A Navy Seals alakulatok karórái: Az elit hősök órái

Luminox - a Navy Seals alakulatok kedvenc márkája
Facebook
LinkedIn

A karóra nem csak egy időmérő eszköz a Navy Seals számára. Taktikai felszerelésük részét képezi, amelynek megbízhatónak, működőképesnek és a legszélsőségesebb körülmények között is tartósnak kell lennie. A különleges erők karóráit mindig úgy tervezték és gyártják, hogy megfeleljenek az igényes küldetések szigorú követelményeinek. A pontosság, az időzítés, a szinkronizálás és a tökéletes koordináció azok a szempontok, amelyek a karórát felbecsülhetetlen értékű eszközzé teszik ezen a területen. Nézzük meg, mely Navy Seals órák bírták ki a legigényesebb körülményeket is az évtizedek során.

A cikk tartalma

Navy Seals karórák: Specifikus tulajdonságok

A Seal a Sea, Air és Land rövidítése, vagyis tengert, levegőt és szárazföldet jelent, ami az Egyesült Államok haderőinek többdimenziós képességeit, szakértelmét, sokoldalúságát és alkalmazkodóképességét jelzi. Műveleteiket a tengeren, a levegőben és a szárazföldön a legszélsőségesebb körülmények között végzik, a sivatagoktól a dzsungelen át a fagyos sarkvidékig. Tartós órájuk nélkül nem mennek ki a terepre. Milyen tulajdonságoknak kell megfelelniük az időmérőknek ahhoz, hogy Navy Seal karórává váljanak?

Ellenállóság és megbízhatóság

A zord környezet mindenekelőtt az óra ellenállóságát és megbízható működését veszi célba akár sárban, fagyban, rendkívül magas hőmérsékleten, valamint durva kezelés során. A Navy Seals órák általában rendkívül ellenálló anyagokból, például acélból, titánból vagy kerámiából készülnek. Szerkezetileg ellen kell állniuk az ütéseknek, a víznyomásnak és a szélsőséges hőmérsékleteknek.

Kiváló olvashatóság

A Navy Seals egységek gyakran rossz látási viszonyok között vagy teljes sötétségben dolgoznak. Az órának ezért kiváló lumineszcens tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A trícium alapú lumineszcenciát vagy a Super-LumiNova technológiát használják a mutatókon és az indexeken többnyire.

Vízállóság

A haditengerészeti műveletek miatt a Navy Seals óráknak vízállónak kell lenniük. Általában legalább 200 m vízállósággal vannak felszerelve.

Pontosság

A tevékenységek pontos időzítése, koordinációja és szinkronizálása csak a tökéletesen pontos időmérőknek köszönhetően lehetséges. A Navy Seals órák ezért rendkívül megbízható, leggyakrabban kvarc vagy automata szerkezetekkel vannak felszerelve. Általában pontos kronográfjuk is van az eltelt idő mérésére.

Masszív óraszíj

A Navy Seals óra nem hibásodhat meg döntő pillanatban egy szakadt vagy meglazult szíj miatt. Az elemek tökéletes megmunkálása mellett fontos a felhasznált anyag minősége is. A taktikai óráknál leginkább gumi és acél csatokat használnak.

Navy Seals karórák: Márkák és modellek

A Navy Sealsnek valójában nincs egyetlen hivatalos órája az elit egységeknek. Egyedileg választják ki őket a cél, a feltételek és a működés által megkívánt funkcionalitás függvényében. A karórákat azonban 1962 óta folyamatosan használják. Az elmúlt 5 évtizedben főként a következő márkák gyártották az órákat a tagok számára:

  • Luminox
  • Casio
  • Suunto
  • Seiko
  • Timex
  • Rolex

Navy Seal Luminox karórák

A svájci Luminox gyártó portfóliójában a Navy Seals katonai célokra készült órák teljes neves kiadása található. Ahogy az a márkától elvárható, a tartósság mellett magától értetődik, hogy a kiváló olvashatóságot a lumineszcens trícium csövek és a robusztus felépítés biztosítja. Az óra szénszálas polimerekből készül, edzett ásványi üveggel és gumírozott szíjjal. 100 – 200 méteres vízállósággal rendelkeznek, és megbízható svájci szerkezettel vannak felszerelve.

Suunto Core karórák

A finn Suunto márka évtizedek óta a tartós outdooros órák piacán van. A Suunto Core órák ütésálló órák, melyek az intelligens felszerelésekben jeleskednek, beleértve például a viharriasztót, barométert, iránytűt, GPS-t, kettős időkijelzőt, ébresztőt, mélységmérőt. A szerkezeti- és anyagállóság kéz a kézben jár az alacsony súllyal, ami a maximális viselési kényelmet jelzi. A vízállóság kissé elmarad, csak 30 m szinten van.

Seiko Prospex karórák

A tengeri és a felszín alatti akciókhoz ideális Navy Seals órát a Seiko Prospex SRPE93 japán búvár képviseli a legjobban. Ez egy automata, kézi tekercseléssel és megbízható mechanizmussal. A vízállóság 200 m-es szinten magától értetődő. Az óra acél tokkal, Hardlex üveggel, csavaros koronával és szilikon karkötővel van felszerelve. A felszín alatti láthatóságot a lumineszcencia biztosítja.

LEGÚJABB CIKKEK