Melyik kézen viseljük az órát

Melyik kézen viseljük az órát
Facebook
LinkedIn

Örök dilemma – melyik kézen viseljük az órát? A bal vagy a jobb kézen? Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Ennek ellenére a legtöbb ember szívesebben viseli az órát a bal kezén. Ennek azonban van logikus indoka, melynek gyökerei több évtizedes múltra tekintenek vissza.

A cikk tartalma

Az óra viselés - történelem

Tudta, hogy korábban az órákat a koronával a kilences pozíción készítették?

Tehát ez a jelenlegi modellek túlnyomó többségének pont az ellenkezője volt. A 21. századi karórák koronáját általában a hármas pozícióra teszik. Másrészt ez nem mindig vonatkozik a búvárórákra, amelyek koronája és gombjai gyakran máshol vannak.

Mindenesetre, régebben a kilences pozícióban lévő koronás karórát a jobb kézen viselték. Amikor azonban az amerikai hadsereg az 1930-as években karórát vásárolt katonáinak, amelynek koronája a hármas pozíción volt, fordulat történt az óra viseletben, amely a mai napig tart. A katonák elkezdték az órát a bal kezükön viselni, ami nagyon megkönnyítette a felhúzást.

Férfi karórákat választunk

Ezek az óraviselés szabályai

Melyik kézen viseljük az órát

Mivel az óraviselés történetének alapjai már megvannak, bátran léphetünk a jelenbe. Szóval melyik kézen viseljük az órát? Ahogy a bevezetőben említettük, nincs írott szabály. Viselje azon a kézen, ahol kényelmesebbnek találja. Ha azonban nem tud dönteni, tanácsot adhat egy íratlan szabályt – viselje az órát a nem domináns kezén.

Ne feledje: Az óra jobban beállítható és kezelhető a domináns kézzel. Ezért szokás a nem domináns kézen viselni.

És tekintettel arra, hogy a világ lakosságának többsége jobbkezes, az órát leggyakrabban a bal oldalon viseli.  Ehhez van természetesen igazítva a korona elhelyezése a hármas pozíción, ill. a gombok elhelyezése az óra jobb oldalán. Így közelebb vannak a jobb kezéhez, ami megkönnyíti a kezelésüket.

Figyelem! Ha az ilyen óra viselés nem felel meg Önnek, kövesse az érzéseit. Semmilyen közösségi „faux pas” nem fenyeget, még akkor sem, ha a jobb kezére teszi az órát.

Milyen hibákat érdemes elkerülni óra viselés közben?

A lakosság többségét főleg az érdekli, hogy melyik kezén viselje az órát. Azt azonban elfelejtik, hogy az óra viselésénél teljesen más esetekben fordulnak elő hibák. Bal vagy jobb – mindegy. Vegye figyelembe a következőket:

Női karórákat választunk

Az óra viselésének kényelmesnek kell lennie

Az első nagyobb hiba, amelyet általában az óra viselésénél követnek el, azzal kapcsolatos, hogy megpróbálunk mások kedvében járni. A legfontosabb azonban, hogy Ön érezze jól magát az órájával! Ez azt jelenti, hogy olyan karkötőt és óraszíjat válasszon, amely kényelmes az Ön számára. Természetesen, úgy ahogy a rozsdamentes acél karkötő nem lesz a legjobb választás sportoláshoz, valószínűleg nem fogja tudni a gumiszíjat egy öltönyhöz hangolni Ha azonban egy mindennapi óráról van szó, fordítson különös figyelmet a kényelemre. És ne felejtsük el, úgy helyezze és húzza meg a csuklóján hogy kellemes  legyen.

Óra viselés az ing alatt

És végül nem feledkezhetünk meg az ing alatti óra viseléséről sem, ami a férfi karórára vonatkozik. Függetlenül attól, hogy az órát melyik kezén viseli, az ing viselése közben nem lehet teljesen látható. Amikor felveszi az inget és felveszi az óráját, szabadon engedje le a kezét, és nézzen a tükörbe. A férfi elegancia szabályai szerint maximum az óra fele lehet látható.

LEGÚJABB CIKKEK

Az Invicta óra lenyűgöz robusztus megjelenésével

Invicta órák: A legnépszerűbb kiadások

Az eredetileg svájci Invicta óramárka már 1837-ben megjelent a piacon. Az extravagáns dizájn mellett az Invicta órák a minőség és a megfizethetőség kombinációjával tűnnek ki.