2023-as órás évfordulók: Az ikonikus modellek kerek születésnapokat ünnepelnek

Ezek 2023 legérdekesebb órás évfordulói
Facebook
LinkedIn

Az időmérés története számos ikonikus órát tartalmaz, amelyek debütálására érdemes emlékezni. Némelyikük megváltoztatta a horológia irányát, mások annyira időtállóak, hogy ma is használatosak. Az óra márkák büszkén emlékeznek meg születésükről, és gyakran adnak ki emlékművet vagy limitált kiadást, hogy megünnepeljék örökségüket. Mely órák tartoznak az idei ünnepeltekhez? Idézzük fel 2023 legfontosabb órás évfordulóit.

A cikk tartalma

110 éves a Seiko Laurel

A Seiko márkát 1881-ben alapították. Bár az első időmérőjét 4 évvel később hozta a piacra, 1913-ban debütált egy karórával. Ez volt a Seiko Laurel, az első Japánban gyártott karóra. A Seiko már megkezdte ikonja fennállásának 110. évfordulójának ünneplését, ennek alkalmából kiadott egy limitált szériás Seiko Presage Laurelt, amelyet az eredeti modell ihletett.

75 éves az Omega Seamaster

A Seamaster az első és egyben a legrégebbi kollekció az Omega műhelyből. A cég 1948-ban mutatta be, és ma is kínálja. Az eredetileg a brit királyi haditengerészet számára kifejlesztett Seamaster óra karcsú profiljának és elegáns kialakításának köszönhetően gyorsan elnyerte a nagyközönség tetszését. 2018-ban, amikor a Seamaster 70. órás évfordulóját ünnepelte, az Omega több az első modell ihlette limitált kiadást is piacra dobott . Idén még nem tette meg.

70 éves a Rolex Submariner

A Rolex Submariner hatalmas hatással van a búvárórák területén. Bár nem tekinthető az első modern búvárórának, ebben a szegmensben 1953 óta, az első modell piaci megjelenése óta diktálják a trendeket. A Rolex Submariner jellegzetes, mégis időtlen, rendkívül jó minőségű és funkcionális. A Rolex hét évtizede fokozatosan fejleszti és gyakorlatilag folyamatosan gyártja. A hivatásos búvárok mellett hírességek és lelkes gyűjtők is Rolex Submariner karórát viselnek. Az utolsó évfordulós limitált kiadás 2003-ban jelent meg, amikor ez a tengeralattjáró fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte.

75 év telt el a Rolex Submariner Edition bemutatása óta

60 éves a Rolex Daytona

A Rolex Daytona is idén ünnepli órás évfordulóját. A piac egyik leghíresebb és legkeresettebb karóráját a Rolex márka mutatta be még 1963-ban. A Rolex Daytonát a kezdetek óta a motorsporthoz kötik. Megkülönböztető jellemzője a külső peremén található fordulatszámmérő. Mivel a Daytona utolsó generációját még 2000-ben mutatták be, az idei évforduló tele volt várakozásokkal. A Rolex nem okozott csalódást, és egy teljesen új termékcsaládot mutatott be újratervezett tokkal, előlappal, új szerkezettel és egy sor fejlesztéssel.

 

60 éves a Tag Heuer Carrera

Úgy tűnik, hogy az 1963-as év szó szerint jót tett a versenyidőmérőknek. Ugyanebben az évben maga Jack Heuer mutatta be verseny ikonját. A hírhedt Carrera Panamericana versenyről elnevezett Carrera óra elsősorban a klasszikus dizájnnal vonzotta a nagyközönséget. Az évtizedek során széles kollekcióvá nőtte ki magát, amely rendkívül népszerű. A márka 60. születésnapjának megünneplésére már több újdonságot is bemutatott, köztük egy új „glassbox-os” dizájnt, fordulatszámmérővel az üveg ferde széle alatt.

40 éves a Casio G-Shock

Ha a 2023-as órás évfordulókat említjük, nem szabad megfeledkeznünk a Casio órákról sem, konkrétan egy olyan kollekcióról, amelyből 40 év alatt több mint 100 millió darab kelt el. A strapabíró G-Shock 1983-ban több száz prototípus tesztelése után látott napvilágot. Nemcsak fejlesztik és értékesítik a mai napig, hanem szüntelenül népszerű is. A G-Shock milliós éves költséggel jut a piacra. Természetesen a Casio megfelelően ünnepelte hagyományát, és számos újdonsággal ajándékozta meg a világot a G-Shock 40th Anniversary limitált kiadásában.

LEGÚJABB CIKKEK

Az Invicta óra lenyűgöz robusztus megjelenésével

Invicta órák: A legnépszerűbb kiadások

Az eredetileg svájci Invicta óramárka már 1837-ben megjelent a piacon. Az extravagáns dizájn mellett az Invicta órák a minőség és a megfizethetőség kombinációjával tűnnek ki.