Breitling karóra– történelme rövid áttekintése

Breitling karóra és rövid története
Facebook
LinkedIn

A Breitling elnevezés számos emberben főleg a repülés és a luxus gondolatát idézi. Valójában nem is csoda. Ez a cég egyik legjövedelmezőbb eleme, amelynek története a XIX-ik századba nyúlik vissza. Ismeri a Breitling karóra történetét? A következő sorokban együtt tekintünk bele.

A cikk tartalma

A Breitling karóra és történelme

Ma az emberek szerte a világon fényűzőnek tekintik.  De mindenki valahogy kezdte. Ami a Breitling cég kezdeteit illeti, 1884-ig kell visszautazni az időben. Leon Breitling ekkor alapította meg óragyártó műhelyét. Ez a svájci hegyekben történt – konkrétan St. Imier-ben.

Költözés La Chaux-de-Fondsba

Nem sokkal később, 1892-ben,  Breitling az azonos nevű cégével az akkori óragyártó metropoliszba, a svájci La Chaux-de-Fondsba költözött, ahol az órát mindig más szemmel nézték. Az eredeti alapító Leon Breitling azonban nem élte meg a márka legnagyobb sikerét.

Az első kronográfos karóra – Breitling karóra 1915-ből
Forrás: https://www.hautehorlogerie.org/

Az első kronográfos karóra

Leon Breitling halála után fia, Gaston vette át a felügyeletet a Breitling karóra felett. Gaston Breitling figyelembe vette az akkori igényeket, és elindult a pilóta karóra tervezésének útján. Nos, le kell szögeznünk, hogy elképzelései sikeresek voltak. 1915-ben mutatták be a kronográfos Breitling karórát. Lényegében semmi különös nem lenne benne, ha nem ez lenne a legelső kronográfos karóra. Igen,  a legelső a történelemben, az legelső a világon. És persze nagy sikert aratott.

Hogy miért? A korabeli pilóták egyszerű okból kedvelték meg a Breitling kronográfos karórát. Segítségével meg tudták mérni, meddig tart a tartályban lévő üzemanyag.

A kronográf újításai folytatása

Gaston Breitling a világ első kronográfos karórájának bemutatása után sem habozott. Éppen ellenkezőleg, máris továbbfejlesztette a már úgyis úttörő találmányt. 1923-ban a Breitling márka újítást vezetett be, amely két gombbal választotta el egymástól a stop és az indítás funkcióit.

Partnerségek a légierővel és a hadsereggel

A Breitling cég  továbbra is gyarapodott – még Gaston Breitling nyugdíjba vonulása után is. Fia, Willy vette át az irányítást a jelentős márka felett. Vezető tevekénysége alatt a vállalatnak sikerült partneri kapcsolatokat kialakítania a Brit Királyi Légierővel és az Egyesült Államok hadseregével. Emellett folytatta apja és nagyapja munkásságát és a kronográf-bonyodalom megújítására összpontosított.

Breitling Chronomat 

A Breitling cég  történetében még 1940 után is jelentős események történtek. Érdemes megemlíteni például a Breitling Chronomat karóra bemutatását, amelyet eredetileg matematikusoknak és tudósoknak szántak. Ez volt akkoriban az első kronográf, amely kör alakú logaritmikus mérőműszerrel rendelkezett.

Breitling Navitimer karóra

Breitling Navitimer 

Körülbelül 10 évvel később a Breitling cég egy újabb nagy vállalkozással állt elő. Bemutatta a pilóták számára ma talán legismertebb modellt – a Breitling Navitimer-t. Egyébként navigációs számítógépnek is becézték. Miért? Mivel akkoriban még nem volt GPS-navigáció, a légierőnél  különféle, repülőgép-navigációval kapcsolatos feladatokra használták.

Project 99

Ami a Willy Breitling-korszakot illeti, nem hagyható figyelmen kívül az 1969-es év, amikor a Breitling cég részt vett az úgynevezett Project 99-ben, melynek eredménye a világ első önfelhúzó kronográf szerkezete lett.

A jelen - luxus Breitling férfi karóra

1979-ben a Breitling cég Ernest Schneider pilóta- és óragyártó kezébe került. Valójában egy új korszak kezdődött, amely még magasabb szintre emelte a Breitling luxus férfi karórát.

LEGÚJABB CIKKEK