Pilóta karóra: Egyedi stílus és praktikus funkcionalitás

A pilótá karórák nem csak hivatásos pilótáknak készültek
Facebook
LinkedIn

Nem kell repülési gyakorlattal rendelkeznie ahhoz, hogy megengedhessen magának egy pilóta karórát. Repülő órának vagy pilótaórának is nevezik. Manapság a férfi karóra egyik legnépszerűbb változatát képviseli. Népszerűségét elsősorban az időtlen stílusos dizájn és a praktikus funkcionalitás kombinációjának köszönheti. Mikor jött létre a pilóta karóra, és melyek a jellemző tulajdonságai? Végigkalauzoljuk a pilóta karóra történetén.

A cikk tartalma

Mi az a pilóta karóra?

A pilóta karóra egy olyan óra, amely a pilóták igényeit szem előtt tartva készült. Nagy pontosság, tartósság, jó olvashatóság és praktikus funkcionalitás jellemzi. Ez az egyik legnépszerűbb férfi óratípus a piacon. Megtalálhatja például a Zeppelin, IWC vagy Vostok Europe márkák portfóliójában.

A jól ismert IWC márka gyárt pilóta órákat

Bepillantás a történelembe

A pilóta karóra születése a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor még a legtöbben zsebórát hordtak. Louis Joseph Cartier, a francia luxuscég alapítójának unokája egy asztalhoz ült a repülés úttörőjével, Albert Santos-Dumont-tal. Az utóbbi feltárta, milyen gondokkal jár a zsebórák használata a repülésben. Erre a kezdeményezésre fejlesztett ki Cartier egy karórát 1904-ben Edmond Jaeger óramesterrel együttműködve.

Ez az óra lehetővé tette Dumontnak, hogy nyomon kövesse az időt anélkül, hogy ki kellett volna vennie a zsebéből, kinyitni, becsukni és eltenni. A Cartier Santos nevet kapta, és sokan az első karórának tartják. Nagyon egyszerű, robusztus és tartós volt. Feltűnő mutatói és indexeik voltak, és lumineszcenciával volt felszerelve. Hogy még kesztyűben is könnyen kezelhető legyenek, nagy koronával rendelkezett.

A pilóta karóra továbbfejlesztése

A repülés fokozatos fejlődésével a pilóta karóra is megváltozott. Funkcionális elemek, például két időzóna követése, logaritmikus skálával ellátott lünetta a gyakorlati számításokhoz, majd később kronográf, másodperc beállítás vagy a földrajzi helyzet leolvasásának funkciója kerültek beépítésre. A technikai felszereltségből mágneses tér árnyékolás, vízálló konstrukció és tükröződésgátló réteggel bevont zafírkristály jelent meg.

A repülési ipar későbbi fejlődése csökkentette a speciális pilóta órák iránti igényt. A legtöbb funkció fokozatosan beépült magába a pilótafülke technikai berendezésébe, és a pilóta karórát csak stíluskérdésként tartották meg. Azonban még mindig sok férfit lenyűgöz, ellentétben a mai túl technologizált világgal.

A pilóta karóra jellegzetessége a nagy számlap, amely jól látható jelzőkkel van ellátva

A pilóta karóra megkülönböztető jellemzői

A pilóta karórát a legjobban a következők jellemzik:

Nagy számlap

A nagy, sötét számlap kontrasztos mutatókkal és indexekkel a szó szoros értelmében meghatározza a pilóta karórát. Többnyire arab számokat használnak, amelyekkel sokan találkozunk a mindennapi életben. Mindezek az attribútumok az idő gyors és egyszerű leolvasását szolgálják bármilyen körülmények között, beleértve a csökkentett láthatóságot is.

Robusztus tok

A pilóta karórát viszonylag nagy méretek és jellegzetes elemek jellemzik. Mindez akkoriban a jó és gyors egyértelműséget kellett hogy biztosítja. A robusztus tok egyike azon tulajdonságoknak, amelyeket a pilóta karóra a mai napig megőrizett.

Méretes korona

Mivel korábban a pilóták kesztyűt viseltek, a nagyobb korona sokkal könnyebbé tette az óra kezelését. Bár a kesztyű már nem kötelező felszerelés a pilótáknak vagy a pilóta karóra tulajdonosainak, sok modell megtartotta uralkodó koronáját.

Lumineszcens réteg

A jobb éjszakai olvashatóságot egy lumineszcens réteg biztosítja, amely az indexek és a mutatók bevonására szolgál. Számos, a repülési ipar által ihletett óra sajátjaként vette ezt az elemet.

Skálával felszerelt lünetta

Érdekes mechanikai elem, aminek köszönhetően egy kis fantáziával a pilóta karórát a mai okosóra elődjének nevezhetjük. A logaritmikus skálával ellátott lünetta a repülés során a szükséges számításokhoz nyújtott segítséget a pilótáknak.

LEGÚJABB CIKKEK