Kvarcóra: Ismeri a történetét?

Az akkumulátoros (kvarc) óraszerkezet az egyik legelterjedtebb az órák világában
Facebook
LinkedIn

A 20. század első felében ilyesmit még elképzelni sem tudtak az emberek. De 1969-ben az elképzelhetetlen valósággá vált. A kvarcórát  bemutatták a világnak. Ismeri a történetét? Apropó, tudja mi az a kvarcóra? A következő sorokban minden lényeges dolgot megtudhat.

A cikk tartalma

Mi az a kvarcóra?

Röviden, egyszerűen és tömören – a kvarcóra elemmel működő óra. Így egyfajta átellenje a mechanikus órának, amelyehez képest sokkal pontosabban – lényegesen kisebb eltéréssel – tudja mérni az időt.

A kvarcórát elem hajtja

Hogyan működik a kvarcóra?

A kvarc szerkezetek belsejében egy oszcillátor van, amely a kvarc szabályos és stabil rezgésén alapul. Az említett oszcillátor feladata a kvarcóra pontosságának biztosítása. Ugyanis sokkal magasabb frekvencián rezeg, mint a mechanikus óraszerkezetek.

Férfi kvarcóra tippünk: Casio Edifice EFV-550P-1AVUEF

Kvarcóra – történelem

A XX. századba kell visszamennünk a kvarcóra története után. Az ötlettel legelsőnek a svájci Longines márka állt elő. Azonban csak az úttörő Seiko cégnek, amely nagyon jól ismert találmányairól és innovációiról az órák világában, sikerült megvalósítania.

A világ első kvarcórája
Forrás: https://www.seikowatches.com/

1969 – az első kvarcóra

Az első kvarcórát Seiko Astron-nak hívták. Szó szerint forradalmasította az óraipart. Nem hiába emlegetik a bevezetésével kezdődött időszakot kvarc válságként. Az elemes óra nemcsak lényegesen olcsóbb volt a hagyományos mechanikus óráknál, de tartósabb és pontosabb is. A Seiko Astron óra eltérése mindössze napi 0,2 másodperc volt, amivel a mechanikus modellek igazán nem tudták felvenni a versenyt. És amikor ehhez társult a kvarcóra már említett alacsony ára, a svájci óramárkáknak komoly problémája volt.

Ezt tükrözi a Seiko márka piaci aktivitása. Egy évvel a forradalmi találmány bemutatása után a Seiko több mint 10 millió kvarcórát exportált. És ennek egzisztenciális következményei voltak néhány akkori producer számára. Érdekes módon az akkumulátoros órák iránti kereslet az idő múlásával sem csökkent. Mivel olcsóbbak, tartósabbak és pontosabbak voltak, mint a mechanikusak, a nagyközönségnek nem volt oka rá, hogy ne vásárolja meg őket. Így 1985-ben a Seiko cég körülbelül 125 milliót exportált a világba.

Női kvarcóra tippünk: Festina Mademoiselle 16719/1

Tippünk egy megbízható kvarcórára - Festina 16719/1

A legfontosabb, amit a kvarcóráról tudni kell

A kvarcóráról a nagyközönség gyakran tévesen gondolkodik. Ezért a következő sorokban válaszokat adunk az említett akkumulátoros órával kapcsolatos gyakran feltett kérdésekre.

Mit jelent a quartz felirat az órán?

Az órán található quartz felirat az óra meghajtásának a módját jelenti. Konkrétan ebben az esetben egy elemes óráról van szó.

A quartz óramárka?

Nem, a quartz nem óramárka. Sokan így gondolják, de a quartz csak az óra meghajtásának a módja. Ezek a tévhitek bizonyos mértékig az olcsó, nem márkás órák gyártóinak is köszönhetők, akik a QUARTZ nevet helyezik el modelljeik számlapján. Így sokakban az az érzést keltik, hogy a quartz óramárka.

Drága a kvarcóra?

Természetesen a kvarcórák között is talál drága, ill. drágább, darabokat. Általában azonban olcsóbb a mechanikus órákhoz képest.

Van szüksége elemre a kvarcórának?

Mivel a kvarcóra elemmel hajtott óra, működéséhez természetesen elemre van szüksége.

Vannak a kvarcórának hátrányai?

Nagyon nehéz lenne hátrányt találni a kvarcórán. Az akkumulátoros óra talán egyetlen hátránya maga az akkumulátor, amelyet idővel szakemberrel kell kicseréltetni. Ezen kívül a mechanikus órákkal ellentétben a kvarcórának nincs meg a gyűjtői potenciálja.

LEGÚJABB CIKKEK