Oakley napszemüveg: A sportszemüvegek világának csúcsa

Az Oakley napszemüveg a legjobbak közé tartozik a saját területén
Facebook
LinkedIn

Van jó, van rossz, és aztán van az Oakley. A sport napszemüvegek világában az elmúlt években több száz modell jelent meg több márkától. Ennek ellenére az Oakley napszemüveg továbbra is a kategória élén áll. Segített a sportlegendáknak bevésni nevüket a sporttörténeti könyvekbe, és megszólította a nagyközönséget is. Ma részletesebben bemutatjuk. Annak ellenére, hogy elsősorban az órákra öszpontosítunk, az Oakley napszemüveget kivételes divat kiegészítőnek tartjuk, amely nem csak egy divatos trend.

A cikk tartalma

Az Oakley márka történetéből

Az Oakley-t 1975-ben Jim Jannard alapította kaliforniai garázsában. 300 dollárt fektetett be az üzletbe, és a márkát kutyájáról, Oakley Anne-ről nevezte el. Álmát azzal kezdte megvalósítani, hogy krosszmotorokhoz markolatokat készített, amelyeket közvetlenül a kisteherautójából adott el a motocross rendezvényeken. Makolatai az általa készített és szabadalmaztatott különleges anyagból készültek Unobtainium néven. Szilárd fogást biztosított a motoros kesztyűjének és puszta kezének is, és nagy sikert aratott.

A markolatoktóll a napszemüvegig

Öt sikeres év motocross kiegészítők gyártása után az Oakley motorkerékpár-, BMX- és síszemüveg-gyártással bővült. Nem sokkal ezután, 1983-ban Jannard napszemüvegek fejlesztésén kezdett dolgozni. Állítólag egy Los Angeles-i autóút ihlette meg, amelyet éppen akkor tett meg, amikor a nap nyugovóra tért a Csendes-óceán felett tőle balra. Mivel a sugarak oldalról jöttek, a klasszikus napszemüveg abban a pillanatban használhatatlan volt.

Problémamegoldóként Jannard olyan szemüveg megalkotását tűzte ki célul, amely extra fedést biztosít. Bezárkózott a garázsába, elővett néhány szemüveglencsét, kivágta, meghajlított néhány drótot, és mindent összeragasztott. Ennek a prototípusnak a végleges változatát később Oakle Eyeshades néven adták ki. Ugyanaz a napszemüveg volt, amellyel Greg Lemond második lett az 1985-ös Tour de France-on.

Az Oakley márka téli sportokhoz is gyárt szemüveget

Az Oakley ma

Ma az Oakley egy sport- és életmódmárka, amely a kaliforniai székhelyű Essilor Luxottica önálló leányvállalataként működik. Termékeit, a sportolók elsődleges kiegészítőit a tudomány és a művészet metszéspontjaként határozza meg. Nagy teljesítményű napszemüvegeket, dioptriás lencséket és kereteket, szemüvegeket, ruházati cikkeket, lábbeliket és sportkiegészítőket gyárt és forgalmaz. Története során az Oakley a Fox Racinggel dolgozott, és szemüvegeket gyártott számos sportcsapat számára, köztük a legjobbak számára is.

A 2010-es chilei bányakatasztrófa során az Oakley cég a 33 csapdába esett bányásznak szemüveget ajándékozott. A Radar sportszemüveget úgy szerelték fel, hogy megvédje a szemüket a sötétben töltött hetek után.

Mitől különleges az Oakley napszemüveg: A márka legfontosabb technológiai újításai

Az Oakley napszemüvegek a stílus és a funkcionalitás kombinációján alapulnak. Mindegyik modellt úgy tervezték, hogy kiváló minőségű szemvédelmet, maximális kényelmet és tökéletes stílust biztosítson. A cég számos innovatív technológiát fejlesztett ki, amelyek piacvezetővé teszik szemüvegét.

Oakley Prizm

Az Oakley Prizm egy színjavító technológia, amely lehetővé teszi, hogy fényesebben és élénkebben lássa a világot. Alapvetően a fény mennyiségének szabályozásáról van szó, és arról, hogy mely fényspektrumok haladjanak át az objektíven, maximalizálva a különböző környezetek színét és kontrasztját. Ez segít például a kerékpárosoknak nagy sebességnél észrevenni az út finom egyenetlenségeit, repedéseit vagy üveg szilánkjait. A megfelelő lencsék kiválasztásával a golfozók nagyobb kontrasztban láthatják a teljes pályát, aminek köszönhetően akár a levegőben is észrevehetik a labdát.

O-Matter

Az Oakley napszemüvegek speciális anyagból készülnek a gyártó műhelyében. Az általánosan használt anyagokhoz képest az O-Matter kétszer erősebb és 25%-kal könnyebb.

Speciális keret architektúra

Az Oakley napszemüveget úgy tervezték, hogy akkor is biztonságosan tartsa, ha a szárak nem érik a füleket. Az érintkezési pont csak az orrnyeregre összpontosul, így a szemüveg más sporttartozékokkal, például sisakokkal vagy sapkákkal egyidejűleg használható. Tehát az Oakley napszemüveg akkor sem esik le a fejéről, ha nem illeszkedik a füléhez.

Unobtainium

Az Oakley egy speciális motorkerékpár markolathoz, valamint szemüvegéhez kifejlesztett anyagot használ. Befedi vele a szárakat és az orrnyerget. Az Unobtainium abban kivételes, hogy még víznek kitéve sem csúszik. Az Oakley napszemüveg akkor sem esik le, ha a sportoló jól megizzad.

Az Oakley szemüveg leghíresebb kiadásai

Az Oakley egy mogul, aki a legjobb napszemüvegeket készíti a piacon. Az évek során a márka nemcsak a sport világában, de a divatiparban is megállta a helyét. Ezt stílusos és funkcionális napszemüveg-kollekcióinak köszönheti. Most bemutatjuk a legnépszerűbb Oakley kiadásokat.

Oakley Sutro

Elsősorban kerékpárosok számára készült napszemüvegek, akiknek körbetekintést biztosítanak. Tartósságukat és egész napos viselési kényelmét az O-Matter anyag és az Unobtainium orrpárnák biztosítják. A felszereléshez természetesen Prizm lencsék is tartoznak. A szemüveg többféle színben kapható.

Oakley Holbrook

Egy szemüveg a 40-60-as évek filmsztárjai által ihletett dizájnnal. Időtlen, ugyanakkor modern Oakley technológiával van felszerelve. Az O-Matter anyag garantálja a kényelmet és a minőséget egyaránt. A szemüveg alapvetően 6 db HDO-s alap lencsével van felszerelve, de kapható polarizációs és dioptriás Iridium lencsékkel vagy Prizm lencsékkel is.

Oakley Frogskins

Az Oakley Frogskins napszemüveg a 80-as évek modelljének felelevenítése, és kétségtelenül a márka minden idők legsikeresebb napszemüvege. Azt mondják, hogy Jannard nem szerette, mert túl hétköznapi volt. A világban azonban óriási népszerűségre tett szert, és 2007 óta ismét a piacon van. Gyártásában könnyű és tartós O-Matter anyagot használtak. A kínálatban 4 db HDO lencsével, de polarizációs és dioptriás Iridium lencsékkel vagy speciális Prizm lencsékkel is megtalálható.

LEGÚJABB CIKKEK