Ezek az óra viselés leggyakoribb hibái

Ezek az óra viselés leggyakoribb hibái
Facebook
LinkedIn

Az óra viselés annyira általánossá vált a fejlett 21. században, hogy az ehhez kapcsolódó alapelveket gyakran elfelejtjük. Míg az egyik korábbi cikkünkben arról cseréltünk eszmét, hogy melyik csuklón viseljük az órát, addig a mai az óra viselés leggyakoribb hibáit mutatja be. Ön is elköveti őket?

A cikk tartalma

Az óra viselés leggyakoribb hibái

Az egészet úgy lehetne összefoglalni, hogy az emberek sok esetben azt sem tudják, mit vásárolnak. A modern órák általában tele vannak különféle bonyodalmakkal, amelyeket a végén nem is használ ki normál viseletre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szükségtelenek. Csak tudni kell, mit vásárol, és mit vár el.

1. Nincs elegendő információ az óráról

Ahogy fentebb már jeleztük, az óra viselésének alapszabálya, hogy minél többet tudjunk róla. Ha például egy kronográf-komplikációval rendelkező óra vásárlása mellett dönt, tudnia kell, hogy hatékonyabban tudja majd mérni az eltelt időt. Természetesen, ez nem minden. Ma már a karórákat barométerrel vagy GPS funkcióval is fel lehet szerelni. Sok különböző bonyodalmat találhat akár a Casio karórában, különösen a G-Shock modell családban, vagy egy másik japán cég – a Seiko – egyedi darabjaiban. És ha már a bonyodalmakról, ill. funkciókról van szó, egy speciális kategória az úgynevezett okosóra. Alapértelmezés szerint meg tudja számolni a lépéseit, mérni tudja a pulzusszámát vagy figyelemmel kíséri az alvást. Ebben az esetben javasoljuk, hogy nézze meg például a Smarty márka kínálatát.

Léteznek viszont olyan egyszerű órák, amelyek egyáltalán nem viszik túlzásba a funkciókkal. Éppen ellenkezőleg, a minimalizmusra helyezik a legnagyobb hangsúlyt. Kizárólag az idő megjelenítésére és a decens kialakításra összpontosítanak. Ilyen órák például a Michael Kors női modellek vagy az MVMT férfi darabjai.

A funkciókról való informálódás hiánya is gyakori hiba az óra viselésekor

2. Az óra túlbecsülése

Ne feledje, hogy az óra addig fog szolgálni, amíg gondoskodik róla. És ez vonatkozik például a Casio márka által gyártott rendkívül nagy ellenállású, ütésálló modellekre is. Az a tény, hogy az óra nagy sérülésállósággal rendelkezik, nem jelenti azt, hogy „kalapáccsal ütheti”.

Az óra túlbecsülése esetén pedig ne feledkezzünk meg a vízállóságról sem. A közvélemény gyakran nem veszi tudomásul, hogy egy például 50 m-es vízállóságú óra még nem jelenti azt, hogy 50 m-es mélységig merülve is használható. Az óra vízállóságának témájáról azonban egy külön cikkben átfogóan tájékoztattunk.

3. Felesleges pénz pazarlás

Természetesen a kézilegl épített vagy finomhangolt mechanikus óráknak lényegesen magasabb lesz az árcédulája, mint a sorozatgyártású kvarc vagy automata modelleknél. Ezzel a kijelentéssel azonban semmiképpen sem akarjuk becsmérelni a mechanikus órákat. Csak arra apellálunk, hogy alaposan gondolja át, mennyit szeretne befektetni, mielőtt karórát vásárolna. Ez megakadályozza, hogy pénzt pazaroljon valamire, amire végülis nincs szüksége vagy amit nem is akar. Hiszen megbízható órát ma már megfizethető árkategóriákban is lehet találni. Konkrétan olyan márkákat említhetünk meg, mint a Casio, a Citizen, a Seiko, a Tissot és egyebek.

Ne engedjen a felesleges költekezés csábításának, amikor új órát választ

4. Helytelenül választott szíj és karkötő

A ruházathoz hasonlóan az órák is bizonyos mértékig szezonálisak. Így az egyik leggyakoribb hiba az óra viselésénél a szíj és karkötő rossz választása. Míg a bőrszíj nem jó választás a forró nyári napokra (a csukló izzadhat alatta), a fagyos téli napokra nem ajánljuk a masszív rozsdamentes acél karkötőket (kellemetlenül hűsítik a csuklót).

LEGÚJABB CIKKEK