Óraszíj? Bemutatjuk a legkedveltebbeket

Az óraszíj összes változatát ismeri?
Facebook
LinkedIn

Amióta a szíjak és karkötők az óraipar stabil részévé váltak, a karóra kiválasztása természetesen ezeknek is alárendelt. Más szóval, logikus, hogy míg az igazi úriemberek inkább a bőrszíj után nyúlnak, a sportolók inkább a tartósabb típusokat részesítik előnyben – például a gumi- vagy szilikon szíjat. Azonban mi csak egy maroknyit említettünk a piacon beszerezhető termékekből. Lényegesen több szíj és  karkötő létezik. Tehát melyik óraszíjat válasszuk? Mutatjuk a legnépszerűbbeket.

A cikk tartalma

A legnépszerűbb óraszíjak

A legnépszerűbb óraszíj általában a bőr és az acél. Azonban ezt a két kategóriát is elágazhatjuk. Míg a bőr óraszíj különböző típusú bőrből készülhet, és különböző színeknek és varrási módszereknek lehet alávetve, az acél óraszíj tovább osztható például az Oyster-, a Shark-, a Mesh- vagy a Jubilee-re. De vegyük csak sorban.

Bőr óraszíj

A bőr óraszíjat általában a férfiaknál látjuk a leggyakrabban. Természetesen nem szokatlan a női modellek esetében sem, de tény, hogy gyakoribb a férfi óráknál. Tökéletes választás öltönyhöz és társasági ill. elegáns outfithez. Mint fentebb jeleztük, tagadhatatlan előnyei közé tartozik az a tény, hogy sok színben és különböző steppelésekkel kapható a piacon. Ezenkívül kényelmesen körül veszi a csuklót, ennek köszönhetően nagyon kellemes viselni. Végül is, maga a bőr rendkívül kellemes tapintású.

Másrészt hátrányai melegebb időben nyilvánulnak meg, amikor a csukló izzadni szokott alatta. Ezenkívül rendszeres ápolást igényel. Ha azonban ezt megkapja, sok éven át melegen tartja csuklóját.

A bőr óraszíj elegáns választás

Acél óraszíj

Az acél óraszíj úgyszintén népszerű. Általánosabb tulajdonságait és jellemzőit tekintve lényegesen nehezebb, mint a fent említett bőrszíj. Bár nem elvárható, hogy a bőrhöz hasonlóan melegítsen a csuklón, de forró nyári napokon éppen ellenkező hatást válthat ki. A kéz nem izzad alatta, és a csuklót kellemesen hűti. Ennél is fontosabb, hogy az acél szíj a legtartósabbak és egyben a legkönnyebben karbantarthatók közé tartozik. Örömmel szolgál évek hosszú során át.

Az acél szíj legnépszerűbb típusai a következők:

  • Oyster – A Rolex dobta piacra a 20. század első felében. Felismeri a széles középső részének és az erős háromrészes csatlakozásnak köszönhetően, amely nagy tartósságot biztosít.
  • Shark Mesh – tartós, erős, ugyanakkor rugalmas és kényelmes. Más acél karkötőkkel ellentétben a Shark Mesh kényelmesen körül tudja venni a csuklót.
  • Jubilee – hasonlóan az Oyster acél szíjhoz a Jubilee típust is a Rolex cégnek köszönhetjük. Felismeri a matt kivitelben található három keskeny, fényes kötésnek köszönhetően.
Acél óraszíj

NATO - szövet óraszíj

Igen, a szövet óraszíj is komoly rajongói táborral rendelkezik az óra rajongók között. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy megfizethető, könnyű és egyszerűen cserálhető.

Tudta, hogy a NATO szíjat eredetileg a brit hadsereg katonáinak tervezték a múlt században – konkrétan az 1970 -es években?

A szövet óraszíj elsősorban a NATO típusú szíjakról híres

Gumi/Szilikon óraszíj

És a korábbi típusok mellett nem feledkezhetünk meg a gumiról, ill. a szilikon óraszíjról sem. Legnagyobb rajongói közé a sportolók és az aktív emberek tartoznak. Egyesíti ugyanis a fent említett típusok tulajdonságait. Könnyű, tartós és kellemes tapintású.

A Casio márka és gumi szíjas G-Shock modelljei

LEGÚJABB CIKKEK