Retro karóra – nosztalgikus pillantás a jelen legsikerültebb darabjaira

Áttekintést nyújtunk a népszerű retro órákról

A retro karóra, ill. más néven vintage karóra, jelenleg sok elégedett tulajdonosnak szerez örömet.  De vajon elgondolkodott már azon, mi áll e „old school“ darabok sikerének hátterében? És miért követelik állandóan, szüntelenül és sikeresen az áhított visszatérést?

Két szögből tekinthetünk a retro karórára. Míg az első az eredeti, gazdag történelemmel és halhatatlan lélekkel bíró gyűjtői darabok, a másik a sikeres retro darabok, amelyek ostromolják a karóra piac jelenlegi kínálatát. Ezúttal figyelmünket a jelen legjobban sikerült retro karóráira fordítjuk.

Mi áll a retro karóra sikere mögött?
Valljuk be – nagyon nehéz figyelmen kívül hagyni az órapiac jelenlegi trendjeit. Legyen szó masszív férfi számlapokról, díszkővel díszített női órákról vagy egyéb különféle menő darabokról. A karóra egyszerűen egyengeti újkori útját. Semmi esetre sem akarjuk azt sugallni, hogy megvetjük a modern trendeket. Éppen ellenkezőleg, korábbi cikkeinkben rájuk támaszkodunk, és mi magunk is rajongunk értük. Jelenleg azonban azon gondolkodunk, miért követelik az old school darabok a visszatérést?

Érdekes pillantást kínál ebben a témában egy külföldi cikk, amelyben a szerző 5 okot vázolt fel, miért érdemes retro karórát vásárolni. És milyen a mi véleményünk? Úgy tartják, hogy a jó dizájn időtlen. És ez a karórákra is vonatkozik. Az eredeti vintage órák megtekintésekor észlelhetjük azokat a sajátosságokat, amelyek az új retro órákra is jellemzőek. Mit jelent ez számunkra? A jó hírű gyártókat logikusan inspirálta a múlt század legsikeresebb darabjainak formatervezése. De nézzük meg a konkrét retro karóra modelleket, ill. kollekciókat, amelyek jelenleg nagy népszerűségnek örvendenek.

A jelen legjobban sikerült retro karórái

Számos világhírű márkánál különféle apró elemeket észlelhet, amelyek egyfajta retro vonásként jellemezhetők. Gondolunk például a római számokra, a kevésbé bonyolult (minimalista) számlapokra, a négyzetes formákra, elhalványult árnyalatokra ill. a lazac- és az ezüst színre. A nosztalgikus pillantásunk kapcsán azonban különösen a Casio, a Festina és a Prim márkák érdekeltek minket. Ezért lesz a három cég fő szerepet játszik majd a következő sorokban.

Casio Vintage karóra

A japán Casio társaság már jő ideje kényelmesen háziasította magát a karóra piacon. A Vintage címkével ellátott kollekció arról tanúskodik, hogy főszereplői nem felejtik el a kezdeteket és a márka történetét. Talál benne a férfi és a női retro karórákat, amelyekre a kortalan digitális számlap, a négyzetes formák és az érdekes színek széles skálája jellemző. Külön figyelmet érdemelnek a pasztell árnyalatok, amelyek a kollekció újdonságait érintik. Általánosságban megjegyezhetjük, hogy a Casio Vintage órák a 70-es és 80-as évek stílusos és jellegzetes karóra dizájnját a mai napig hordozzák.

Stílusos retro karóra - Casio Vintage

Fórras: https://www.alltime.ru/obj/catalog/watch/casio/img/big/A1000MCG-9EF__9.jpg

Festina retro karóra

A Festina karóra is ismert retro stílusáról. Ennek az állításnak mindjárt 3 kollekció a bizonyítéka, amelyek különösen a férfi szemet örvendeztetik. Érdemes megemlíteni  elsősorban a Retro kollekciót, amely öltönyös megjelenésével és gyönyörű bőrszíjaival lenyűgöz. A férfi retro Festina Classic karóra azonban szintén vonzza a figyelmet, itt több acél szíjjal ellátott képviselőt is találhatunk. Azonban nem feledkezhetünk meg a Retrograde modell sorozatról sem, minimalista, ugyanakkor időtlen számlapokkal.

Festina Retro 6852/2

Leírás: Méretek: 43 x 43 mm, Meghajtás: Quartz (elem), Vízállóság: 100m (felszíni úszás), Nem: férfi, Jótállás: 24 hónap
TOP

Prim retro karóra

Egy jól sikerült retro karóráért azonban nem kell messzire menni. Csak annyit kell tennie, hogy lábujjhegyre áll, és egy kicsit előre tekint,  konkrétan a cseh (majdnem)szomszédainkhoz, ahol megtalálhatja a ma már hagyományos cseh Prim márkát. Bár ez a márka férfi és női karórákra is összpontosít, külön felhívnánk a figyelmet főleg a Prim retro férfi karórákra. Nemcsak a bőrszíjak kedvelői, de az acél karkötők hívei is választani tudnak ezekből a remek darabokból. És függetlenül attól, hogy tiszta számlapot, a római számokat, vagy a kronográfokat részesíti előnyben, garantáltan nem fogja megbánni. A Prim órák gyártásához ugyanis a legjobb cseh technológiákat és minőségi anyagokat használják.

Prim Republika W01C.13005.J

Leírás: Méret: nagy (szélesség 4 - 5,49 cm) Jótállás: 2 év, Szerkezet típusa: automata-felhúzás a kéz mozgásával, Működés tartaléka: 42 óra, Szerekzet: Miyota 8218 Tok: acél - részben aranyozva
TOP

Egypár extra tipp

A vintage stílus tipikus képviselője a Fossil márka is. De ennek a világhírű cégnek retro vonásairól már korábbi cikkünkben beszámoltunk. Ha azonban olyan modern retro órát keres, amely felébreszti a múlt iránti vágyat, szenteljen egy pillanatra figyelmet ennek a 6 modellnek.

Miért érdemes retro karórát vásárolni ?

Az előző sorokban hivatkoztunk egy cikkre, amely 5 okot is felhozott, miért érdemes retro karórát vásárolni. Mi csak egy tanáccsal szolgálunk. A retro karóra kiválasztásakor a döntő szempont az kell, hogy legyen, hogy az adott darab hogyan illeszkedik bele az Ön személyes stílusába. Ebben az esetben az úgynevezett retro, ill. vintage stílusba, amelyet önnek egyszerűen imádni kell.

LEGÚJABB CIKKEK