Ray-Ban napszemüveg: Szemüveg, amely meghódította a világot

A napszemüvegek meghódították a világot
Facebook
LinkedIn

Az elnököktől a film- és sportsztárokon át a hétköznapi emberekig. A luxusórák mellett kevés divatkiegészítő kapott olyan széles közönséget és olyan jelentős helyet a kultúrtörténeti kontextusban, mint a Ray-Ban napszemüveg. Szeretnénk Önnel megismertetni e márka történetét, melynek nevét ma már minden generáció ismer. Hogyan hódította meg a Ray-Ban a világot, és melyik modellek nyerték el legjobban a rajongók tetszését?

A cikk tartalma

A Ray-Ban márka történetéből

Mint sok csúcskategóriás órát, a Ray-Ban napszemüvegek első modelljét is a katonaság igényeire fejlesztették ki. Ezeket 1937-ben az amerikai Bausch & Lomb cég gyártotta hadipilóták számára. Az amerikai hadsereg olyan napszemüveget keresett, amely megvédi a pilótákat a káros napsugaraktól, ugyanakkor ízléses és elegáns megjelenésű. S megszületett az ikonikus Ray-Ban Aviator, a zöld, tükröződésmentes lencsékkel, kiváló UV-védelemmel és könnyű kerettel készített napszemüveg.

A pilótafülkétől a képernyőig: Hogyan vált népszerűvé a Ray-Ban napszemüveg

A pilótaszemüveg első modelljének hírnevéről Douglas MacArthur tábornok gondoskodott, akinek a Fülöp-szigeteken készült fényképe, melyen ő egy Ray-Ban napszemüvegben látható, bejárta a világot. A márka azonban viszonylag gyorsan fejlődött a pragmatikus kezdetektől az amerikai divatélet és a popkulturális körökig jutott el. 1952-ben, amikor a Ray-Ban Wayfarer modell megjelent a piacon. Egy napszemüveg kemény műanyag kerettel és forradalmi formatervezéssel, amely minden archoz illett, szó szerint megnyerte a tömegpiacot. Annak ellenére, hogy férfiaknak készültek, Audrey Hepburn tette híressé az Álom luxuskivitelben című filmben.

Ray-Ban szemüveg, amely évtizedeket élt át a rivaldafényben

Az 1950-es és a 60-as években a Ray-Ban Wayfarer napszemüvegek széles körben népszerűek voltak. Bob Dylan, Andy Warhol, James Dean, Marilyn Monroe és John Lennon viselték őket. Sőt, egyszerű emberek is és amerikai tinédzserek, akik a strandokon menőnek szerettek volna látszódni. A Ray-Ban Wayfarer dizájn az évtizedek után sem veszített népszerűségéből. A 80-as években olyan sztárok viselték, mint Tom Cruise, Madonna, Michael Jackson, a U2 tagjai és Jack Nicholson. Míg a divatirányzatok jönnek és mennek, a Ray-Ban napszemüvegek még mindig itt vannak jónéhány variációval.

Ray-Ban napszemüveg: Jellemzői és a legnépszerűbb modellek

A Ray-Ban napszemüvegek nemcsak kifinomult dizájnjuk miatt népszerűek, hanem funkcionális tulajdonságaik miatt is. A nagyközönség kiváló minőségű napszemüvegként megszerette őket, mivel speciális tükröződésgátló réteggel ellátott lencsékkel készülnek és ezáltal minden fényviszony között éles képet és élénk színeket kínálnak viselőjének. A bónusz egy megbízható keret hét szénszálas réteggel. Ennek köszönhetően a szemüveg könnyű, kényelmes viselése, ugyanakkor nagyon erős és rugalmas marad. A széles körben népszerű modellek mellett a Ray-Ban speciális modellekkel is szolgál a téli szezonra, sportolásra vagy vezetéshez.

Ray-Ban Original Wayfarer

Az ikonikus, könnyen felismerhető modell a márka szimbólumának számít. A Wayfarer napszemüvegek nemcsak gazdag történelmükről híresek, hanem fejlett dizájnjukról is, amelyet a divatszemüvegek világában a legsokoldalúbbnak tartanak. Egyszerűen mindenkinek megfelel. Jelenleg a Ray-Ban Original Wayfarer számos szín és lencsetípussal készülnek, beleértve a polarizált típust is.

Ray-Ban New Wayfarer

A New Wayfarer modellt 2002-ben mutatta be a márka az eredeti modell frissített változataként. Ez a szemüveg megtartja a népszerű formát, de az eredeti modellhez képest valamivel kisebb és szélesebb a kerete. A keretben nagyobb a függőleges lejtés is, ami kevésbé teszi szögletessé az új modellt, és jobban illeszkedik az arcra. Természetesen választhat színek és lencsék között.

Ray-Ban Aviator

Még az eredeti pilóta modell is, amely nem csak a hadsereggel, hanem a rendőrséggel is kapcsolatban áll, ma még forgalomban van. Aerodinamikus kialakítása különösen illik az ovális és kerek arcokhoz. Ma a Ray-Ban Aviator egy meglehetősen klasszikus, időtlen stílust mutat be. A polarizált lencséktől a modern tükrös kivitelezésig, s a keretek és színes lencsék játékos kombinációit is megtaláljuk.

Ray-Ban Clubmaster

A Ray-Ban Clubmaster egy másik népszerű stílus, amelyet a márka a 80-as évek óta kínál. Tervezésüknél fogva intellektuális vonzerő jellemzi őket, amelybe mindkét nem gyorsan beleszeretett. Ebben az esetben a fém keretet felső műanyag kerettel kombinálják, amely egész oldalra nyúlik a szárakra. Az eredetileg négyzet alakú lencséket ma már számos modernizált kivitelben talál a piacon. Ezek a napszemüvegek inkább közepes és nagyobb arcokra alkalmasak, és időtlennek számítanak.

Néhány érdekesség a Ray-Ban márkáról

  • 1982 és 1985 között a Ray-Ban napszemüvegek több mint 60 filmben és televíziós műsorban tűntek fel.
  • 2021-ben a Ray-Ban márka bemutatta okosszemüvegét. A Ray-Ban Stories beépített kamerával és Bluetooth fülhallgatóval rendelkezik.
  • A Ray-Ban napszemüvegek a legtöbbet hamisított napszemüvegek a világon.
  • Még a modern hírességek is Ray-Ban szemüveget viselnek. Például Penelope Cruz, Beyonce, George Clooney és David Beckham volt látható velük.
  • Ma a Ray-Ban napszemüvegeket Olaszországban és Kínában gyártják. Az Olaszországban gyártott modellek keretén a „Handmade in Italy” felirat látható. A kínai gyártmányú modellek nincsenek megjelölve.

LEGÚJABB CIKKEK