Hogyan válasszunk okosórát? Ismerkedjen meg az alapvető paraméterekkel és funkciókkal!

Okosórát szeretne? Tanácsot adunk, mely funkciókat érdemes figyelembe venni
Facebook
LinkedIn

Az okosóra ma az egyik legnépszerűbb fogyasztói termék. A piac jelenleg tele van kiváló minőségű modellekkel, és bár néhány kulcsszereplő előtérbe került, egy zászlóshajó nem biztos, hogy mindenki számára ideális választás. Az okosóra kiválasztásának legjobb módja az alapvető paraméterek és funkciók megismerése. Csak ezután mérlegelheti az ajánlatot, és választhat egy intelligens társat, amely megkönnyíti mindennapjait.

A cikk tartalma

Hogyan működik az okosóra

Az okosóra vagy a smartwatch az okostelefon meghosszabbított karjaként működik. Üzenet- és hívás értesítéseket küld, és lehetővé teszi az alkalmazások és egyéb mobilfunkciók kényelmes és diszkrét használatát közvetlenül a csuklóján. Mivel az elmúlt években létszükségletté váltak az okostelefonok, amelyek nélkül már el sem tudjuk képzelni mozgalmas életünket, praktikus frissítésként az okosóra került a piacra.

Szinte minden okosórának csatlakoznia kell mobiltelefonjához Bluetooth technológián keresztül, és vezeték nélküli hatótávon belül kell maradnia a teljes funkcionalitás eléréséhez. Jelenleg csak néhány olyan modell van a piacon, amely rendelkezik 3G-vel vagy LTE-vel, és teljesen függetlenül működik.

Hogyan válasszunk okosórát – a választást befolyásoló legfontosabb paraméterek

Az okosórák széles választékában eligazodni korántsem egyszerű feladat. A választás megkönnyítése érdekében egy gyors áttekintést adunk azokról az alapvető paraméterekről, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Operációs rendszer

Az okosórákat telefonnal való párosításra tervezték. Tehát, ha azon gondolkodik, hogyan válasszon egy okosórát, amely megfelel Önnek, először is ne feledje, hogy kompatibilisnek kell lennie az okostelefonjával. Ha iOS-t futtató iPhone-ja van, a Fitbit kivételével bármelyik okosórát választhatja a piacon. A legjobb kompatibilitás természetesen az Apple márkára jellemző. Ha Android okostelefonja van, az Apple kivételével bármelyik okosórát választhatja.

Az iOS operációs rendszer az egyik legnépszerűbb az okosórák között

Dizájn és a kijelző

Fontos, hogy olyan órát válasszon, amelyet minden nap viselni fog. Míg a férfiak a funkcionalitást helyezik előtérbe, a női órák teljes értékű divatkiegészítő státusszal is rendelkeznek. Ebben a tekintetben nagy előnyt jelent az óralap dizájn megváltoztatásának lehetősége, ahol az Apple márka páratlan vezető szerepet tölt be. A szíj egyszerű és praktikus cseréje is népszerű. A legtöbb okosóra kompatibilis a szabványos 16, 20 és 22 milliméteres szíjjal.

Az okosórák különböző típusú kijelzőket használnak, amelyek felhasználói jellemzőikben különböznek. Az OLED és AMOLED kijelzők minden pixelt külön-külön megvilágítanak, nagy kontrasztot és gyönyörű képet hozva létre. Általában vékonyabbak és kevesebb energiát fogyasztanak. Ezzel szemben az LCD-kijelző olcsóbb, hosszabb az élettartama és jobban olvasható a napon.

Elem élettartam

A töltésenkénti élettartam az egyik leginkább figyelt paraméter. Az akkumulátor kapacitása azonban önmagában nagyon keveset mond az élettartamról. Az alkalmazott technológia és funkciók jelentős hatással vannak a lemerülés gyorsaságára. A gyártók azonban meglehetősen pontos információkat adnak egy töltés átlagos időtartamáról. Az Apple arról ismert, hogy az egynapos akkumulátor-élettartamra és a gyors töltésre támaszkodik. Ezzel szemben más márkák, mint például a Samsung, a Honor, a Xiaomi vagy a Huawei, reális akkumulátor-élettartamot garantálnak több naptól hetekig.

Kommunikáció és közlemények

Egyes okosórák értesítést küldenek az érkező bejövő hívásokról vagy a különböző alkalmazásokból jövő üzenetekről. Magát a kommunikációt azonban csak egy okostelefonnal hajthatja végre. Más modellek lehetővé teszik, hogy közvetlenül az okosórán keresztül telefonáljon Bluetooth-híváson vagy elektronikus SIM-kártyán keresztül. Egyes órák fel vannak szerelve azzal a lehetőséggel, hogy a kapott üzenetre automatikus szöveggel, szmájlival vagy az üzenet közvetlen beírásával válaszoljanak.

Az okosóra kiválasztásánál fontos szempont a különféle egészségügyi és sportfunkciók

Tevékenység- és egészségkövetés

Sok felhasználó hangsúlyozza az okosóra azon képességét, hogy figyelemmel kíséri a napi tevékenységet és a kapcsolódó élettani paramétereket. A legtöbb okosóra folyamatosan figyeli mozgását, és tájékoztat a megtett lépések számáról vagy a megtett távolságról. Az elégetett kalóriák, az alvási ritmus, a pulzusszám, a stressz szint vagy a vér oxigénellátásának monitorozása is népszerű. A sportorientált felhasználók még fejlettebb funkciókkal rendelkező órákra fogadhatnak, mint például az edzés hatékonyságának kiszámítása, edzésterv készítése és még sok más.

Egy olyan időszakban, amikor a többfeladatos munka gyakorlatilag kötelesség, az intelligens technológiák elengedhetetlenné válnak. Aki még nem tulajdonosa egy intelligens asszisztensnek a csuklóján, valószínűleg azon töpreng, hogyan válasszon olyan okosórát, amely tökéletesen passzol hozzá. Az utasítások nagyon egyszerűnek tűnnek: határozza meg igényeit, és keressen egy olyan modellt, amely számos funkcióval kompatibilis az Ön elvárásaival.

LEGÚJABB CIKKEK

Az Invicta óra lenyűgöz robusztus megjelenésével

Invicta órák: A legnépszerűbb kiadások

Az eredetileg svájci Invicta óramárka már 1837-ben megjelent a piacon. Az extravagáns dizájn mellett az Invicta órák a minőség és a megfizethetőség kombinációjával tűnnek ki.