Órás szótár: Mi az a kronográf és hogyan működik?

Elmagyarázzuk el, mi az a kronográf és hogyan működik
Facebook
LinkedIn

Korábban az óra elsősorban funkcionális kiegészítő volt, amely főleg időmérőként szolgálta viselőjét. Bár manapság az órát inkább divatos kiegészítőnek érzékeljük, ez nem mindig volt így. Az óragyártás technológiája folyamatosan fejlődött, és további funkciókkal bővült az óra, amely nélkülözhetetlen kelléke az élet minden területén dolgozó emberek számára. Áttörő újdonság volt a kronográf felfedezése, amely jelentősen befolyásolta az órák világát.

A cikk tartalma

A kronográf történelméből

Az első modern kronográfot 1816-ban Louis Moinet francia feltaláló találta fel. Egy másik fontos mérföldkő a kronográf-kijelzők használata a kereskedelemben forgalmazott órákban. Ez, XVIII. Lajos király megbízásából, a francia Nicolas Mathieu Rieussec órásmesternek köszönhet. De mi az a kronográf és mire való?

Mi az a kronográf?

A kronográf a mechanikus órák egyik komponense, ill. kiegészítő funkciója.  Minden olyan felépítményt, amely tökéletesíti az óra számlapját, együttesen „bonyodalomnak” nevezik. A kronográf kifejezés alatt azonban nem rejtőzik semmi bonyolult. Ez a kifejezés az extra analóg stopperekre utal. Korábban ez volt a pilóta-, a verseny- vagy egyéb speciális karórák kiváltsága, amelyet a felhasználók egy meghatározott csoportjának terveztek. 

Az idő múlásával a kronográfos ébresztőórák az „egyszerű“ órákba is bekerültek. De nem is csoda. A kronográfok gyönyörűen kiegészítik az óra számlapját, és fényűzőbb és kifinomultabb megjelenést kölcsönöznek neki. Ma funkcionális kronográfokkal találkozhat nemcsak a jól ismert svájci márkák, de az általánosan elérhető divatmárkák számlapjain is.

Cikk tipp: Vessen egy pillantást a top 25 kronográfos órára

Férfi karóra kronográffal:

Hogyan működik a kronográf?

Az óraszámlapon több kronográf ébresztőóra található. A jobb megértés és magyarázat érdekében használhatjuk a Citizen CA4210-16E óra számlapját. Három kis kronográfos ébresztőóra díszíti:

Kronográf a Citizen órán

Magyarázat:

  1. 24 órás al-számlap
  2. 60 perces kronográf
  3. Másodperces kronográf (stopper)

Alapjába véve 3 ébresztőórát használnak a kronográf órákon. Számuk és felhasználásuk azonban eltérő is lehet. Találkozhatunk 2 vagy 4 további ébresztőórával ellátott órával is.

A kronográfok száma az egyes óratípusoknál eltérő lehet
Forrás: tally.tl & watchtime.com

Alapértelmezés szerint a kronográf két oldalsó gombbal működik együtt, amelyek általában körülbelül a kettő és a négy órán helyezkednek el. A felső gomb elindítja a kronográfot, és újbóli megnyomásával leáll a mérés. Az alsó gombbal visszaállíthatjuk a kronográf mutatóit. A kapott adatok kiolvasása a kronográfból nagyon egyszerű, de szisztematikusan kell eljárni. Először jegyezze fel az adatokat a kis ébresztőórán, majd adja hozzá a percmutató adatait, végül pedig a harmadik ébresztő másodperceit.

Női karóra kronográffal:

Kronográf ébresztőórák a Tissot és a Certina órákon

A sebességmérő mint a kronográf ébresztőórák része

A kronográf nagyszerű kiegészítése a sebességmérő funkció. Első látásra tudni fogja, hogy órája sebességmérővel rendelkezik. A megkülönböztető jelek azok a számok, amelyek a lünettán vannak a számlap körül. A sebességmérő feladata egyszerű – segít kiszámolni a sebességet. A számítás azonban két mennyiségtől függ, amelyeket tudnunk kell: az idő és a megtett távolság. Az órája sebességmérőjével kiszámíthatja például a menetsebességet.

Sebességmérő a Citizen karórán

Hogyan kiszámítani a sebességet egy sebességmérővel?

Hogy a sebességmérővel helyesen számolhassuk a sebességet, szükségünk lesz egy központi másodperc mutatóra. Egy fontos képlet lesz érdekes: T = 3600 / t. A „T” betű ebben az esetben a sebességmérő számát, a kis „t” betű pedig a másodpercekben mért időt jelenti. Szintén fontos a „3600” szám, amely ebben a képletben az óránkénti másodpercek számát jelenti (azaz 60 másodperc x 60 perc).

Példa: Képzelje el, hogy Ön egy 1 km-es pályán versenyez, és meg akarja tudni, milyen sebességgel halad át ezen az 1 km-en. A hossz kezdő vonala az a képzeletbeli pont lesz, amelyen bekapcsoljuk a kronográfot. Megtesszük az 1 km hosszú kört, és miután újra átléptük a kiindulópontunkat, leállítjuk a mérést. Például, ha a másodperc 15 másodpercen áll le, akkor az a sebesség, amellyel áthaladt a körön, 240 km / h-nak felel meg. Ebben a videóban további lehetőségeket találhat a sebességmérő használatára az órán:

LEGÚJABB CIKKEK