Az óra részei: Az órás szótár, amit ismernie kell

Órás szótár az óra legfontosabb részeivel
Facebook
LinkedIn

Igazi óra szakértőnek tartja magát? Nem csak a leghíresebb óragyártókról van áttekintése, de az aktuális ajánlataikról is? Ez azonban még mindig nem jelenti azt, hogy valódi rálátása van az órák világára. Mindezek mellett érdemes elsajátítani az alap órás szótárat, ill. az óra egyes részeit. Hogy jobban tájékozódjon közöttük, egy helyre gyűjtöttük őket össze.

A cikk tartalma

Alap órás szótár - az óra részei

Egy tisztességes óra a precíz munka és számos kisebb és nagyobb komponens kombinációja. Órás szótárunkban nem térünk ki olyan részletekre, mint az egyes csavarok, de végigvesszük az óra legalapvetőbb részeit, amelyeket mindenképpen jó lenne ismerni. Ezekhez tartozik:

  • a tok
  • a számlap
  • az üveg
  • a hátlap
  • a lünetta
  • a korona és a gombok
  • a mutatók
  • a szíj / karkötő
  • a szerkezet
Ezek az óra fő részei

1. Tok

A tokot az óra testének vagy házának is szokták nevezni. Általában hagyományos kerek és négyzet alakú formákban készül olyan anyagokból, mint a fém, kerámia vagy a műanyag. Funkciója azonban nem csak esztétikai – védi az óra szerkezetét, számlapját és az egyéb fontos belső alkatrészeit.

2. Számlap

Míg az analóg órák esetében a számlap kifejezést használjuk, addig a digitális óráknál általában kijelzőről beszélünk. Emellett azonban számlapnak is nevezhetjük. Mindegy, hogy melyik kifejezést használjuk, az óra azon részéről van szó, amelyet az üveg védi. A mutatók, az  indexek és különféle dekorációk kerülnek rá.

3. Üveg

Ahogy fentebb már említettük, az üveg a számlap védelmét szolgálja. Ami az üveg készítéséhez használt anyagokat illeti, a legtöbb gyártó az ásványi típusokat részesíti előnyben. Az órás szótárban azonban olyan kifejezésekkel is találkozhat, mint a zafírkristály vagy a Hardlex üveg. Míg az előbbi egy tartósabb üvegtípus, a Hardlex üveg a Seiko órákon használt típus.

4. Korona és gombok

A koronát valószínűleg nem kell különleges módon bemutatni. Röviden, a feladata az analóg órák pontos időpontjának vagy dátumának beállítása, amelyeken általában jobbra, középen, a 3. óra pozíciójában található. Azonban ez nem szabály. Például 4 órára, vagy balra is elhelyezhető. Ilyen elhelyezést leggyakrabban búvárórákon lehet látni a könnyebb kezelés érdekében.

A koronához hasonlóan a gombok általában a tok külső oldalára vannak felszerelve. Az idő beállítására azonban nem használják őket. Általában további óra funkciókat vezérelnek, például a stoppert.

5. Lünetta

A lunettát egyébként körgyűrűnek vagy órakeretnek nevezik. Amúgy ez az a rész, ami a számlapot határolja. Az lünetta nemcsak rögzített, de mozgatható is lehet – például a búváróráknál, amelyeket a Citizen márka gyárt.

6. Mutatók

A mutatókat az analóg órán találja. Nekik köszönhetően olvashatja le órájáról az információkat az aktuális időről. A mutatók alapvető típusai közé tartozik az óramutató, a percmutató és a másodpercmutató.

7. Szíj/Karkötő

Az óra azon része, amely sok esetben dönt a vásárlásról. Míg a szíjak leggyakrabban bőrből, gumiból vagy textilből készülnek, addig a karkötőknél az acél dominál. Azonban nem csak az anyagok, de a látványtervek – varrás, szín, típus – tekintetében is különböznek egymástól.

A óra hátsó része

8. Hátlap

A hátlap az óra azon része, amely csuklón viselve nem látszik. Az óra hátlapja, ill. az óra elzárásáról van szó, ami mögött a szerkezet található.

9. Szerkezet

Ha órás szótárunkban  az óra egyes részeit említjuk, nem hagyhatjuk ki a szerkezetet sem. Úgyszólván ez az óra szíve, feje és motorja. Neki köszönhető, hogy az óra megfelelően tud működni. Általában két alapvető típusra osztjuk – mechanikusra és elektronikusra.

LEGÚJABB CIKKEK