A karóra rövid története: Az első karóra és az úttörő innovációk

Ismeri a karóra történetét
Facebook
LinkedIn

Az idő mérésére irányuló törekvés egyidős az emberiséggel. Az ókori egyiptomiak már 5000 évvel ezelőtt használták a napórát. Őseink a gyertya égésével, a víz, a homok súlyával, különféle súlyokkal vagy az inga mozgatásával próbálták kifejezni az idő mértékegységeit. A ma ismert órák történetét azonban csak a 16. században kezdték megírni. Mi a modern időmérés története, és kinek köszönhetjük azokat a karórákat, amelyeket most automatikusan a csuklónkra teszünk?

A cikk tartalma

Az első karóra: Mikor kezdték írni az órák történetét?

A modern órák a mechanikus órákban gyökereznek. A zseb- és karórák csak évszázadokkal később követték őket.

Az első mechanikus óra

Az első mechanikus óra 1275-ben készült Angliában. Egy egyszerű mechanizmus jellemezte, amely a maihoz hasonlított. Azonban nem volt felszerelve sem mutatókkal, sem számlappal. Ez az óra valójában nem mutatta az időt, de nyomon követte azt, és óránként hangosan ütött. Kúriákban és városokban használták, hogy segítse a lakosokat az időben való tájékozódásban.

Az első zsebóra

Az óra feltalálása jelenlegi formájában Peter Henelein német órásmesternek tulajdonítható, és 1510-re nyúlik vissza. Bár óráját zsebórának írták le, valójában nem fért el a zsebben, és a nyakban hordták. Egyes történészek megkérdőjelezik ezt a tettet, és azt állítják, hogy az órák történetét csak 1574-ben kezdték írni, amikor az első zsebórát bronzból elkészítette egy ismeretlen mester.

A zsebórák (pocket watch) nagyon népszerűek voltak a múltban

Az első karóra

A történészek még a karórák születését illetően sem értenek egyet. Egyesek azt állítják, hogy az első órát Robert Dudley tette I. Erzsébet királynő csuklójára 1571-ben. Ezt a történelmi darabot azonban gyakran elfelejtik, és sokan a nápolyi királynőre, Napóleon nővérére, Caroline Muratra utalnak, mint az első karóra tulajdonosra. 1817-ben Abraham-Louis Breguet készítette neki. Ma a Breguet márka luxus svájci órákat gyárt.

A történelembe vonult újítások

A karórák fellendülése nem volt olyan gyors, mint azt vártuk volna. A férfi karórák a 20. század elejéig készültek zsebóraként, a karórák elsődleges helye a női gardróbban volt. Évszázadokon keresztül fényűző divatkiegészítőként szolgáltak.

A pilótaóra mint az első férfi karóra

A férfi karórák a repülési iparban találták meg elsődleges alkalmazásukat. Alberto Santos Dumont 1904-ben kifejezte óhaját, hogy használhassa mindkét kezét repülés közben és egyben az időt is csekkolja. Cartier ezt teljesítette , amikor elkészítette a híres Cartier Santost – az első pilótaórát és egyben az első férfi karórát a világon.

Vízálló karóra

A történelem első vízálló tokját – az Oyster-t – a Rolex óragyártó mutatta be még 1926-ban. Találmányuk népszerűsítése érdekében Mercedes Gleitze úszónőt szerelték fel az első vízálló órával, aki megpróbálta átúszni a La Manche csatornát. Rekordkísérlete kudarcot vallott, de az óra sértetlenül megúszta.

Kvarc karóra

Az első kvarc technológiás órákat az 1930-as években hozták létre. Ezek azonban nagyok és drágák voltak a piac igényeihez képest. Az első kvarcórák 1969-ben jelentek meg a boltok polcain, és a Seiko műhelyből származtak.

Titán karóra

A titán, mint a jövő anyaga 1970-ben jelent meg az órapiacon a japán Citizen gyártó vezényletével. Nem sokkal ezután más világhírű márkák, mint a Festina, a Tissot vagy a Casio is elkezdték használni a titán tokot és karkötőt.

Napelemes karóra

Az első napelemes ökológiai meghajtású óra Roger Riehl amerikai feltalálónak tulajdonítható, aki az 1970-es években hozta piacra futurisztikus modelljét. Nem sokkal később a Citizen követte az Eco-Drive napelemes meghajtással.

Az első napelemes óra a Citizentől

Okosóra

Ez még nem volt a szó mai értelmében vett okosóra, de 1983-ban a Casio gyártó egyfajta órába ágyazott digitális asszisztenst mutatott be. A Databank kollekcióról volt szót, melynek modelljei saját integrált memóriával rendelkeztek. Ugyanebben az évben a Seiko márka is megjelent a piacon első okosórájával. A Seiko Data-2000 sorozatú modellek még két belső memóriával is rendelkeztek, amelyekben telefonszámokat vagy jegyzeteket lehetett tárolni. Külső billentyűzettel szállították. A világ első kereskedelmi forgalomba hozott karóráját, amellyel telefonálni lehetett, 1999-ben hozta piacra a Samsung.

Ha a karóra modern története az intelligens technológiák fejlődését jelenti, akkor 2015 óta az Apple márka tartja kezében a stafétabotot, amely eladásaival veszi be a globális óraipart. A klasszikus órák azonban továbbra is a minőségi kivitelezés, az elegancia és a társadalmi státusz szimbólumai.

LEGÚJABB CIKKEK

Az Invicta óra lenyűgöz robusztus megjelenésével

Invicta órák: A legnépszerűbb kiadások

Az eredetileg svájci Invicta óramárka már 1837-ben megjelent a piacon. Az extravagáns dizájn mellett az Invicta órák a minőség és a megfizethetőség kombinációjával tűnnek ki.