Versenyóra: Exkluzív kiegészítő a motorozás szerelmeseinek

A versenyóra a férfi karórák népszerű kategóriája
Facebook
LinkedIn

Precizitás és pontosság. A két alapvető paraméter, amelyben az autósport és az óraipar találkozik, messze nem az egyetlen metszéspontja ezen érdekes iparágaknak. A gyors autók és a luxusórák együtt hosszú múltra tekintenek vissza. Az autóversenyzés a pontos időmérésen múlik, és sok kiváló minőségű óra éppen a versenyautók esztétikájában talált ihletet. Tudja, hogyan született a versenyóra, mi teszi jellegzetessé, és mely márkák büszkélkedhetnek az autós világ ikonikus modelljeivel? Bemutatjuk a versenyzők karóráit.

A cikk tartalma

A versenyóra története

Mind az autók, mind az órák lenyűgöző kivitelezés és mérnöki munka eredménye, így nem meglepő, hogy történetük sok ponton metszi egymást. Abban az időben, amikor még nem álltak rendelkezésre elektronikus időmérő rendszerek, a versenyzők csuklóra rögzített kronográfokhoz és tachiméterekhez folyamodtak.

A motorsport és az autós órák közös kezdetei

A történelem első motorversenyét, amely 1894-ben zajlott Párizsból Rouen városába, pontosan a pontatlan időméréssel kapcsolatos problémák gyötörték. Ezt követően 1902-ben versenyt rendeztek Floridában, ahol a híres Malcolm Campbell végzett az élen. Négyszer döntötte meg az akkori szárazföldi sebességrekordot, miközben Rolex Oyster órát viselt. A Rolex márka megragadta ezt a pillanatot, és elkészítette a Rolex Daytonát, minden idők egyik legikonikusabb versenyóráját.

Híres versenyórák

Később az Omega, a Chopard és a Graham műhelyek is sikeres autós órákat gyártottak le. Azonban egyetlen márka sem áll olyan közel a motorsporthoz, mint a TAG Heuer. A híres Monaco karóra, amelyet Steve McQueen 1971-ben Le Mans-ban viselt, szintén ennek a svájci gyártónak a műhelyéből származik. Ugyanebből a műhelyből származó exkluzív Carrera óra modelleket olyan verseny sztárok viselték, mint David Coulthard, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso és Lewis Hamilton.

A versenyóra jelene

A modern és pontos időmérő rendszerek jelenlegi korszakában a versenyóra helyzete jelentősen megváltozott. Az autóversenyzők számára nagyon szükséges felszerelés exkluzív kiegészítővé vált, amely az autóipar, a motorsport és a versenyzés régmúlt napjai előtt tiszteleg. A versenyórát nem csak a sikeres versenyzők viselik, de a motorsportok és az autózás szerelmesei is.

Mik egy versenyóra jellemzői

Annak ellenére, hogy a versenyóra manapság inkább presztízs kérdése, mint sportfelszerelés, megőrizte néhány jellemző tulajdonságát:

  • jellegzetes számlap nagy kontraszttal,
  • kronográf,
  • fordulatszámmérő skála.

Érdekesség, hogy az eredeti versenyórának ferde tokja volt, ami lehetővé tette az idő leolvasását anélkül, hogy levenné a kezét a kormányról. Ezt az elemet a jelenlegi modellek nem őrizték meg.

A versenyóra a jelenlegi piacon

A magasabb árkategóriájú, exkluzív versenyórák ikonikus gyártói mellett, mint például a Rolex vagy a TAG Heuer, néhány megfizethetőbb márka is elkötelezett az autózás által ihletett órák gyártásában. Kinek a portfólióját érdemes megnézni?

Seiko

A gyártó még 1969-ben mutatta be az első Seiko Speedtimer modellt. Ez az automatikus kronográf innovatív fejlesztést hozott a karórákban való eltelt idő mérésében. Az eredeti modell által ihletett versenyórákat most a Seiko a Prospex Speedtimer kollekcióban kínálja. Itt még fejlett napelemes kronográfokat is találhat.

Tissot

A Tissot több fontos sportesemény hivatalos időmérője, amelyek közül témánk intenciói között legalább a MotoGP-t és az F1-et meg kell említenünk. Ha egy autózás ihlette modellre vágyik ennek a svájci óragyártónak a műhelyéből, akkor az elegáns Tissot PRX karórát keresse.

A Tissot márka népszerű versenyórákat gyárt

G-Shock

A G-Shock sportóra rendkívül népszerű a férfiak körében. Ha Jeepje van, vagy Land Rovert vezet, a G-Shock GD 100MS-3 modell tökéletesen illeszkedik Önhöz. A khaki színben tervezett ultrakönnyű versenyóra úgy készült, hogy a viselőjét elcsábítsa a kanapéról a szabadba – lehetőleg egy erős motor segítségével.

Egy érdekesség befejezésül: Néhány autómárka logója alatt versenyórát is találhatunk. Egyedi órákat kínál például a Mercedes-Benz, a Ferrari, a Range Rover, a Maserati, a Porsche és az Audi. Exkluzív kiegészítővé válnak egy ilyen márkájú autó tulajdonos számára.

LEGÚJABB CIKKEK