Casio Vintage karórák: Visszatérés a Casio márka történelmi ikonjaihoz

Ikonikus órák a Casio Vintage kiadásból
Facebook
LinkedIn

Pontosan fél évszázad telt el azóta, hogy a japán Casio cég kiadta első karóráját, és kitörölhetetlen nyomot hagyott az óragyártás történetében. A Casiotron volt az egyik első digitális óra a világon, és az első automatikus naptár funkcióval rendelkező óra. Casio Vintage kollekciójuk tanúskodik arról, hogy a japánok kellőképpen büszkék az eredményeikre és tisztelik gyökereiket. A 70-es években és az azt követő évtizedekben született ikonokat ünnepli ez a kollekció. Ebben a cikkben részletesebben is bemutatjuk Önnek.

A cikk tartalma

Történelmi pillanatok, amelyek a Casio Vintage órákat ihlették

A Casio céget a múlt század közepén, 1946-ban alapították Tokióban. Gyártása elsősorban az elektronikára irányult. Bizonyára Ön is ismeri a Casio számológépeket, digitális fényképezőgépeket vagy elektronikus billentyűzeteket. Az első karórák a Casio műhelyből csak a gyártó több évtizedes piaci jelenléte után jelentek meg, és ez valóban alapvető vállalkozás volt.

1974: Casiotron

Az 1970-es évek a nagy lázadások időszaka volt. Amerikában a Flower Children tiltakozott, a Rolling Stones rockslágereit a londoni kocsmákban játszották, Keith Haring pedig falfestményeivel bódította a művészvilágot. Ugyanakkor a világ másik felén, Tokióban egy újabb nagy forradalom zajlott. A Casio 1974-ben érte el az áttörést, amikor kiadta az első házon belüli karórát, a Casiotront. Az egyik első digitális telefon LCD kijelzővel, automata naptárral felszerelve és időtlen dizájnnal, s akkoriban igazi technológiai egyedi darabnak számított.

Ez a Casiotron az, amely kétségtelenül a legnagyobb ihletforrás a Casio Vintage kiadás retro karóráihoz. Összetéveszthetetlen dizájnja ma már a Casio Vintage B640 modellekben is megtalálható.

80-as évek: Digitális technológiák

Az 1980-as években a Casio fáradhatatlanul épített korábbi óragyártási sikerére. Már 1980-ban kiadta a híres Casio C-80 Calculator nevű digitális órát, integrált számológéppel és billentyűzettel. Négy évvel később a Casio CD-40 DataBank jelent meg a piacon, amely 10 telefonszám számára kínált tárhelyet, valamint a Casio AQ-230 analóg és digitális számlapok kombinációjával.

A 80-as évek fent említett ikonjai korabeli változatban megtalálhatóak a Casio Vintage kollekcióban. A gyártó újraélesztette őket a Casio Vintage DBC verzióban.

90-es évek: Rádióvezérlésű órák és ikonikus formák

Abban az időben, amikor a hip-hop uralta a világot, a Casio fejlesztői további újításokon dolgoztak óráikon. Az 1995-ben kiadott új Casio FKT-100 sorozat egyedülálló időmérési pontosságot adott az AQ-230 analóg és digitális kijelző kombinációjához. Ezt a rádiójel vételének köszönhette. A szcéna királya azonban már az újjáéledt Casiotron lett, amely 20 év után nyerte el tipikus tokformáját.

Az eredeti Casio FKT-100 modell ihlette Casio AQ-230 Vintage férfi kvarc retro karóra jelenleg rendkívül népszerű klasszikus kialakítása miatt. 

Casio Vintage unisex karóra

Casio Vintage Retro karóra: További részletek a kiadásról

Ha rajong a retro órákért, a Casio Vintage kollekció elnyeri az Ön tetszését. A 70-es, 80-as és 90-es évek időtlen klasszikus dizájnja, inspiráló stílusa és minden tekintetben kiválóság jellemzi. Az esetek túlnyomó többségében ezüst, arany vagy fekete fém karkötővel ellátott órákról van szó. Vannak beágyazott kristályokkal és speciálisan kialakított számlappal ellátott modellek is.

A Casio Vintage karórák dizájnját tekintve a klasszikus és az üzleti stílushoz is megfelelnek, de vannak hétköznapi viseletre is alkalmas hétköznapibb modellek. Érdekes módon ebből a kiadásból az összes retró óra unisexnek számít.

Casio Vintage kollekció

A gyártó jelenleg öt kollekcióban kínálja retro óráit:

  • Casio Vintage Iconic

Olyan órák, amelyek a Casio műhely történelmi dizájnikonjai. A gyártó megőrizte eredeti megjelenését, amelyet modern technológiákkal egészített ki. 

  • Casio Vintage Mini

Csökkentett dizájnú Casio klasszikus, ilyen a Casio Vintage Mini óra, amely kifejezetten jól illeszkedik a női csuklóra. A gyártó azonban ebben az esetben is ragaszkodik az unisex filozófiához, és kisebb óratokokat kínál a férfi elegancia jegyében.

  • Casio Vintage Round

Mindazok számára, akik a klasszikus kerek tokot kedvelik, itt a Casio Vintage Round kollekció. Az órák egyszerűek, hagyományosak, rendkívül alkalmasak hivatalos alkalmakra.

  • Casio Vintage Edgy

A fent említett kollekció megfelelője a Casio Vintage Edgy éles, szögletes kivitelben. Nagyon jellegzetesnek, stílusosnak és kivételesnek tűnnek, más szóval a Casio márka történetére jellemzőek.

  • Casio Vintage Premium

A legjobb minőségű anyagokból készült prémium, luxus megjelenésű Casio Vintage órák az elegancia és a funkcionalitás kombinációjával örvendeztetnek meg. Kiválóan alkalmasak különleges alkalmakra és értékes ajándéknak is.

LEGÚJABB CIKKEK