A legjobb európai óramárkák – 2. rész

A legjobb minőségű európai óramárkák Svájcból származnak
Facebook
LinkedIn

Ha az európai óramárkákra gondolunk, a legtöbb embernek automatikusan a svájci óra jut eszébe. Hát nem csoda. Végül is Svájc a szó szoros értelmében egy óragyártási nagyhatalom. A svájci órákon kívül azonban más márkák is figyelmet érdemelnek Európában – például Nagy-Britanniából vagy Franciaországból.

A cikk tartalma

Európai óramárkák: Svájc

Természetesen a svájci órákat nem hagytuk ki a legjobb európai óramárkák első részéből sem. Míg olyan cégeket említettünk benne, mint a Zenith, az Omega és a Mido, most teret adunk a Patek Philippe-nek,  aTAG Heuernek és a Tudornak.

Patek Philippe karóra a Nautilus kiadásból

Patek Philippe

Ez az európai óra a presztízs szimbólumává vált. Tudta, hogy 1839 óta van a piacon? A Patek Philippe órák minősége az árban is tükröződik, és ennek a márkának a modelljeit a világ legdrágábbjainak tekintik. A kronométerek sikere a hosszú múlton, a minőségi kidolgozáson, a fényűző anyagokon és az időtlen dizájnon alapul. A Patek Philippe órákat limitált darabszámban kézzel gyártják és szerelik össze, árukat általában több tízezer euróban számolják.

TAG Heuer

A TAG Heuer céget 1860-ban alapították a svájci Saint-Imier városában, de jelenlegi nevét csak 1985-ben vette fel. Ma a márka az LVMH konszern, mint számos más vezető európai óramárka is, védnöksége alatt áll. A TAG Heuer órák elsősorban az F1-es csapattal való együttműködésükről váltak híressé. A márka kínálatában a legmodernebb technológiával felszerelt sportmodellek dominálnak. A gyártó a mérési pontosság és az óragyártás mechanikájának határait feszegető erőfeszítéseiről ismert. A piacot újításokkal lepi meg, és a luxus és a technikai tökéletesség összekapcsolásában jeleskedik. Ez volt az első luxus óramárka, amely belépett az okosórák szegmensébe. A katalógusokban szereplő árak több ezer eurós szinten vannak.

Tudor

Valószínűleg hallott már a Rolex óra ikonról, amelynek óráit nem mindenki engedheti meg magának. A megfizethetőbb Tudor órák is a királyi Rolex-el egy fedél alatt készülnek. A Rolex márka leányvállalata megalkuvást nem ismerő minőségével és retro elemekkel díszített jellegzetes dizájnjával ragadta meg az órapiacot. A Tudor órák egykor a haditengerészetet szolgálták, ennek köszönhetően rendkívüli tartósság jellemzi őket. A Tudor műhelyekben a legalább 100 m-es vízállóságot tekintik alapnak. Az óra emellett rendkívül ellenáll az ütéseknek és a pornak is. Az árak több ezer eurós nagyságrendűek.

Európai óramárkák: Nagy-Britannia és Franciaország

Nagy-Britannia különösen óragyártási örökségéből profitál. Elmondható, hogy a modern óragyártásban inkább esélytelen, és több, a területén alapított óramárka áthelyezte gyártását az említett Svájcba. Franciaország is hasonló helyzetben van, bár korábban a francia órások voltak azok, akik jelentősen hozzájárultak a svájci óragyártás fejlődéséhez. Ennek ellenére a franciáknak még mindig több fontos vasa van a tűzben.

A Cartier márka az európai luxusóramárkák közé tartozik

Cartier

A francia Cartier márkát 1847-ben alapították Louis-Francois Cartier ékszerész vezetésével. Bár a gyártás kezdetben kizárólag a luxusékszerekre koncentrált, amelyekben Cartier jeleskedett, a fordulópont a 20. század elején következett be. Louis Cartier, az alapító unokája elfogadta Alberst Santos-Dumton kihívását, és elkészítette az első pilótaórát, valamint az első férfi karórát. A híres Cartier Santos a márka és az egész francia óragyártás ikonjává vált, és a mai napig a piacon van. Az időtlenség az eleganciával és a nagylelkű retro dizájnnal együtt emeli ki ezeket az európai órákat. Az árak több ezer eurós nagyságrendűek.

Bremont

Bár az európai óragyártás jelenlegi világában nem éppen a brit órák állnak a rivaldafényben, az ország rendkívüli óragyártási örökséggel és számos előremutató újítással büszkélkedhet. Az elsősorban repülőórákra koncentráló Bremont márka is ezekre az alapokra épül. Ez a cég, az egyik nagyon érdekes európai óramárka, 2002-ben alakult Henley-On-Thames-ban. Első kollekcióját csak 5 évvel később hozta piacra. A Bremont katalógusban rendkívül strapabíró karórákat talál időtlen kivitelben, amelyek alkalmasak a katonai repülésre. Az árak ezertől tízezer euróig terjednek.

LEGÚJABB CIKKEK