A Hold fázisai a karórán – az egyik leglenyűgözőbb bonyodalom

A Hold fázisának megjelenítése az órán az egyik legcsodálatosabb bonyodalom
Facebook
LinkedIn

Általában az emberiséget időtlen idők óta magával ragadja a Hold, mint olyan. Amellett, hogy a múltban különféle verses költemények tárgyává, témájává vagy elemévé vált, a tudomány és a kutatás területén is tapasztalhatjuk az emberre gyakorolt ​​hatását. Ma nemcsak folyamatosan kutatják és megfigyelik, de az első látogatókat is sikerült már fogadnia a felszínén. Hasonló szellemben folytathatnánk, de a következő sorokban a karórán lévő Hold fázisai kapnak főszerepet. Tudja, mi is ez a csodálatos bonyodalom valójában?

A cikk tartalma

Betekintés a múltba

Úgy tartják, hogy már Kr.e. 15 000 körül az emberek érdeklődtek a Hold és ennek fázisainak megfigyelése iránt. Bár nem olyan mértékben, mint ma, de mégis. Erre utalnak a Franciaországban felfedezett falfestmények.

Történelmi szempontból azonban nem ez az egyetlen bizonyíték, amely megerősíti az előző generációk érdeklődését a Hold iránt. Csak tekintsen vissza körülbelül ie 150-re, amelyből  a Görögországban található lenyűgöző mechanizmus származik. Fő lényege a Hold és a Nap éves mozgásának bemutatása.

Tudta, hogy az óra iparral és a Hold megfigyelésével kapcsolatos jelentős mérföldkő a 15. és 16. század között következett be, amikor az első csillagászati ​​órát létrehozták?

Holdfázisok Zeppelin órán

Mik is azok a Holdfázisok?

Az előző sorokban említettük a Holdfázisokat, de nem volt időnk elmagyarázni, mit is jelentenek valójában. Ha gondolatban visszatér az iskolába, minden világossá válik. A holdfázisok a Hold mozgását írják le. Nagy valószínűséggel tanult róluk az iskolában. Konkrétan, a Hold 4 legfontosabb fázisát ismerjük:

  • Újhold – a hold megvilágítatlan oldala látható
  • Első negyed – A Hold D betű formájában látható
  • Telihold – a Hold teljes megvilágított oldala látható
  • Utolsó negyed – A Hold C betű formájában látható

Ne feledje: A Hold teljes mozgási ciklusa, más néven hold- vagy szinodikus ciklus, átlagosan 29 nap 12 óra 44 perc 2,8 másodpercig tart.

Holdfázisok a karórán

A kötelező előszavak után végre eljutottunk a lényeghez, vagyis az órán található Holdfázisokhoz. Az emberiséget annyira lenyűgözte a Hold, hogy képmását fokozatosan a karórákba is beolvasztotta. változtatta. Ez a bonyodalom először egy Patek Phillippe karórán jelent meg. Ez 1925-ben történt. Azóta az órások elkezdtek versengeni azért, hogy a lehető legkisebb eltéréssel tudják elhelyezni a Hold fázis jelzőjét az óra számlapján. Andreas Strehler jelenleg a bajnok. Órája olyan Holdfázisokkal rendelkezik, amelyek hihetetlen 2 millió év alatt csak egyszer térnek el.

Női Zeppelin karóra a Hold fázisait ábrázolásával

Miért bonyodalom? A Hold fázisait az órán nem csak úgy nevezzük bonyodalomnak. Ugyanis, bonyodalomnak nevezzük a karóra gyakorlatilag minden extra funkcióját – az idő kijelzésén kívül. Pontosan, bonyodalom például egy kronográf vagy egy dátum és nap kijelző.

Hogyan néznek ki a Holdfázisok az órán, és mit kínálnak?

Laikus kifejezéssel élve a Holdfázis bonyodalom az órán a Hold megjelenését mutatja, amit adott időpontban az égen is láthatunk. Míg korábban egy ilyen bonyodalomnak köszönhetően az emberek például pogány szertartásokat, világi történéseket ill. mezőgazdasági műveleteket követhettek, ma már a Hold fázisai számos világmárka óráján tisztán esztétikai és művészi jellegű. 

LEGÚJABB CIKKEK

Az Invicta óra lenyűgöz robusztus megjelenésével

Invicta órák: A legnépszerűbb kiadások

Az eredetileg svájci Invicta óramárka már 1837-ben megjelent a piacon. Az extravagáns dizájn mellett az Invicta órák a minőség és a megfizethetőség kombinációjával tűnnek ki.