Digitális karóra

Bár a digitális karóra ma már retrónak tekinthető, népszerűségéből szinte semmit sem veszített. A hagyomány, a népszerű retro dizájn, és egyben a régmúlt idők emléke  a fő vonzereje, aminek köszönhetően a „digitális” még a modern okosórák korában is olyan népszerű.

A cikk tartalma:

A digitális karóra történelméből

Bár a digitális kijelzős karóra története az 1960-as évek végére nyúlik vissza, áttekintésünkben teret adunk a legismertebb, legnagyobb kereskedelmi sikert aratott modelleknek.

Hamilton digitális karóra

Ahogy azt egyik korábbi cikkünkben felvázoltuk, az amerikai Hamilton cég úttörőnek tekinthető a digitális karórák területén. 1972-ben mutatta be a ma már igen ritka Pulsar P1 modellt, amelyet LED-es kijelzővel szereltek fel és 18 karátos arannyal díszítettek. A P1 modell ma egy igazi gyöngyszem, a megőrzött modellek ára 5 számjegyet is elér.

A P1 utódja a P2 modell volt, amely 1973-ban jelent meg a piacon. A test rozsdamentes acélból készült, a legolcsóbb modell ára pedig 395 dollárnál kezdődött. A Pulsar márka digitális karórái slágerré váltak, amit az eladási számok is tanúsítanak. 1975-ben a Hamilton márkának egész 150 000 digitális LED-kijelzős óra modelljét sikerült eladnia.

Az első digitális karóra – Hamilton Pulsar P1

Seiko digitális karóra

1973-ban a japán Seiko márka is elővette fegyvereit. Az e gyártó által létrehozott digitális karóra a Seiko Cal . 0614 megjelölést viselte és ez az első óra 6 számjegyű digitális kijelzővel. Az óra kijelzőjének élettartama 50 000 óra volt, és optimális olvashatóságot biztosított. A Seiko márka folytatta a digitális órák fejlesztését, és két évvel később, 1975-ben piacra dobta a Cal. 0634-et. Ez volt a világon az első olyan digitális óra, amelyet kronográf funkcióval gazdagítottak. Az órában többek között beépített stopper, de praktikus kijelzővilágítás is volt, ami tovább javította használata élvezetét.

Digitális karóra a Seiko márkától
Forrás: https://www.horobox.com/en/news-detail/seiko-always-one-step-ahead

Casio digitális karóra

1974-ben egy másik vezető óragyártó is belépett a digitális órák növekvő piacára . 1974 novemberében a japán Casio márka bemutatta első digitális óra modelljét, a Casio Casiotron R-11-et. Ez a modell az órák, percek és másodpercek megjelenítése mellett naptár funkcióval is gazdagodott, így ez a világ legelső karórája, amely rendelkezik ezzel a (ma már nyilvánvaló) funkcióval. Ennek az immár ikonikus modellnek a másik ínyencsége az volt, hogy a viselőnek egyetlen gombot sem kellett megnyomni az idő megjelenítéséhez. Az LCD kijelzőnek köszönhetően az idő mindig látható volt. Egyéb népszerű Casio digitális óra modelleket is érdemes megemlíteni. Például ki ne emlékezne a ’80-as, ’90-es évek óriási sikerére, a számológépes órára? Ezt a szegmenst a Casio márka uralta.

A digitális karóra ma

Bár a retro digitális karóra használata a legmodernebb okosórák idejében már csak a divat kérdése, korlátozott funkcionalitása sem csökkent népszerűségén. A retro hangulatú vintage digitális karóra rendkívül népszerű, és ezt bizonyítja a Casio márka is. Az első Casiotron R-11 modell megjelenése óta számos további ikonikus modellt hozott piacra, melyeket a mai napig szinte változatlan kivitelben gyárt. Íme néhány a Casio népszerű digitális karórája közül:

A700-as modellsorozat

Napjaink talán legikonikusabb retró karórái ebből a 2019-es kiadásból származnak. Két színben (arany, ezüst) találja őket a piacon, míg  klasszikus vagy cápahálós szíjak között választhat. A jobb oldalon egy másik népszerű Casio Vintage sorozat A159WGEA modellje mellett látható:

Arany kivitelű retro digitális karóra a Casio-tól

A168-as modellsorozat

Az ebből a modell családból származó digitális karóra (majdnem) változatlan dizájnnal díszíti az emberek csuklóját több mint három évtizede! Ha egy jó adag nosztalgiára vágyik, ezt az órát semmiképp ne hagyja ki. Ez az unisex digitális karóra többféle színváltozatban  elérhető, így a klasszikus arany és ezüst mellett fekete, fekete-arany, de ezüst-türkiz vagy terepszínű változattal is találkozhat majd.

Unisex digitális Casio karóra

AE1200-as modellsorozat

Áttekintésünkben nem szabad megfeledkeznünk a kultikus Seiko G757 karóra által ihletett digitális karóráról sem, amelyek a James Bond: Octopus című filmben Roger Moore csuklóján tűnt fel.

James Bond ihlette digitális karóra

F-91W-as modellsorozat

A digitális karórák legendája. Így is nevezhetnénk a Casio F-91W fekete digitális karórát, amely ma már minden retro óra szerelmesének kötelező darabja. Ez a digitális karóra minden idők legnépszerűbb digitális órája, amely rengeteg filmben szerepelt, miközben a világ leghíresebb személyiségeinek csuklóját díszítette és díszíti.

Az egyik legkelendőbb digitális karóra – Casio F-91W

Mint látható, a legnépszerűbb modelleknél megjelenésük óta nem változott a dizájnjuk. Bár több márka próbált hasonló retro hullámra ugrani, a Casio márka jelenleg verhetetlen a digitális órák szegmensében. A Casio ezen a területen elért sikerét elsősorban a kulcsmodellnek köszönheti, amely a múlt század 80-as és 90-es éveinek pop kultúrájának ikonikus szimbólumává vált.