Svájci óra: a minőség és a pontosság szimbóluma

Luxus svájci óramárkák - Tissot, Longines, IWC
Facebook
LinkedIn

Az óragyártás világában nincs olyan kifejezés, amely jobban rezonál a nagyközönség fülében. A svájci óra már régen kitört az órás terminológiájából, és a pontosság egyetemes szimbólumává vált. A „Swiss made” címke egy nemzetközileg elfogadott minőségi védjegy, amely a történelem által bizonyított értékeken alapul. Tudja, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy karórának, hogy megszerezze a svájci minőségi státuszt? Nézzük meg a svájci óragyártás eredetét, és megtudjuk, hogyan hódította meg a világot a svájci óra.

A cikk tartalma

A svájci óra története

Svájc egy kis ország mélykék tavakkal és impozáns hegyekkel. Hogyan is történt, hogy egy ilyen kis ország uralja a világ óraiparát?

A svájci óragyártási minőség születése

Az óraipar első vezetői a franciák és a hollandok voltak. Utánuk jöttek a németek a hordozható órák innovációjával. Az óragyártás történetében jelentős fordulatot hozott a protestáns reformáció. A németországi és franciaországi heves, erőszakos vallási forradalmak és háborúk sorozata nem kedvezett az óragyártás további fejlődésének ezekben az országokban.

Mivel Svájc stabil, semleges ország hírében áll, sok francia órásmester Genfbe menekült az erőszak elől szülőföldjén. A Franciaországból érkező szakképzett óragyártók ösztönözték a svájci óraipar fejlődését. A 16. századtól Genf a szakképzett svájci óragyártás központjaként kezdte építeni hírnevét.

Az óra mint az ékszer helyettesítője

Érdekes egybeesés, hogy a francia órások Svájcba özönlésének időszakában Genfben tilos volt az ékszerek viselése. Szakképzett ötvösök és ékszerészek, akik elvesztették állásukat, a fejlődő óraiparban találtak munkát. Így a minőségi svájci óra megkapta a luxus divatkiegészítő bélyegét. A szépség és a pontosság e kombinációja áll a híres svájci óragyártás megszületésének hátterében. Azóta a svájci óragyártók számos fontos felfedezés és újítás élére álltak.

Mi az a svájci óra? A minőség és a luxus szimbóluma

Mi az a svájci óra?

Azt mondja, egyszerű. Hiszen a svájci óra Svájcban gyártott óra. A valóságban azonban ez nem teljesen igaz. A svájci jelölés valójában azt jelzi, hogy az óra megfelel bizonyos szabványoknak a vonatkozó svájci védjegy jogszabályok tekintetében. Az eredeti törvénymódosítást már 1971-ben elfogadták. Jelenleg a 2017-es módosítás van érvényben, amely szigorította a Swiss made státusz megadásának feltételeit.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy svájci órának?

  • Az óra alkatrészeinek legalább 60%-át Svájcban fejlesztették és gyártották.
  • Az óra svájci szerkezettel van felszerelve.
  • A gyártó székhelye Svájc.
  • Az óra végső gyártása és ellenőrzése Svájcban történik.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy svájci szerkezetnek?

  • A gyártási költségek legalább 60%-ának svájcinak kell lennie.
  • A szerkezetet Svájcban kell gyártani és ellenőrizni.
A Rolex a svájci órák jól ismert képviselője

Márkák, amelyek a svájci óra státuszával büszkélkednek

Svájc őrzi megingathatatlan dominanciáját az órapiacon, különösen a luxus szektorban. Biztosan nem ismeretlenek az Ön számára az olyan márkák, mint a Rolex, a Chopard, a TAG Heuer, az Omega vagy az IWC. A Swiss made címke alatt azonban elérhetőbb svájci órákat is találhatunk. Sok esetben egyfajta belépési pontot jelentenek a felhasználók számára a svájci minőség világába, felkeltik a lelkesedést és következésképpen egy drágább modellbe történő befektetéshez vezetnek.

A svájci óra szigorú ellenőrzésen esik át annak érdekében, hogy Swiss made-nek minősüljön. Így viselőinek magas színvonalú kivitelezést, kiváló teljesítményt és hosszú élettartamot ígér.

LEGÚJABB CIKKEK