Tudja mit tüntet fel a karóra vízállósága?

Az óra vízállósága több szempont szerint van megkülönböztetve.
Facebook
LinkedIn

A vízállóság egy olyan funkció, amely az egyik legfontosabb paraméter az óra kiválasztásánál. Ez kétszeresen is igaz azokra az emberekre, akik elég gyakran érintkeznek a vízzel. Ez alatt azonban nem csak a hagyományos kézmosást és zuhanyozást értjük. Mit jelez tehát a karóra vízállósága?

Lehet, hogy a munkájába busszal ingázik. Ezért alkalmanként bizonyára nem kerüli el az eső. Vagy gyakran mosogat, amivel ugyanúgy rendszeresebb kapcsolatba kerül a vízzel. Természetesen sokkal több olyan helyzet van, amikor vízzel érintkezhet. Lehet, hogy saját tapasztalatok alapján már néhány eszébe is jutott. Eltekintve attól, miről van szó, hasonló helyzetekben szüksége lesz egy bizonyos vízállóságú órára. Ellenkező esetben minden alkalommal le kell venni csuklójáról. Azonban még ez sem garantálja 100%-ban, hogy nem teszi ki karóráját víznek vagy nedvességnek.

A cikk tartalma

Tudja hogy különböztetjük meg a karóra vízállóságát?

Mi a karóra vízállósága?

Laikus kifejezéssel élve az óra vízállósága azt jelzi, hogy az óra mennyire védett a víz vagy nedvesség behatolása ellen a belső rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy az óra egyes részeit, például a tokot, a koronát, a gombokat és egyebeket jobban rögzíteni kell, mint az olyan órákat, amelyek nem bírják a vizet vagy a nedvességet.

Jegyezze meg: Az óra vízállósága atmoszférában (ATM), barban vagy méterben van megadva. Általában az óra tokján, számlapján vagy hátlapján található.

Milyen lehet a karóra vízállósága?

Ami a vízállóság konkrét számbeli adatait illeti, a piacon többfajta megjelöléssel találkozhat.  Ez alapján tudni fogja, hogy az adott vízálló óra megfelelő-e az Ön számára. Elvileg azonban a következőket különböztetjük meg:

  • karóra 3 ATM / 30 m vízállósággal
  • karóra  5 ATM / 50 m vízállósággal
  • karóra 10 ATM / 100 m vízállósággal
  • karóra 20 ATM / 200 m vízállósággal
  • karóra  50-100 ATM / 500-1000 m vízállósággal

Figyelem! Ha véletlenül 30 m-ig vízálló az órája, azaz 3 ATM vízállóságú, az nem azt jelenti, hogy akár 30 m-es mélységig is búvárkodhat vele. Az ilyen információ csak laboratóriumi jellegű. Az óra vízállóságát áramtalanított vízbe való nyugodt merítéssel tesztelik – azaz nem a kézen, sem úszáskor, sem búvárkodáskor.

waterresistant-watches-citizen

A karóra 3 ATM / 30 m vízállósága

Egyes óragyártók azt állítják, hogy 3 ATM vízálló órával a kezén mosogathat vagy zuhanyozhat. Az óvatosság azonban soha nem árt, ezért azt javasoljuk, hogy  maximálisan emelkedett páratartalomnak tegyék ki, legfeljebb esőnek.

A karóra 5 ATM / 50 m vízállósága

Az 5 ATM-es vízállóságú karóra mosogatás vagy zuhanyozás közben is viselhető. De jobb, ha elkerüli az úszást vagy a hosszú ideig tartó vízben tartózkodást.

A karóra 10 ATM / 100 m vízállósága

Egy 10 ATM-es karóra vízállóság meglehetősen szilárd mércének tekinthető. Az óra, amely ezzel rendelkezik, bármilyen vízi sporthoz, búvárkodáshoz vagy úszáshoz alkalmas. Bár nem búváróra, de ideális egy tenger- vagy tóparti nyaraláshoz.

A karóra 20 ATM / 200 m vízállósága

A 20 ATM-es vízállóságú modellek már búváróráknak nevezhetők. Ezeket azonban nem becsülnénk túl feleslegesen. Könnyűbúvárkodás – igen. De a mély merülés gondot okozhat az ilyen óráknál.

A karóra 50 - 100 ATM / 500 - 1000 m vízállósága

Az óra vízállósága 50 és 100 ATM között szabványon felüli paraméter. A Citizen professzionális búvárórák, vagy más márkák búvármodellei általában ilyen értékekkel vannak ellátva.

LEGÚJABB CIKKEK