Óraszótár: Mi az az számlap?

A számlap az óra egyik legfontosabb része
Facebook
LinkedIn

Elgondolkodott már azon, hogy mennyire fontos a számlap az általános dizájn és stílusmeghatározás szempontjából? Az évek, melyek alatt a karóra „forgalomban van”, folynak mint a víz, és velük együtt fejlődnek a már említett számlapok is. Ennek eredményeként már az első pillantásra kitalálhatja a gyártásért felelős márkát. De menjünk egy kicsit mélyebbre. Mi is pontosan a számlap?

A cikk tartalma

Mi az a számlap?

Az órarészekről szóló szótárunkban már futólag magyaráztuk, mi az számlap. A teljesség és az ismétlés kedvéért azonban leszögezzük, hogy …

a számlap az óra az a része, amelyet általában a védőüveg alatt láthat – legyen az ásványi, zafír vagy egyéb.

Ez a kifejezés kizárólag az analóg órákra, azaz a mutatókkal rendelekző órákra vonatkozik. Ami a digitális órákat illeti, nem számlapokról, hanem kijelzőkről beszélünk. Érdemes megemlíteni azt a tényt is, hogy az óra további fontos részei a számlapon helyezkednek el, például a mutatók, az indexek és a különféle indikátorok vagy díszítések.

Hogyan működik a számlap?

Lehet, hogy egyesek számára banálisnak tűnik, de mégis szükségesnek tartjuk megemlíteni: a számlap lényege az időről való tájékoztatás. De ha pontosan meg kell határoznunk, akkor magát az időt a mutatók mutatják. De egymás nélkül tanácstalanok lennének. Összegezve, az óra számlapja a mutatók segítségével mutatja az időt. De mindez hogyan működik?

Míg a nagy percmutató, amely csak egyszer fut körbe a számlapon, a perceket mutatja, addig a valamivel kisebb óramutató az órákról tájékoztat. A számlapot naponta csak kétszer futja körbe. Egyes esetekben másodperc mutatókkal is találkozhat a számlapon. Feladatuk, amelynél percenként egyszer megkerülik a számlapot, a másodpercek pontos megjelenítése.

Számlap a Tommy Hilfiger órán

A számlap legismertebb típusai

Talán a legjellemzőbb forma, amelyet a számlap leggyakrabban felvesz, a kör. A kerek számlap mellett azonban négyzetes típusokat vagy specifikusabb formákat is találhat nem olyan számos képviseletben.

Elmondható, hogy a számlapok közül a legnagyobb klasszikus az, amely 12 analóg számjegyet jelenít meg. Manapság azonban sok gyártó támaszkodik például a római számokra vagy az arab és római számok kombinációra. Sőt, egyes márkák számlapja csak bizonyos számú számjegyből állhat. És minimalista esetekben egyáltalán nincs számjegy. Az emberek megszokták az időt a mutató helyzetéből olvassák le

A fenti információk alapján a következőket tudjuk megkülönböztetni:

Arab számokkal rendelkező számlap

Ahogy az előző sorokban már említettük, az óra arab számokkal ellátott számlapja, mondhatni, a legnagyobb klasszikus. Fő mottója az egyszerűség és a hozzá tartozó könnyen olvasható időadatok.

Arab számokkal rendelkező számlap

Római számokkal rendelkező számlap

A karórák számlapján található római számok kissé szokatlanabbak, mint az arabok. Ennek ellenére még mindig gazdagon jelen vannak az órák világában. Népszerű képviselőjük például a Fossil márka.

A pilóta karóra számlapja

A pilóta karóra,  amilyent például a Zeppelin gyárt, nagy hangsúlyt fektet a könnyen leolvasható időadatokra. Emiatt az számlap általában feltűnő analóg számokkal rendelkezik.

Búvárkodásra alkalmas óra számlapja

A búváróra számlapja

Feltűnő indexek jellemzik a búváróra számlapját, amit például a Citizen vagy a Seiko márkától láthatunk. Gyakran fel van szerelve lumineszcens funkciókkal a tájékozódás és az olvashatóság egyszerűsítése érdekében.

Kronográfos számlap

Az számlap tartalmazhat úgynevezett kronográfokat is, ill. kronográfos ébresztőórákat. Az adott modelltől függően kettő vagy három lehet.

LEGÚJABB CIKKEK