Elmagyarázzuk, hogyan működik a kvarcóra

Hogyan működnek a kvarcórák?
Facebook
LinkedIn

Pontos és megfizethető. A kvarcórának olyan előnyei vannak, amelyek egykor meghódították a világot és forradalmasították az óraipart. Még az addig rendíthetetlen svájci óragyártás is megrázkódtatásokat élt át, amelyek válsághoz vezettek a „kvarc terhe alatt”. A következő cikkben közelebbről megvizsgáljuk a kvarc  meghajtást, bemutatjuk történetét és a működési elvét.

A cikk tartalma

A kvarcóra története: Hogyan diadalmaskodtak a japánok a svájciak felett

Svájc az óragyártás nagyhatalma volt, Genf pedig a világ óragyártásának Mekkája az 1960-as évek végéig. Pontosan 1969. december 25-én történt, amikor a Seiko márka Tokióban bemutatta a limitált Seiko Astron edíciót. A világ első kereskedelmi forgalomban kapható kvarcórája arany tokkal és bőrszíjjal rendelkezett. Neki tulajdonítják az addigi stabil óraipar történelmi megrázkódtatását, amelynek akarva-akaratlanul alkalmazkodniuk kellett ehhez az új meghajtási technológiához. Az Astron megmutatta a világnak, hogy az órákat bonyolult mechanika helyett akkumulátorral, kvarccal és motorral is lehet üzemeltetni.

Érdekesség: valójában nem az Astron volt az első

A kvarc technológia fejlesztése évtizedekkel azelőtt kezdődött, hogy a Seiko Astor meghódította a világot. Számos márka, köztük az Omega, a Patek Philippe és a Piaget, már az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején fejlesztették a kvarc meghajtást. A Seiko 1964-ben egy hordozható kvarcórával állt elő. A Seiko Crystal Chronometer QC-951-t  a tokiói nyári olimpián használták. Két évvel később a japánok megalkották az első zseb kvarcórát, egy évvel később pedig egy elemes karórát. Kereskedelmi forgalomban azonban csak a Seiko Astor volt kapható, amelyet máig a kvarc meghajtás nagyatyjának tartanak.

Kvarc válság

Azokban az években a csúcskategóriás kvarc technológiának nemcsak egyszerűbb és olcsóbb volt a gyártása, de pontosabb is volt a mechanikus meghajtáshoz képest. A japán és amerikai márkák azonnal megragadták a lehetőséget, és a hagyományos svájci óragyártók rovására tömeggyártással gyorsan virágozni kezdtek. Becslések szerint több mint 900 svájci márka ment csődbe ebben az időszakban, és az iparágban dolgozók kétharmada veszítette el állását.

Kvarcmeghajtású óra

Mi az a kvarc meghajtás?

A kvarc meghajtás vagy szerkezet akkumulátort használ elsődleges energiaforrásként működéséhez. Ezt az órát kvarcórának is nevezik, mert a „kvarc” egy kis hangoló alakú kvarc metszett, amely pontos frekvencián rezeg. Ez hihetetlenül pontossá teszi a kvarcórákat. Alapértelmezés szerint havonta néhány másodperces eltéréssel ketyegnek. A legjobb minőségű kronométereknél az eltérést évenkénti másodpercekben számítják ki.

A kvarcórák legfontosabb előnyei

  • nagyobb pontosság
  • alacsonyabb ár
  • jobb elérhetőség
  • nagyobb ellenállás
  • alacsony vagy semmilyen karbantartási igény

Hogyan működik a kvarc meghajtás

A kvarcóra ketyegése az akkumulátorból származik. A forrásból származó energia egy integrált áramkörön keresztül egy hangoló formájú kvarckristályba kerül. Az elektromos töltés hatására a kristály másodpercenként 32 768-szor rezeg. A rezgéseit egy elektromos áramkör érzékeli, amely elektromos impulzusokká alakítja át, és egy léptetőmotorhoz küldi. A léptetőmotor feladata az elektromos energia mechanikai energiává alakítása, vagyis az óra mutatóit mozgató fogaskerekek elforgatása. Mivel az impulzusok másodpercenként pontosan egyszer érkeznek ide, a mutató szabályosan másodpercenként mozog.

Végezetül egy érdekesség: A kvarc meghajtás kifejezőbben ketyeg

Bizonyára észrevette, hogy a kvarc szerkezet hatására az óra észrevehetőbben ketyeg, mint a mechanikus óra. Jobban mondva, a másodpercmutató láthatóan ketyeg, vagyis nem simán, hanem kivehető másodpercközönként mozog. Ez annak köszönhető, hogy  normál frekvencián a mutató másodpercenként egy impulzust kap, ami egyértelmű előreugrást okoz. Létezik még úgynevezett nagyfrekvenciás kvarc meghajtás, amely gyakrabban küld impulzusokat a mutatónak, és így biztosítja annak gördülékenyebb működését. Ettől viszont gyorsabban lemerül az akkumulátor, amit egyes gyártók napelemes meghajtással oldanak meg.

LEGÚJABB CIKKEK