Hogyan választani órát mindenfajta csuklóra?

Segítünk a karóra kiválasztásában

Az óra varázsa abban rejlik, hogy tökéletesen tükrözi viselője stílusát és karizmáját. Ezzel a képességgel kapcsolatban azonban nem szabad elhanyagolni a választás folyamatát. Tudja, hogyan válasszon órát minden fajta csuklóra?

Az óra kiválasztása, ill. vásárlása némelyek számára bonyolultnak és hosszúnak tűnik. De a valóságban pontosan így kell kinéznie. A következő sorokban együtt fedezzük fel, miért is van ez így.

A cikk tartalma

Hogyan választani órát?

Tehát térjünk vissza ahhoz, hogy miért hosszadalmas folyamat egy óra kiválasztása. Az órát évek óta hűségesen kíséri a népszerű  divatkiegészítő címkéje. Viselői számtalan kategóriába sorolhatók – kezdve azokkal, akik felelősségteljesen és gondosan spórolnak álmaik darabjára, és befejezve az ínyencekkel, akik dondolkodás nélkül vásárolnak órát, gyakrabban mint meleg péksüteményt. Ezzel a kijelentéssel azonban nem ítéljük el az említett kategóriák egyikét sem. Az óra kiválasztásával kapcsolatos tanácsunk azonban azon a tényen fog alapulni, hogy az óra viszonylag hosszú távra van vásárolva. Tehát mit kell figyelembe venni a vásárlásnál?

Tippünk: Vásárlás előtt gondolkozzon el ezen a 7 kérdésen:

  1. Kinek szánjuk az órát?
  2. Milyen alkalmakkor szeretném viselni?
  3. Milyen szíj mellett dönteni?
  4. Milyen számlapot részesítek előnyben?
  5. Melyik szerkezet számomra az ideális?
  6. Fontos számomra  a vízállóság?
  7. Mik az elvárásaim az órától?

Hogyan választani órát? Megválaszoljuk az alap kérdéseket

Kinek szánjuk az órát?

A karóra általában férfi, női és gyermek kategóriába tartozik. A világhírű gyártók azonban egyre inkább úgynevezett „uniszex” órákat terveznek, azaz olyan modelleket, amelyek férfiak és nők számára egyaránt alkalmasak. Az okos órákat gyakran egy ilyen kétirányú kialakítás jellemzi.

Milyen alkalmakkor szeretném viselni?

Sportos, elegáns, minimalista, divatos, fényűző, alkalmi, pilóta, búvár vagy verseny. Ezek is lehetnek az óra melléknevei ill. típusai. És ha keményen igyekeznénk, akkor bizonyára többet is találnánk. Tehát, ha azon gondolkozik hogyan válasszon órát, először határozza meg, milyen alkalommal tervezi viselni. A szíj típusa segítségére lehet.

Milyen szíj mellett dönteni?

A szíjat, ill. karkötőt, simán az óra egyik legerősebb vizuális elemének nevezhetjük. Emiatt logikusan befolyásolja az óra kiválasztását és vásárlását. Míg a bőr szíjak elegánsak és nagyszerű kiegészítőt alkotnak a férfi öltönyhöz, a rozsdamentes acél szíjak az elegancia sportosabb alternatívájaként szerepelnek. Nem szabad elfelejtenünk a műanyag ill. a szilikon szíjat sem, amely a sportolók és az aktív életmód rajongói számára gyakran előforduló választás. Érdemes megemlíteni a népszerű Shark Mesh karkötőket és a könnyű NATO szíjakat is.

Álljunk meg egy pillanatra a két időtlen anyag összehasonlításánál – a bőr és az acél. A bőr szíj elsősorban a csuklóhoz való csodálatos és kellemes simulása miatt népszerű. Egy ilyen melegítő érzés különösen örvendetes a hideg őszben vagy télen. Másrészről, azok, akik nem vigyáznak megfelelő módon a bőr szíjra, egy idő után észreveszik a kopás ill. egyfajta szag jeleit. Ami az acél szíjakat illeti, ezek sokkal nehezebbek, de szinte karbantartásmentesek. Figyelemre méltó az a képességük is, hogy kellemesen lehűtik a csuklót forró nyári napokon.

Milyen számlapot részesítek előnyben?

A számlap leggyakoribb típusai az analóg (mutatós), a digitális (numerikus) és a kombinált számlapok, amelyek bővelkednek mutatókban  és számokkal is mutatják az időt. A kombinált számlapok nagyon jól ismertek a Casio G-Schock modellvonallal kapcsolatban.

Melyik szerkezet számomra az ideális?

Ha olyan rendkívül pontos órát keres, amely nem igényel külön figyelmet a kényelmes működéséhez, akkor érdemes egy kvarcóra után nyúlni. Ezeket egy kis akkumulátor táplálja, amely még egy kisebb kvarckristály-oszcillátort táplál. De ha szeretne egy „igazi lélekkel” rendelkező órát, akkor mechanikus szerkezetet keressen – ez tovább osztható kézi felhúzásra és automatikusra. Már első pillantásra minden bizonnyal felkelti érdeklődését a másodperc mutató zökkenőmentes futtatása.

Milyen meghajtást választani?

Fontos számomra az óra vízállósága?

Az óra vízállóságát mélységben (m), barban (BAR) vagy atmoszférában (ATM) fejezik ki. Ezen információk alapján megtudja, hogy milyen hatásnak teheti ki imádott darabját. Legalább is, így kellene lennie. Miért ez a szkepticizmus? Az első ok a „water resistant” címke.

Figyelem: Figyeljen a „water resistant” címkére. Az ilyen óra  maximálisan a levegő páratartalmának áll ellen. Ezért ne lepje meg, ha egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező modell felmondja a szolgálatot az első jelentős vízzel való érintkezés után.

Mindenesetre, míg az 3 ATM / 3 BAR (30 m) vízállóságú órát nem bántja az eső, az 5 ATM / 5 BAR (50 m) jelzésű órának még zuhanyozás vagy kézmosás közben is ellen kell állnia a víz hatásainak. Ugyanakkor érdemes megemlíteni a kutatást is, amely szerint a karórát kézmosás előtt le kell venni, mivel viselése megakadályozza a kézmosást. De térjünk vissza a témához. Ha olyan óra a szíve vágya, amelyell úszni lehet nyúljon legalább 10 ATM / 10 BAR-ot (100 m) vízállóság után. Mély búvárkodás esetén legalább 20 ATM / 20 BAR (200 m) ajánlott.

Mik az elvárásaim az órától?
Az elgondolkozás azon, hogyan választja ki karóráját kéz a kézben együtt jár azzal, mit vár el az órától. Egyesek számára a fő funkciójuk, azaz az idő mutatása elegendő, mások azonban különféle hagyományos vagy modernebb kütyükön bazíroznak. A kiegészítő funkciókkal kapcsolatban megemlíthetjük például a dátum vagy a hét napjának kijelzőjét, a naptárt, az iránytűt, a GPS-helymeghatározót, a barométert, a hőmérőt, a magasságmérőt, a mélységmérőt, a tahimétert, a világítást, a riasztót ill. a pulzusmérőt.

Apró ajánlások az óra kiválasztásához

Az óra kiválasztásánál természetesen az ár is döntő szokott lenni. Napjainkban azonban minőségi órát könnyedén talál akciós áron – szó szerint néhány száz forintért. Végezetül még 2 japró javaslattal szolgálunk az óra kiválasztásához.

Az 1.számú ajánlás: Mielőtt véglegesen úgy dönt, hogy órát vásárol, harároljon be egy szélesebb modellválasztékot, amelyet fokozatosan szűkít, amíg csak egy modell marad hátra. Várjon néhány napot, és ha még mindig tetszik a kiválasztott óra, akkor nem kell többet tétováznia.

A 2. számú ajánlás: Az óra kiválasztásával a hol megvenni kérdés is felmerül. Ebben az esetben csak egyet tudunk mondani – mindig megbízható eladóknál vásároljon. De erről majd legközelebb.

LEGÚJABB CIKKEK

Az Invicta óra lenyűgöz robusztus megjelenésével

Invicta órák: A legnépszerűbb kiadások

Az eredetileg svájci Invicta óramárka már 1837-ben megjelent a piacon. Az extravagáns dizájn mellett az Invicta órák a minőség és a megfizethetőség kombinációjával tűnnek ki.