Mi teszi a strapabíró karórát valóban strapabíróvá?

Melyik karórák tartoznak a legstrapabíróbbak közé?
Facebook
LinkedIn

Elmúltak azok az idők, amikor az órákat csak az idő követésére készítették. Jelenleg különféle célokra tervezik. Ennek kapcsán megemlíthetjük a búvár-, repülő-, szabadtéri, okos-, társasági vagy a divatos órákat. A strapabíró karóra azonban szintén egy speciális kategória. Bár nem képviseli az óra kategóriát, mint olyat, de nagyon népszerű világszerte.

A cikk tartalma

Mi az a strapabíró karóra?

Elmondható, hogy az óraiparban a „strapabíró óra” kifejezés valahogy „népiessé” vált. Nem óra kategóriáról van szó, mint például a búvárórák. Strapabíró modellek lehetnek kültéri, okos vagy akár az említett búvárórák is. Természetesen az elegánsabb vagy divatosabb darabok között is megtalálja őket. De milyen kritériumoknak kell megfelelnie a karóráknak, hogy elnyerje a „strapabíró” címkét?

Az igazat megvallva, nincsenek konkrét kritériumok, amelyek meghatározzák, hogy az óra strapabíró. Általában azonban megkülönböztetünk egypár olyan paramétert, amelyek határozottan növelik az óra strapabíróságát. Megemlíthetjük például az ütésekkel, eséssel, vízzel, szennyeződésekkel vagy extrém hőmérsékletekkel szembeni ellenállást.

A Victorinox 241927 katonai karórát a strapabíróság jellemzi

Mi teszi a strapabíró karórát strapabíróvá?

A strapabíró karóra alapfeltétele egy robusztus és masszív tok. Bár önmagában nem garantálja a nagy sérülésállóságot, azonban más paraméterekkel és funkciókkal együtt határozottan igen. A strapabíró órával szemben támasztott speciális követelményeket az alábbiakban foglaljuk össze:

  • robusztus kialakítás masszív tokkal, melynek köszönhetően az óra ellenáll a nagy rezgéseknek, ütéseknek és ütéseknek,
  • egy tartós üveg, amely ellenáll az erős ütéseknek és karcolásoknak is (ideális esetben zafír, mint amilyennel például a Citizen Promaster Land CB5036-10X karóra rendelkezik),
  • magas vízállóság,
  • nagy ellenállás a szélsőséges hőmérsékletekkel szemben,
  • jó olvashatóság, amely megkönnyíti az idő követését és a komplikációk alkalmazását nehéz körülmények között is,
  • tartós karkötő vagy szíj (például műanyag, gumi vagy textil),
  • praktikus funkciók, amelyek hozzájárulnak az óra kényelmes használatához nehéz terepen és nehéz körülmények között is

A strapabíró karóra legfontosabb funkciói

Folytatjuk a strapabíró órákra vonatkozó követelménnyel, amellyel az előző kategóriát zártunk. A következő sorokban egy strapabíró óra legfontosabb funkcióit mutatjuk be.

Vízállóság

A strapabíró karóra általában azok érdeklődésére tart számot, akik manuálisan dolgoznak, ill.  gyakran sportolnak a szabadban, vagy szívesen barangolnak különféle túrákon, sétákon. Az említett körülmények között pedig fokozott a veszélye annak, hogy az óra vízzel közvetlenül érintkezik. Már csak emiatt is magától értetődőnek kell lennie a legalább némi vízállóságnak a magukat „strapabírónak” nevező modelleknél. Ideális esetben legalább 100 m-es szinten, mint például a strapabíró Casio Pro Trek PRT-B50-1ER karóra.

Barométer és magasságmérő

A barométer és a magasságmérő is praktikus funkciók, amelyeket biztosan örömmel fogad majd strapabíró órájában. Míg a barométer a légköri nyomás mérésével figyelmeztethet a közelgő időjárási változásokra, a magasságmérő hasznos információkkal szolgál az aktuális szintről és tartózkodási helyről. Például a Casio G-Shock modellcsalád rendkívül strapabíró Mudmaster karórája ezekkel a funkciókkal van felszerelve.

Strapabíró karóra a Casio G-Shock Mudmaster kiadásból

GPS funkció

A GPS funkció is rendkívül fontos lehet. Segítségével navigálhat és követheti az útvonalat, hogy ne tévedjen el. Ennek kapcsán például a strapabíró Amazfit T-Rex Rock Black okosórát ajánljuk.

További követelmények a rendkívül strapabíró órávall szemben

Azonban lényegesen több dolog teszi igazán strapabíróvá a strapabíró órát.  Megemlíthetjük akár a mágnessel szembeni ellenállást, amely például a Casio G-Shock kollekciójának kedvező árú GA-100-1A1ER karóráját jellemzi, vagy a különböző partneri kapcsolatokat és márka tanúsítványokat. Tudta, hogy egy olyan cég mint a Seiko együttműködik a PADI búvár szervezettel? Ez természetesen garancia arra, hogy búvárórája magas minőségi követelményeknek felel meg. Emellett hasonló szellemben emelhetjük ki a Luminox márkát, amely a katonaság számára gyárt órákat. Mondanunk sem kell, hogy rendkívül strapabírónak kell lenniük.

Így néz ki a Casio G-Shock óra állóképességi tesztje:

És a tetejébe a Victorinox cég például felhívja a figyelmet az összes tanúsított tesztre, amelyet az új órákon végzett. És ezt még mielőtt forgalomba hozná őket. Éppen ezért a legvégén a strapabíró Victorinox 241927.1 karórát emeljük ki, vonzó dizájnnal, zafírkristállyal és kiváló minőségű textil szíjjal.

LEGÚJABB CIKKEK