Népszerű brit óramárkák: A „Made in England” órák újra színre lépnek

Brit óramárkák – Bremont, Christopher Ward és Farer
Facebook
LinkedIn

Manapság, amikor a csúcskategóriás óragyártást említik, általában a „Swiss made” kifejezés jut eszünkbe. Azonban a briteknek is megérdemelt helyük van a történelem legfontosabb óragyártói között. Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy Angliát a 18. században az óragyártás királyának tartották, és 1800-ra a világ óragyártásának csaknem felét állította elő. Mivel a piacon az elmúlt évek az angol óratan újjáéledésének idejéhez tartoznak, összeválogattuk önöknek mai népszerű brit órákat.

A cikk tartalma

A brit óragyártás rövid története

Az óragyártás története Nagy-Britanniában 1500 körül kezdődött. Azonban két egész évszázadba telt, mire London az óragyártás epicentrumává vált. Főleg az akkori nagy technikai vívmányoknak köszönheti. Például az első egyensúly rugó, a tengeri kronométer vagy az automata tekercselés feltalálása a brit órások műhelyéből származik. A britek keményen dolgoztak azon is, hogy a szűkebb tokhoz illeszkedő szerkezeteket tökéletesítsék, és nekik köszönhetjük az óragyártásban ma is kulcsfontosságú karszerkezetet.

Az angol órák hanyatlása az 1900-2000-es években következett be, amikor a világ az óragyártás új, költséghatékonyabb módszereinek kifejlesztésére összpontosított. A britek azonban stagnáltak, és továbbra is a kézművesekre és a kézi termelésre hagyatkoztak. Még néhány évig megőrizték a kiváló minőségű órák csúcs gyártója nevét, de az óragyártás világában elfoglalt státusz fokozatosan megfogyatkozott.

A brit órák ma: népszerű mai márkák 

Az angolfil óra rajongók tapsolnak az elmúlt években. Anglia megtörte a hagyományokat, modernizálta az óragyártás termelésének nagy részét, óragyártói pedig fokozatosan töltik fel a népszerűségi listákat. Az új brit óramárkák feltörekvőben vannak, a brit óra gyártási hagyomány alapjaira építve, vadonatúj impulzusokkal és tervezési szögekkel. Ismerjük meg öt népszerűt.

Bremont

Viszonylag új márka, csak 2002 óta van a piacon, de nagy népszerűségre tett szert az óraiparban. Egyrészt a „Made in England” szerkezetű órák gyártásának köszönheti, másrészt annak a törekvésének, hogy a brit luxusóra gyártást nyomon kövesse és a nagyközönség számára elérhetővé tegye.

Brit Bremont óra márka

Ma a Bremont márka a legnagyobb brit óragyártó. Számos egyedi gyártási fordulattal örvendeztette meg a világot, mint például a Trip Tick tok kialakítása vagy az antimágneses kezelés. Portfóliójában jelentős számú klasszikus pilóta óra található, mint például a Bremont U-2 vagy a Bremont SOLO. Búvárórái is elsőrangúak, vízállóságuk 2000 m.

Christopher Ward

2005-ben jött létre három fiatal, egyetemet végzett fiatal, üzletemberek és óragyártás-rajongó erőfeszítéseinek eredményeként. A Christopher Ward márka fő ötlete az, hogy a svájci órákhoz hasonló prémium modelleket jóval alacsonyabb áron értékesítsen. Módot látnak a nagy marketing költségek és a közvetítői jutalékok kiküszöbölésére azáltal, hogy megpróbálják óráikat közvetlenül a fogyasztóknak eladni.

A márka portfóliója a 600 m-ig vízálló búváróráktól az elegáns, holdfázisos öltöny órákon át a pilóta órákig terjed. A márka még saját szerkezetét is létrehozta, a Cal. SH21-et. Érdekes módon a Christopher Ward márka Londonban tervezi brit óráit, de a svájci Biel óragyártó központban gyártja.

Farer

Egy másik, a svájci óragyártáshoz kötődő brit márkát 2015-ben alapítottak. Óráit így jellemzi: „svájci gyártmányú, brit tervezésű”. Nevét tehát a svájci minőségre és a brit kortárs dizájnra építi. Szivárványos számlapokat, új számlapterveket és méretarányos elrendezéseket kínál.

Az első Farer órák kvarcmeghajtóval voltak felszerelve, és a legendás brit nagyságokról, köztük Thomas Malloryról nevezték el őket. Ezt követően a márka számos mechanikus órával lépett piacra, mint például a Farer Bicompax Chrono-Classic vagy a Farer Lander IV. A Farer Titanium Aqua Compressor modellek népszerűek a búvárok körében, a Farer Cayley és Farer Morgan pedig a pilóta modellek körében.

William Wood

A William Wood márka 2016 óta van a piacon. Óráit „tűzoltó óráknak” is nevezhetnénk. Nem azért, mert közvetlenül tűzidomároknak szánták. A gyártó fő ötlete az, hogy tisztelegjen a tűzoltóság előtt. Ezt a nemes szakmára emlékeztető anyagok és dizájnelemek felhasználásával teszi.

Az angol William Wood órákra az újrahasznosított tűzoltó anyagok jellemzőek. A gyártó például a London Fire Brigade megolvasztott sisakjaiból készült sárgaréz koronákat vagy tűzoltó tömlőből kézzel vágott gumi pántokat használ. Az óra kialakításában a számlapok kerületén egy kockás gyűrű figyelhető meg, amely egy brit tűzoltóautó megjelenését tükrözi, a dupla indexek 12 óránál az Egyesült Királyság Tűzparancsnokának gallér jelzésére emlékeztetnek,  és számos más dizájnelem, a brit tűzoltóságtól ihletve. A William Wood órák Seiko NH35 automata szerkezetekkel vagy svájci Sellita SW200 meghajtókkal vannak felszerelve. A népszerű kollekciók közé tartozik a William Wood Jubilee, a William Wood Triumph és a William Wood Fearless.

Vertex

Nagy hagyományokkal rendelkező, svájci szerkezetű angol órákat gyártó márka. Eredetileg 1916-ban alapították, hogy katonai karórákat gyártson a brit csapatok számára az első világháborúban. Sőt egyike lett azoknak a cégeknek, amelyekkel 1944-ben a brit védelmi minisztérium órák gyártására kötött szerződést. A Vertex márka 1972-ben szűnt meg, helyreállításáról 2015-ben az eredeti alapító dédunokája gondoskodott.

Ma a Vertex bemutatja legjobb eredeti kollekcióit, hogy inspirálja a modern brit órákat. A zászlóshajók közé tartozik a Vertex M100 kollekció, amelyet a ritka Dirty Dozen sorozat ihletett. A Vertex órák számlapján a logó alatt nyíl látható, amely hagyományosan a brit órákat az Egyesült Királyság tulajdonaként jelöli.

LEGÚJABB CIKKEK

Az Invicta óra lenyűgöz robusztus megjelenésével

Invicta órák: A legnépszerűbb kiadások

Az eredetileg svájci Invicta óramárka már 1837-ben megjelent a piacon. Az extravagáns dizájn mellett az Invicta órák a minőség és a megfizethetőség kombinációjával tűnnek ki.