Több, mint egy időmérő: A legismertebb óra komplikációk

Az óra komplikációk a hagyományos óralap-kiegészítők közé tartoznak
Facebook
LinkedIn

Az óragyártás azon kevés iparágak egyike, ahol a bonyodalmak üdvözlendők. Az óra minden funkcióját jelzik, kivéve az időmérőt. Az óra bonyodalmai az egyszerű mutatók szintjén kezdődnek, mint például a dátumablak, és a magas órarendű alkotásokkal végződnek, amelyek fejlesztése évekig tartott. Ma röviden bemutatjuk a legnépszerűbb óra komplikációkat.

A cikk tartalma

Dátum komplikációk

A dátum, a hét napjának vagy a hónapnak a megjelenítése messze a leggyakoribb óra bonyodalom. Különféle formákat ölthet.

Dátum ablak

Egy egyszerű bonyodalom a dátum megjelenítéséhez a számlapon lévő nyílás alatt forgó számozott lemez használatával. A dátum ablak leggyakrabban 3, 4:30 vagy 6 órakor található. A dátumot manuálisan kell beállítani minden olyan hónap végén, amely rövidebb 31 napnál.

Nagy dátum ablak

Általában 12 óránál található, és jobb olvashatóságot kínál. Hasonló elven működik, mint a klasszikus dátumablak, de két lemeze van – az egyik a tízes, a másik az egységek megjelenítésére szolgál. Minden tekercsnek saját ablaka van. Ez a komplikáció néhány német és svájci márkára jellemző.

A dátum kijelző az egyik legismertebb óra komplikáció

 

Nap – dátum

A nap-dátum bonyodalom úgy működik, mint a nagy dátumablak, azzal a különbséggel, hogy az egyik ablak az aktuális dátumot, a másik pedig a hét napjának rövidítését mutatja. Ezeket az ablakokat általában egymás mellé helyezik, kivételesen különböző pozíciókban, például 12 óránál és 3 óránál vagy 12 óránál és 6 óránál.

Dátum kijelző

Ebben az esetben a dátum egy nyíllal vagy holdsarlóval jelölt központi mutató segítségével jelenik meg. Ez napi időközönként mozog a saját tengelye körül, miközben az óra kerülete körül elhelyezkedő, 1-31 értékű numerikus skálára mutat.

 

Tripla naptár

A hármas naptár komplikáció biztosítja a hét napjának, dátumának és hónapjának megjelenítését. Általában ablakok, segédszámlapok és/vagy analóg mutatók segítségével integrálják az órába. Ezt a naptárat minden olyan hónap végén be kell állítani, amely rövidebb az alapértelmezett 31 napnál.

Éves naptár

Valójában ez egy hármas naptár (a hét napját, dátumot és hónapot mutatja), amelyet úgy terveztek, hogy évente csak egyszer legyen szükség manuális beállításra. Ebben az esetben az óra automatikusan feltételezi, hogy egyes hónapok 30, mások 31 napig tartanak. A február-március fordulója odafigyelést igényel. Ez az óra komplikáció nem tudja  megkülönböztetni a szökőévet.

Öröknaptár

A legbonyolultabb naptár komplikáció egy karórában, amely a hét napját, dátumát és hónapját mutatja anélkül, hogy a viselőtől bármiféle figyelmet igényelne. Ebben az esetben az óra mechanizmus különböző hosszúságú hónapokat és szökőéveket vesz figyelembe. Az öröknaptár azonban valójában nem teljesen örök. 2100-ban kell beállítani, abban az évben, amikor a szökőév ciklusa megtörik. Olyan évre vonatkozik, amely osztható 100-zal, de nem osztható 400-zal, tehát nem szökőév.

Kronográf óra

A kronográf komplikációk

Az órás kedveltség rangsorában a kronográf közvetlenül a dátumkijelzés mögött következik. Valójában egy stopper, vagy egy óra szövődménye, amely időszakok mérésére szolgál.

Egyszerű kronográf

A modern kronográfok egy központi mutatót használnak az eltelt idő számlálására, a kisebb alszámlapok pedig percek és órák rögzítésére szolgálnak. A kronográfos órák oldalán egy vagy két gomb található a stopper indításához, leállításához és visszaállításához.

Flyback kronográf

Egy bonyolultabb kronográf, amelyet eredetileg pilótáknak terveztek. A kronográf futása közben a második gomb egyetlen megnyomása törli az összes számlálót, visszaállítja azokat, és azonnal nulláról indítja az új számlálást. Ez egy ritkább óra komplikáció.

Kronográf a köztes idők rögzítésére

Ez a kronográf két mutatóval van felszerelve, amelyek egyszerre indulnak és alaphelyzetbe állnak. Az alsó mutató rövid időre leállítható, miközben a kronográf fut, hogy rögzítse a részidőt. Ez ezután automatikusan a fő mutató alá kerül.

Kronográf fordulatszámmérővel

A fordulatszámmérő  óra komplikáció a sebesség mérésében. Egy szám skálából áll az előlapon, amelyet a mozgó kronográf mutatójával együtt használnak. A sebességet egy előre meghatározott távolságon mérik, pl. 1 km.

Utazási bonyodalmak

Az úgynevezett utazási órák komplikációi segítenek a világjáróknak nyomon követni az időt más időzónákban.

GMT / kettős idő

Egy bonyodalom, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre legalább két időzónában leolvassa az időt. A másodlagos időt a 24 órás külső számlap negyedik mutatója mutatja. A forgó előlappal rendelkező óra egy harmadik időzóna leolvasását is lehetővé teszi.

Világidő

Ha az órának világidő-komplikációja van, akkor mind a 24 időzónában leolvashatja rajta az időt. Ezt a számlap körül az óramutatónak megfelelően forgó 24 órás skála és az egyes időzónákat reprezentáló hely jelölésekkel ellátott külső keret kombinációja teszi lehetővé.

Egyéb óra komplikációk

A jelenlegi piacon számtalan óra komplikációt találni, mellyel a gyártók, fejlesztők igyekeznek termékeiket vonzóbbá tenni a felhasználók számára. Röviden említsük meg legalább az órát a holdfázisokkal, az energiatartalék jelzővel és a riasztóval.

A Hold fázisa

Esztétikailag tetszetős és rendkívül népszerű órakomplikáció a felhasználók körében. Lehetővé teszi a holdfázis nyomon követését egy formázott nyílás mögött két kis holdat tartalmazó korongnak köszönhetően.

Teljesítménytartalék jelző

A teljesítménytartalék-jelző a mechanikus óra komplikációja. Megmutatja azokat az órákat vagy napokat, ameddig az időmérő maradék energiája kitart. Leggyakrabban egy skála mentén mozgó mutatót használnak erre.

Riasztás

Valójában egy ébresztőóráról van szó, amely a fő időponttól függetlenül beállítható, hogy figyelmeztessen vagy emlékeztessen egy eseményre. Ez az egyik legnépszerűbb és legpraktikusabb óra komplikáció, és mechanikus és kvarc órák is rendelkeznek vele.

LEGÚJABB CIKKEK