Lumineszcencia: Technológiák, amelyek lehetővé teszik, hogy éjszaka is lássuk az időt

Az óra lumineszcenciája
Facebook
LinkedIn

Az idő megállapítása teljes sötétségben is ma már teljesen magától értetődő. Nincs szükség külső fényforrásra vagy mobiltelefonra. Elég, ha van egy klasszikus karóra a csuklóján. Még a legegyszerűbb modellek is fel vannak szerelve a lumineszcencia nevű technológiával. Az óraiparban a fény felé vezető út azonban korántsem volt könnyű. A következő sorokban többet olvashat róla, és azt is megtudhatja, hogyan működik a lumineszcencia a modern órákban.

A cikk tartalma

A lumineszcencia sötét történetéből: Hogyan követeltek életeket a lumineszcens mutatók

Az idő sötétben olvasásának követelménye az óragyártás sok más motivációjához hasonlóan a 20. század elején a katonaság igényeiből fakadt. Abban az időben a lumineszcens anyagot kézzel vitték fel az órák számlapjára és mutatóira. Ez a munkakör a munkásosztályból származó szakképzett nőké volt. Néhányan még a körmükre is elkezdték felvinni a fényes anyagot.

Akkoriban a cink-szulfiddal kevert rádiumot használták fényforrásként. Maga a radioaktív bevonattal ellátott óra használata állítólag nem káros az egészségre. A női munkások azonban vérszegénységtől, gyakori töréstől, állkapocs elhalástól kezdtek szenvedni, és néhány nő életét is vesztette.

Lumineszcens mutatók és indexek

A rádiumtól a biztonságosabb anyagokig

A rádium óraiparban való használatát csak fokozatosan korlátozták. A 20. század 60-as éveiben még használtak radioaktív anyagot, de a lumineszcens mutatókra az eredeti mennyiségnek csak mintegy százada került. 1968-ban teljesen betiltották a használatát.

A rádiumot a trícium  váltotta fel az óragyártásban. Bár radioaktív anyag volt, a használata sokkal biztonságosabb volt. A trícium ugyanazon az elven működött, mint elődje. A fokozatos bomlás során elektronok szabadultak fel, amelyek aktiválták a cink-szulfid izzását. Csak az 1990-es években szorították ki ezt az anyagot a piacról a biztonságosabb lumineszcens technológiák, amelyeket ma is használnak.

Hogyan működik a lumineszcencia ma

A mai lumineszcens órák általában három technológia egyikének köszönhetően világítanak: elektrolumineszcencia, fotolumineszcencia vagy radiolumineszcencia. A trícium felhasználását nem hagyták el teljesen, de a technológia, amellyel a mai órások dolgoznak, jelentősen átalakult.

Elektrolumineszcencia

Működéséhez az elektrolumineszcenciának elektromos áramra van szüksége, amely áthalad a foszforrétegen. Ezért használják a kvarcórák. A számlap mögött elektromos vezetővel és fényporral bevont üveg vagy műanyag panel található. A gomb megnyomásakor elektromos áram szabadul fel, amely elindítja a foszfor reakcióját, és a számlap világít.

Bár az elektrolumineszcencia a digitális órák tartománya, analóg modellekben alkalmazza például a Timex Indiglo néven, valamint a megfizethető Casio órák.

Fotolumineszcencia

A fotolumineszcencia nem radioaktív fotolumineszcens anyagot, például stroncium-aluminátot használ, amelyet az óra számlapjára és mutatóira visznek fel. Ezt lehetőleg napfénnyel kell „tölteni”. Ebben a folyamatban a fotolumineszcens anyag fotonokat nyel el, amelyeket aztán fokozatosan bocsát ki a sötétben. Az óra ettől világít. Hátránya, hogy csak körülbelül hét órán át világít fényhatás nélkül.

A fotolumineszcenciát leggyakrabban az órák háttérvilágításának forrásaként használják, és az órák egyik leggyakoribb bonyodalma is. A svájci Super-LumiNova márka hozta a piacra az 1990-es években. Egyes gyártók, mint például a Seiko vagy a Rolex saját lumineszcencia-alternatívákat alkalmaznak ezen az elven.

Radiolumineszcencia

Az óra legújabb háttérvilágítási technológiája a korábbi trícium alapú technológiához hasonlóan működik. Azonban gáznemű formában használják, boroszilikát üvegcsövekbe zárva, amelyek belülről foszforréteggel vannak bevonva. Bomlása során a trícium elektronokat szabadít fel, amelyek aktiválják a foszfort. Bár a trícium radioaktív, ebben a formában gyakorlatilag nem jelent kockázatot az óra viselője számára.

Ezt a lumineszcenciát leggyakrabban sportórákban használják. A leghíresebb órát, amely ezen az elven világít, a Luminox márka kínálja.

LEGÚJABB CIKKEK