A digitális karóra és világszerte sikeres zarándoklata

Casio digitális karóra modern kivitelben
Facebook
LinkedIn

A ma ismert karórának hosszú utat kellett megtennie, hogy elérje jelenlegi formáját. Remek példája ennek az állításnak az úgynevezett smartwatches, ill. az okosóra. Az emberek valamikor még csak nem is álmodtak ilyen valamiről. Ellenkezőleg, a különféle játékórák és számológépes karórák keltették a figyelmet a piacon. Egy dolog azonban mindegyikben közös  – digitális karóráról van szó. Világszerte sikeres zarándokútját 1972-ben indította el.

Természetesen az első digitális karórát nem szerelték fel azonnal játékkal vagy számológéppel. Maga a digitális kijelző azonban körülbelül 50 évvel ezelőtt elképesztő előrelépés volt.

A cikk tartalma

Az első digitális karóra már 1972-ben

Ha már megemlítettük, álljuk is meg mellette egy pillanatra. A legelső digitális karóra a piacon a Hamilton Pulsar P1 óra volt. Az emberek a világ minden tájáról 1972 áprilisában találkoztak vele. Akkoriban 2100 dolláros árcédula kísérte. Magasságát nemcsak a forradalmi LED-kijelző, de a 18 karátos arany bevonat is okozta.

Arany Hamilton Pulsar P1 digitális karóra

Érdekesség: A Hamilton Pulsar P1 karóra hírnevét az is növelte, hogy egy hasonló modellből James Bond karóra lett a Live and Let Die című filmben.

Digitális karóra számológéppel 4 évvel később

A Seiko nagyon gyorsan reagált a világ első digitális karórájára. 1973-ban mutatta be első digitális modelljét, a 06LC-t. A P1 úttörő darab gyártója azonban nem hagyta magát zavarba hozni, és már 4 évvel az első digitális karóra piacra dobása után bemutatta az egyik első számológépes karórát. Hamilton Pulsar Calculator Watch néven ismerhető. A gombjai azonban olyan kicsik voltak, hogy csak speciális tartozékokkal lehetett működtetni.

A fent említett problémát a Casio cég oldotta meg, amely nemcsak a klasszikus digitális karórával, de a számológépes órával is híressé vált a világban. Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni a 80-as évek elejéről származó C-80 Calculator Watch-ot. Kényelmes működtetésével és megfizethető árával vonzotta a felhasználókat.

Így nézett ki a C-80 a Casio számológépével:

További érdekes digitális karórák

A számológépes karórán kívül azonban más, történelmileg nagyon érdekes digitális karórák is felhívják a figyelmet. Külön köszönettel tartozunk értük a japán márkáknak:

  • 1980 – Casio Game-10 digitális játékóra a legendás Space Invaders játékkal.
  • 1982 – A Seiko Digital Watch lehetővé teszi a tévénézést egy kis kék-szürke LCD képernyőn.
  • 2002 – Casio Wrist Camera digitális karóra beépített kamerával, amely 120 x 120 pixel méretű szürke fényképeket tudott készíteni.

A jelen retro digitális karórája

Ami a digitális karóra általános értelmezését illeti, ma is népszerű. Főleg Casio-nak köszönhetően. Ez a japán óriás ugyanis számos retro digitális karórát kínál. És bár a nagyközönség egyre inkább az okosórák iránt érdeklődik, kijelenthetjük, hogy a digitális karóra addig a piacon lesz, amíg van iránta érdeklődés.

Férfi digitális karóra tippünk : GW-M5610-1ER modell a népszerű G-Shock kiadásból.

Női digitális karóra tippünk: Arany retro digitális A168WG-9EF karóra mindkét nem számára.

Végezetül egy tipp: A Casio karóra széles kínálatában különféle színű digitális gyerek órákat is talál.

Végezetül egy tipp: A Casio karóra széles kínálatában különféle színű digitális gyerek órákat is talál.

LEGÚJABB CIKKEK

Az Invicta óra lenyűgöz robusztus megjelenésével

Invicta órák: A legnépszerűbb kiadások

Az eredetileg svájci Invicta óramárka már 1837-ben megjelent a piacon. Az extravagáns dizájn mellett az Invicta órák a minőség és a megfizethetőség kombinációjával tűnnek ki.