Számológépes karóra: Rövid történelem és a jelen

Tudja, milyen történet kíséri a számológépes karórát?
Facebook
LinkedIn

A számológépes karóra egy időben a magasan értékelt technológiai vívmányok egyike volt. A következő sorokban nemcsak a történelmére tekintünk vissza, de arra is, hogy jelenleg hogyan boldogul.

A cikk tartalma

A számológépes karóra története

Ahogy az órákhoz kapcsolódó számos technológiai fejlődésben, a számológépes órákban is a japán Casio márka vált úttörővé.

Az első számológépes karóra

A Casio a múlt század 70 -es éveiben mutatta be a világnak az első számológépes karórát. Amellett, hogy a tulajdonosának segítséget nyújtott az alapvető számtani műveletekhez, például összeadáshoz, kivonáshoz, szorzáshoz és osztáshoz, a korabeli design és esztétika szinonimájává vált.

Casio C -80 - az egyik első számológépes karóra

Összetettebb számológépes karóra

A hetvenes évek végén számottevően összetettebb számológépes órák kerültek a piacra. Több gomb jellemezte őket, mint annak idején a mobiltelefonokat. Nemcsak számos vásárló, de több híresség is megkedvelte. Elmondható, hogy mindez a Casio Databank karórában csúcsosodott ki, amely a számítási funkciók elvégzése mellett más kényelmi lehetőségeket is kínált – például naptárat, ébresztőórát, nevek, címek és telefonszámok tárolását vagy akár a legendás Space Invaders játékot.

Érdekesség: A Casio mellett más márkák is számológéppel próbáltak órákat gyártani. Népszerűvé vált például a Hewlett-Packard HP-01-je.

A számológépes karóra bukása

A nyolcvanas évek közepe táján a számológépes karóra fokozatosan elindult a lejtőn. A mobiltelefonok és az úgynevezett „zsebszámítógépek” akkoriban megfizethetőek voltak. A karóragyártók ezért úgy döntöttek, hogy inkább az egyszerűbb modellek tervezésére összpontosítanak ilyen speciális funkciók nélkül.

Számológépes karóra és a jelen

Természetesen a számológépes karórára nem kizáróéag a múlton keresztül kell nézni. Még ma is megtalálhatja a piacon. És milyet válasszon? Talán a legnépszerűbb kombinációt javasoljuk – nagyszerű árat és bevált márkát. És ezen csak a Casio karóra alapul!

Casio számológépes karóra

Hogy megadjuk a választás lehetőségét, úgy döntöttünk, hogy legalább két érdekes modellt ajánlunk:

  • A Casio DBC-32D-1AES számológépes karóra-gyanta tokkal és rozsdamentes acél karkötővel rendelkezik. Érdemes megemlíteni a gömb alakú üveggel ellátott LCD kijelzőt is. És nem hagyhatjuk ki az érdekes funkcióik egész sorát-kezdve a számológéppel, folytatva a 24 órás al-számlappal, ébresztéssel, szundival, stopperrel, kettős idővel, világítással ill öröknaptárral.
Casio DBC-32D-1AES számológépes karóra
  • A Casio DBC-32-1AES számológépes karóra-alapvetően olcsóbb alternatíva a fent említett modellhez. Főleg a műanyag tok és szíj a különbség, ill. az ásványi üveg. A praktikus kiegészítő funkciókkal azonban kelti a figyelmet.

Elgondolkodás befejezésül

A tény az, hogy a számológépes karóra egy időben a technológia legmodernebb vívmányai közé tartozott. Azonban, amint már egy kicsit fentebb említettük, lényegében a modernebb technológiák – különösen a mobiltelefonok – áldozata lett. Ez az egyik oka annak, hogy az extra funkciókat, amelyek közé kétségkívül a számológép is tartozik, elhagyták az órák gyártásában.

A hagyományos karóra fokozatosan nemcsak időmérővé, de gyakran egyszerű és minimalista divatkiegészítővé is vált.  A felmerülő kérdés a következő: feltételezhető -e, hogy ahogy annak idején számológépes karórát felváltotta a mobiltelefon és a hagyományos karóra, úgy a klasszikus órát is helyettesíti majd az okosóra? Az okosóra lesz a jövő csúcstechnológiája?

LEGÚJABB CIKKEK