Színpszichológia az óragyártásban: Mit árul el Önről az órája?

A színek hatása az óraválasztásra
Facebook
LinkedIn

Az órák évek óta nem csak az idő mérésének megbízható és hasznos eszközei. A modern technológiák megjelenésével egyre inkább előtérbe kerül a kijelentő értékkel bíró divatkiegészítő státusza. A csuklón viselve az óra sokat elárul viselőjének ízléséről, állapotáról és személyiségéről. Az óra dizájnja, stílusa és márkája mellett a szín is fontos szerepet játszik itt. Nézze meg, hogyan működik a színpszichológia az óragyártásban, és mit árul el Önről az óraszámlap színe.

A cikk tartalma

Az óraipar és a színpszichológia

Naivitás lenne azt gondolni, hogy a nagy óramárkáknál valami a véletlen elvén működik. A marketing szakemberek régóta tudják, hogy az órák színei jelentősen befolyásolják vásárlóik spektrumának szegmentációját. Neuropszichológusok eredményeire támaszkodnak, amelyek azt mutatják, hogy vásárlási döntéseinket nem csak az értelem befolyásolja, hanem tudatalatti szinten az agyunk limbikus rendszere is.

Érdekesség: Az egyik marketingstratégia hét személyiségtípusra osztja az óraviselőket: kalandor, művész, fegyelmezett, hagyományőrző, harmonikus, nyitott és hedonista. Mindegyikhez több jellemző és preferált óraszín van hozzárendelve. 

Például a kalandvágyó típusok állítólag a kontrasztos vörös-fekete órákat részesítik előnyben. A fegyelmezettek a kék-fehér számlapokat részesítik előnyben, a harmonikus típusok a barnát és a zöldet keresik, a hedonisták a merész narancsot és a sárgát, a hagyományőrzők ragaszkodnak az alapszínekhez és a fémes tükröződésekhez, a nyitottak pedig a minták és színkombinációk felé hajlanak.

Nézze a színpszichológia szemüvegén keresztül

A következő áttekintésből megtudhatja, mit árulnak el Önről és személyiségéről az egyes óraszínek. Ha ajándékba kapott egy órát, annak színe jelezheti, hogy mások hogyan látják Önt. Ha Ön vásárolta az óráját, olyan tulajdonságait és preferenciáit tükrözik, amelyekről talán nem is tud. Mindenesetre egy bizonyos színű karóra viselésével konkrét benyomást hagy a környezetében.

Casio fekete karóra

Fekete órák

A fekete a bevált klasszikusok és a minimalizmus színe. A nyugodt önbizalom, kifinomultság és elegancia erős színeként is érzékelik. Ugyanakkor hordoz magában egy bizonyos misztikumot és rejtélyt is. A fekete óra azt jelzi, hogy nem akar mindent elárulni Önmagáról, inkább visszafogott és kissé zárt típus. Viszont stabilitást, megbízhatóságot és határozottságot is sugároz ilyen színű órával.

Kék órák

A kék általában nagyon népszerű szín. Az ég és az óceánok színe, amely szorosan kapcsolódik a természethez, annak erejéhez és harmóniájához. A kék karóra külső nyugalmat, konvencionális és erkölcsi stabilitást sugároz. Ha szereti a kék színt, valószínűleg betartja a szabályokat, megbízható, mértéktartó és kevésbé spontán személy. Megbízhatónak tűnik a világ előtt. Ez is az egyik oka annak, hogy a politikusok és a magas rangú férfiak csuklóján gyakran látni kék órákat – a hitelesség benyomását próbálják kelteni.

Fehér órák

A fehér a gyengédség, a tisztaság és az ártatlanság színe. A női karórák szegmensének egyik legnépszerűbb színe, de a fehér számlapot még a férfiak sem vetik meg. A fehér óra kedvességet, érzékenyebb, nőiesebb hozzáállást és altruizmust vált ki az emberekben. Higgadtság és szakmai távolságtartás is társul hozzá. Egy fehér óra is lehet olyan elegáns és fényűző, mint egy gyöngy nyaklánc.

Zöld órák

A zöld a természettel és az élettel kapcsolatos pozitív szín. A zöld karórák kissé szokatlannak tűnnek, de az elmúlt években egyre jobban népszerűsödnek. A természethez, mozgáshoz, szabadtéri tevékenységekhez és kalandhoz közel álló személyek viselik, de a harmonikus és érzékeny típusok is, akik békét és egyensúlyt keresnek a természetben.

Police barna karóra

Barna órák

A barna egy földes szín. Az ilyen árnyalatú órákat a szilárdan földön álló emberek, vagy a gyakorlatias idealisták kedvelik, akik reális célokat tűznek ki maguk elé, és lépésről lépésre igyekeznek azokat elérni. Gyakran nagyon megbízható, precíz és intelligens viselők, akik semmit sem bíznak a véletlenre. Szeretik a tervezést és a rendszerességet.

Arany órák

Az arany a luxus és az exkluzivitás szinonimája. Azok az emberek kedvelik, akik értékelik az élet finomságait, s gyakran jó ízléssel és esztétikai érzékkel rendelkeznek. Aranyórát gyakrabban extrovert személyek viselnek, akik nem félnek feltűnni, és gyakrabban hasonlítják össze magukat másokkal.

Ezüst órák

Az ezüst és a szürke az óragyártás klasszikusa. A rozsdamentes fém karkötővel ellátott órák gyakran ebben a színben találhatóak, melyek különösen elterjedtek a férfi szegmensben. A színek pszichológiája azt mondja, hogy azok a viselők részesítik előnyben az ezüst színt, akik egyensúlyt keresnek a luxus és a hasznosság között. Gyakran praktikus típusok, az életben is az egyensúlyt kedvelik. Diplomatikus szemlélettel rendelkeznek, szeretnek kompromisszumokat keresni, s kiegyensúlyozottak és szorgalmasak.

LEGÚJABB CIKKEK