Seiko karóra – a japán márka rövid története

A japán Seiko karóra a minőség garanciája

Ha összeállítanánk a világ legikonikusabb és legismertebb óragyártóit, akkor a Seiko óra mindenképpen a válogatásunk csúcsán helyezkedne el. Ez a japán manufaktúra nemcsak az óraipar egyik legnagyobb újítója, de az egyik legrégebbi (kereskedelemben ismert) órás ház is. Jelenleg a Seiko Presage, a Solar ill. a Prospex órák jól ismert és sikeres kollekciói csak töredékei annak, amit a márka hosszú működése alatt előállított.

Ezzel a gyártóval kapcsolatban nem feledkezhetünk meg arról a számtalan elsőségről és újításról, amelyekkel a márka az órák világát gazdagította. A hírhedt Seiko búváróra és a Spring Drive nevezetű (futurisztikus) órameghajtási technológia csak a képzeletbeli jéghegy csúcsa a japán mérnökök keze munkájából. Összegyűjtöttük a legfontosabb történelmi mérföldköveket, és rövid keresztmetszetbe rendeztük e japán óriás történetét. Élvezheti azonban az aktuális kínálatból származó érdekes modellek válogatását is.

A felkelő nap földjéből az egész világba

A márka története 1881-ig nyúlik vissza. Az akkor csak 21 éves Kintaro Hattori alapította Tokió japán városában, nevezetesen a Ginza nevezetű egyik részén. Eredetileg ez a japán üzletember csak órák értékesítésével és javításával foglalkozott. Néhány év alatt azonban eredeti fókuszát faliórák gyártására alakította át. Az első gyárat 11 évvel később hozta létre, és gyártásának termékeit a Seikōsha márkanév alatt forgalmazták. A név két japán szó ötvözésével jött létre. Az első a „Seiko” szó, amely szimbolizálhatja a pontosságot vagy a sikert, és a „sha” szó, amely japánul házat szimbolizál. Az imént említett faliórák gyártása megalapozta a világhírű Seiko márka létrehozását.

A 20. század elején nagyon kevés karórát importáltak külföldről Japánba. Ez a tény adta a vállalkozó szellemű Hattorinak azt az ötletet, hogy készítsen saját karórát. Nem tartott sokáig, és már 1913-ban a gondolat valósággá vált. Megszületett a Laurel az első japán karóra (akkor még így hívták). A japán órák népszerűsége nőtt, de Hattori gyártása nagymértékben függött az alkatrészek külföldről történő behozatalától. Bár ez nagyban lelassította magát a gyártási folyamatot, nem akadályozta meg az első japán karórák növekvő népszerűségét.

Az első karóra a Seiko-tól - még a Laurel jelzés alatt

Forrás: Wikipedia

A márka történelmének fordulópontja minden bizonnyal 1923 volt. A kantói 5,2-es erősségű földrengés következtében a Seikosha gyár megsemmisült, és Kintaro Hattori kénytelen volt megismételni a márka alapításának teljes folyamatát. A „sha” szó 1924-ben való eltávolításával a márkanévből létrejött a jelenlegi név, és semmi nem akadályozta meg az újonnan alakult márkanév beiratkozását az óra történelembe. A márka folytatta az eredeti japán karórák gyártását. Említsük meg például a Seiko Super órát, amely manapság valóban ritka gyűjtői tárgy.

A Seiko innováció alapvető évei

Most azonban néhány évvel haladjunk előre, és a legérdekesebb újítások kiválasztására összpontosítunk, amelyeket a Seiko karóra hozott magával. Mindez érdekes időrendben rendezve.

A listánk első éve 1956 lesz. Ekkor dobták piacra a „Diashock” rendszerrel ellátott Seiko órát. Mint valószínűleg már gyanítja, ennek a rendszernek az volt a célja, hogy megakadályozza az óra fontos alkatrészeinek mechanikai károsodását, amikor leesik. A Diashock rendszer elnyelte a nem kívánt rázódást, és így védte az óra fontos elemeit. Ma talán mosolyoghatunk egy ilyen újításon, de ez egy igazi előrelépés volt az 1950-es években.

Az 1960-as év egy luxusórát hozott magával Grand Seiko néven. A Seiko férfi karórák eredetileg egyetlen modellsora kizárólag a legigényesebb vásárlók kielégítését szolgálta. A tervezők szerepe ebben az esetben egyértelmű volt – nekik kellett létrehozniuk a legfényűzőbb és legjobb órákat, amelyek a japán márka szárnyai alatt létrehozhatók. Természetesen teljesítették céljukat, és az óra ma is készül. Az egyetlen különbség azonban ennek a kiadásnak a márkától való teljes elkülönítése, a Grand Seiko órák jelenleg külön márkát képviselnek.

A tokiói nyári olimpiával (1964) egy évben a Seiko márka újabb innovatív órát dobott piacra. Ez volt az első stopperrel felszerelt japán óra. Ez volt a legnagyobb sportesemény, amely remek alkalmat adott a japán tervezők kiváló időmérő képességeinek bemutatására. Az 1970-es éveket azonban még nem hagyjuk el.

Az 1965-ös év is érdekes volt a márka számára, ebben az évben fejlesztette ki a legelső búváróráját. A tartós toknak és üvegnek köszönhetően a Seiko Diver karóra 150 méter mélységig tudta teljesíteni elsődleges célját. Mint a képen látható, az óra ikonikus megjelenése a mai napig megmaradt.
Seiko Divers búváróra

Az 1969-es év jelentősen hozzájárult a márka történelméhez. Ebben az évben dobta piacra a világ első kvarc elemes (quartz) óráját. Ez a Seiko Astron kollekcióból származó férfi karóra volt az, amely forradalmat okozott az órák világában. Mint a Seiko márka állítja, az óra 100-szor (!) pontosabb volt, mint a piacon lévő összes többi óra. A Seiko Astron óra kiadást mind a mai napig nagy sikerrel gyártják, és egyértelmű bizonyítéka a márka technikai innovációjának és folyamatos fejlődésének.

1975 és 1986 ismét az innováció évei voltak a búvárórák területén. A már említett 1975-es évben a márka azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan órát hozzon létre, amely képes kezelni a merülést 350 méter mélységig. Seiko, mint általában, nem okozott csalódást, sőt túllépte kitűzött célját. A márka elkészítette a Seiko Diver’s titán tokkal ellátott óráját, amely képes volt elmerülni 600 méter mélységig. Azonban a rekordokat 1986-ban is tolták. A titán tok kerámia tokra cserélésével a márkának sikerült egy egyedülálló Seiko Professional Diver 1000 méteres búvárórát létrehozni. Amint azt valószínűleg már gyanítja, ezzel a modellel a japán gyártó meghódította a mitikus határt: 1 kilométer a víz alatt.

Ismeri a Seiko Kinetic karóra sorozatot? A kiadás eredeti neve Seiko A.G.S. és 1988-ban hozták létre. Az óra meghajtásának elve egy oszcilláló súlyon alapult, amely képes volt viselője kezének mozgását elektromos feszültséggé alakítani, ami ezt követően táplálta az óra akkumulátoros rendszerét. Ez volt a legelső kvarc hajtású automata óra, amely képes volt egyesíteni az automatikus és az akkumulátoros órák kiváló tulajdonságait. Igazán tisztességes teljesítmény 1988-ra.

Minden bizonnyal érdemes megemlíteni az 1999-es évet, amikor a Seiko valóban egyedülálló meghajtási megoldást hozott a piacra. A Spring Drive technológiát laikusok nyelvén nagyon nehéz leírni.

Nyugodtan tovább nevezhetnénk egyéb lélegzetelállító márkaújdonságokat is. Azonban egy ilyen „rövid” lista feltétlenül még néhány tucat sort felemésztene, és határozottan nem akarunk történelmi tényekkel untatni (bármilyen érdekesek is lehetnek). Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Seiko márka egyik újítását. Tehát ugorjunk néhány évvel előre, és álljunk meg a Seiko Astron GPS Solar kiadásnál. Van elképzelése arról, hogy egy karóra ebből a kiadásból hogyan lehet egyedi?

Ha a napelemes óra innovatív kombinációja ugrott be, amely képes GPS-jel fogadására, akkor jó helyen jár. 2012-ben a cég piacra dobott egy órát, amely képes volt GPS jeleket fogadni saját szabadalmaztatott GPS vevőjével. Az óra így nagy pontossággal tudta azonosítani az időzónákat, és gond nélkül működött az adatokkal, amelyeket a fejünk felett GPS műholdak szolgáltattak neki. Az órákat ma is gyártják, és ezen az árkategóriáján belül valóban precízen kidolgozott modellek. Ha szeretné jobban megnézni ezt az órát, ne hagyja ki ezt a videót.

Seiko karóra GPS vevővel

Rövid történelmi áttekintésünk alapján valószínűleg már tudja, hogy a Seiko órák a japán készség tökéletes megtestesítői. Most azonban nézzük meg a márka aktuális kínálatát, és összpontosítsunk a legérdekesebb férfi Seiko órákra a népszerű kollekciókból.

Seiko Prospex

Az első gyűjtemény, amelyre a figyelmünket összpontosítjuk, a Seiko Prospex nevű kiadás lesz. A kollekció órái kétségtelenül a legkifinomultabb gyűjtemény (legalábbis vizuálisan) amit a márka kínál. A kollekció legújabb modelljei három elem szerint vannak felosztva, amelyek körülvesznek minket. Megismerjük a Seiko Land, Sky és a Sea órákat, és ezeknek az algyűjteményeknek mindegyikének megvan a maga sajátossága. A Seiko Land férfi karóra elbűvöl a föld színeivel és iránytűjével, a Sky részgyűjtemény napórái pedig megnyerik mindazokat, akik szeretnek a fellegekben járni. Kétségtelen, hogy a Sea jelöléssel ellátott „vízi” kollekció órái is érdekes darabok, amelyek a búvárórák között az igazi csúcs közé tartoznak. Ha a búvárkodás a szíve csücske, akkor mindenképpen jó választás lesz a Seiko Prospex Turtle King SRPE05K1 óra, amely könnyen képes kezelni akár 20 bar nyomást is.

Seiko Prospex Turtle King SRPE05K1

Leírás: Méret: nagy (szélesség 4 - 4,49 cm), A szíj szélessége: 22 mm, A szerkezet típusa: automata - felhúzás a kéz mozdulatával
TOP

Seiko Solar

Mint valószínűleg már gyanítja, a Solar kollekció óráinak fő devizája az innovatív napelemes meghajtás. Az órát napenergia táplálja, amelyet akkumulátor tárol. Soha nem kell kicserélni, így lehetősége van arra, hogy lényegében karbantartást nem igénylő órát viseljen. Természetesen a napenergiának is megvannak a saját hátraütői. A Citizen Eco-Drive-hoz hasonlóan a Seiko Solar órákat is elegendő mennyiségű napfénynek kell kitenni a megfelelő működéshez.

A kiváló műszaki kivitelezés és a precíz minőség mellett a
Seiko Solar kollekció óráinak előnye a viszonylag jó megfizethetőség. A 35 – 70 ezer HUF közötti árkategóriában minőségi órát választhat ebből a kollekcióból és nagyszerű társa lesz. A keresőnkbe került a Seiko Solar SSC147P1, amely Hardlex ásványi üveggel, kronográfos ébresztőórákkal és 10 bar nyomásig tartó vízállósággal van ellátva.

Seiko Solar SSC147P1

Leírás: Méretek: 42 x 42 mm, Meghajtás: Quartz (elem), Vízállóság: 100m (Felszíni úszás), nem: férfi, Garancia: 24 hónap
TOP

Seiko Presage

A Presage kollekció órája olyan darab, amely egyesíti a japán órás kézművességet és a tökéletes sportos-elegáns megjelenést. A gyűjtemény órái azonban nem vonhatók be egyértelműen (legalábbis vizuálisan) a jól ismert órák egyik kategóriájába sem. Válogatott modelljei ugyanis luxus benyomást keltenek, míg mások a vizuális ihletért a búvárórák világába léptek. Azonban, hogy ne csak rejtvényekben írjunk, a gyűjteményben válogathat automatikus, és napelemes órák közül is.

A luxusórák rajongói is minden bizonnyal találnak ínyükre valót, hiszen a Presage kollekció több olyan darabot kínál, amelyeket könnyedén felvehetünk ebbe a kategóriába. Nekünk  korlátozott Coctail Time „Old Fashioned” kollekcióból származó Seiko Presage SRPD36J1 retro óra keltette fel figyelmünket. Ezt az automata órát aranyozott tok díszíti, és a csúcsminőségű Seiko 4R35 szerkezet hajtja. A kiváló minőségű Hardlex üveg és a luxus bőrszíj magától értetődő. A vásárlással azonban ne habozzon túl sokáig. Az órából ugyanis csak 8000 darab készült!

Seiko Presage Cocktail Time Old Fashioned SRPD36J1

Leírás: Méret: nagy (szélesség 4 - 5,49 cm), Szíj szélessége: 20 mm, Szerkezet típusa: automata - felhúzás a kéz mozdulatával
TOP

Seiko Chronograph

Ha a Seiko Presage kollekció órájának árcédulájával sokkoltunk, feltétlenül javítunk hírnevünkön a Chronograph kollekcióval. A gyűjtemény óráit fémjelzik a tipikus kronográfos ébresztőórák, amelyek használata igazi hagyomány a Seiko karórán belül. Többnyire kvarc (akkumulátoros) meghajtású órákról van szó, amelyek a viszonylag alacsony ár ellenére is elvarázsolják majd műszaki kivitelezésükkel. Választhat egy bőrszíjas karóra, de egy fényűző megjelenésű, fém szíjjal ellátott óra közül is.

De ne hagyja magát megtéveszteni az árral. Bár viszonylag olcsó modellek a márka egyéb kollekciója óráihoz képest, az óra minőségileg nem marad el drágább testvéreitől. Ha csak egy modellt kellene választanunk ebből a kollekcióból, ez a férfi Seiko Chronograph SSB303P1 óra lenne. Ez a sportosan elegáns óra funkcionális kronográfos ébresztőórákkal, lumineszcens mutatókkal, és fordulatszámmérővel is rendelkezik. Győződjön meg Ön is a modell hibátlan megjelenéséről.

Seiko Chronograph SSB303P1

Leírás: Méretek: 44 x 12 mm, Meghajtás: Quartz (elem), Vízállóság: 100m (felszíni úszás), Nem: férfi, Garancia: 24 hónap
TOP

Befejezésül

Ahogy az órás beszámolóinkban szokás, végül mindig egy kis összefoglalóval szolgálunk. A híres japán márka mai áttekintésével sem lesz ez máshogy. A Seiko órák nem igazán mindenki számára vannak.  Nem a legújabb divatirányzatok tükröződései, éppen ellenkezőleg. A Seiko férfi és női órák tiszteletben tartják a hagyományokat, és e márka modelljei elsősorban a kifinomult minőségi és technikai újításokra építik sikerüket.

Ha nem tartozik azon vásárlók közé, akik a gyorsan növekvő trendeket követik, de a minőség elsődleges az Ön számára, akkor egy Seiko óra mindenképpen jó választás lesz az Ön számára. Viszonylag alacsony árkategóriában egy csúcsórát szerez be, ami bizonyosan nem fog csalódást okozni, legalábbis a minőséget illetően. Reméljük, hogy közelebb hoztuk Önhöz e japán márkát. De most Önön a sor. Melyik Seiko óra fogja díszíteni csuklóját?😎

LEGÚJABB CIKKEK

Az Invicta óra lenyűgöz robusztus megjelenésével

Invicta órák: A legnépszerűbb kiadások

Az eredetileg svájci Invicta óramárka már 1837-ben megjelent a piacon. Az extravagáns dizájn mellett az Invicta órák a minőség és a megfizethetőség kombinációjával tűnnek ki.