyi funkciókkal láttak el.

Elesés érzékelő

Amikor az okosóra esést észlel, riasztást indít, és értesítést jelenít meg. Ha nem kapcsolja ki a funkciót, automatikusan felhívja a segélyszolgálatokat és az előre beállított segélyhívó elérhetőségeket. Ugyanígy tesz, ha azt tapasztalja, hogy az esés után egy percnél tovább nem mozdult az óra viselőjel.

Vérnyomás mérés

Az okosóra EKG-t és pulzusmérőt használ a vérnyomás mérésére. Kezdeti kalibrációt igényel vérnyomásmérővel, ami alapján aztán elég pontosan ki tudja számítani a vérnyomást. A kivétel a Huawei Watch D, amely egy speciális felfújós mandzsettával is fel van szerelve.

Vércukorszint mérés

Az okosórák vércukorszint-ellenőrzése még gyerekcipőben jár, de a gyártók már intenzíven dolgoznak e funkció fejlesztésén, és az okosórák egyes modelljébe egyszerűsített formában már egyszerűbb glükométereket is beépítenek. Céljuk a csökkenő és emelkedő vércukorszint monitorozása, valamint az étkezések vagy a megfelelő tevékenységek megválasztása. Ezért a cukorbetegek is számíthatnak az okosórák előnyeire a közeljövőben.

Ezek az okosóra népszerű sportfunkciói

Okosórák és sportfunkciók

Az okosórák fitnesz- és sportfunkciói a legnépszerűbbek közé tartoznak. Tipikus példa a lépésszámláló, a megtett távolság, az elégetett kalóriák, a pulzusszám, az edzés vagy a fizikai aktivitás időtartamának mérése. Az óra figyelmeztet, ha túl sokáig inaktív viselője, vagy annak folyadékpótlásra van szüksége. De sokkal többre is képesek.

Funkciók turisták számára

Amellett, hogy a turistáknak szánt okosórák fejlett ellenállással, víz- és porvédelemmel vannak felszerelve, érdekes funkcionális alkalmazásokkal is meglepnek. A szabadtéri tevékenységek kedvelői minden bizonnyal értékelni fogják a GPS helymeghatározást és navigációt, a topográfiai térképeket, az időjárás-előrejelzést és az olyan érzékelőket, mint a magasságmérő, hőmérő, barométer, iránytű vagy gyorsulásmérő.

Funkciók úszók és búvárok számára

Az úszáshoz és búvárkodáshoz használt okosórák természetesen rendkívül vízállóak. Szabadidős búvárkodáshoz legalább az 50 m szintű óra ajánlott. A funkcionális felszerelések közül az úszók és búvárok értékelni fogják a hőmérséklet-érzékelőt, a mélységmérőt, a hátralévő merülési idő, az úszástempó és a megtett távolság monitorozását. A professzionális búvárok számára még olyan funkcionális funkciók is rendelkezésre állnak, mint a légpalackokban lévő nyomásfigyelés, a levegőfogyasztásra vonatkozó adatok, a merülési és kilépési pontok rögzítése vagy az inhalációs merülési mód.

Az okosórák egyéb érdekes funkciói

Az okosórák gyártói az órák funkcionális felszereltségükkel a felhasználók egyre szélesebb körét igyekeznek elérni, és eszközeiket bevonni a potenciális vásárlók életének különböző aspektusaiba. Így valódi technológiai érdekességek érkeznek piacra.

Dolgok keresése

Amikor a legnagyobb szüksége van a telefonjára, nem találja. A múltban szüksége volt egy családtag vagy barát segítségére, aki felhívta Önt a mobiltelefonján. Ma az okosórája, amellyel a telefon párosítva van, gyorsan és kényelmesen megtalálja azt Önnek. A „megkeresni a telefonomat” funkció egyszerűen hangos ébresztést indít el a mobilon, amely segítségével könnyedén megtalálhatja azt. Hasonlóképpen, az órája képes megtalálni például a csatlakoztatott fejhallgatókat, autókulcsokat vagy más elektronikus eszközöket.

Vibrációs navigáció

Az a tény, hogy sok okosóra navigációként is szolgál az utakon, nem újdonság. A gyártók azonban elkezdték hozzáadni az úgynevezett vibrációs navigációt, hogy segítsenek eligazodni az úton anélkül, hogy a képernyőre nézve vagy az utasítások hallgatásával terelődne el a figyelme. Az óra rezgéssel figyelmezteti, hogy jobbra vagy balra forduljon.

Intelligens otthon vezérlés

Ma már okosórával vezérelheti elektromos készülékeit, világítását, garázskapuját, otthona fűtését és szellőzését. Az okosóra mellett természetesen az otthona intelligens automatizálásra is szükség lesz.

Automatikus időzóna beállítás

Az utazók óráinak kedvenc funkciója. Mostantól már nem kell figyelnie a helyi időt és manuálisan beállítania az órát utazásai során. Okosóráját egyszerűen az aktuális tartózkodási helyének megfelelően állíthatja be. Az utazások szerelmesei értékelni fogják a repülési térképeket, a repülési késéssel kapcsolatos figyelmeztetéseket, a pontos időjárás-jelentéseket és a hasonló, intelligens funkciókat.

LEGÚJABB CIKKEK