Milyen mechanizmuson ketyeg: Óra meghajtás kockában

Elmagyarázzuk, hogyan működik az óra meghajtás
Facebook
LinkedIn

Az óragyártás egyszerre mesterség és művészet. A gyártók gondosan odafigyelnek az óra minden alkatrészére, hiszen minden egyes elem fontos szerepet játszik az óra működésében. Egy egyszerűnek tűnő eszköz belső működése hihetetlenül bonyolult. Az órát különféle mechanizmusok, más néven óra szerkezetek hajthatják. Mindegyikük más technológiát használ az óra meghajtására. Az Öné milyen mechanizmuson ketyeg?

A cikk tartalma

A legtöbbet használt szerkezetek

Az óraszerkezetek három alapvető típusa a mechanikus, az automatikus és a kvarc. A felsorolás sorrendjében találták fel őket. A legrégebbi karórák mechanikus szerkezettel működtek. Nem sokkal ezután piacra került az órák automata szerkezete, majd a hatvanas évek végén a japán Seiko gyártó felkínálta a felhasználóknak az első kvarcórákat.

Mechanikus meghajtás

A mechanikus óra még mindig igazi óragyártási művészetnek számít. Szerkezete az egymásba kapcsolt fogaskerekek összetett mechanizmusa, amelyek pontos sebességgel forognak, hogy az óra a megfelelő ütemben ketyegjen. A mechanikus óra működésének fenntartásához manuálisan kell felhúzni a koronával. Az így létrejövő lendület a főrugóban tárolódik, amely a fogaskerekekhez kapcsolódik. Pontos időközönként szabadul fel, egy léptető kerék és egy lendkerék vagy oszcillátor szabályozza. Ez dönti el, hogy mikor tud mozogni a teljes váltórendszer és vele együtt az óra mutatói is.

Az automatikus meghajtás a legjobb minőségűek közé tartozik

Automata meghajtás

Az automata szerkezet már a 18. század végén megjelent a piacon. Technológiája hasonló a mechanikus óráéhoz. A különbség az, hogy az automata órákhoz nincs szükség kézi felhúzásra. Öntekervényesnek is nevezik őket, mert a viselő csuklójának mozgásából származó energiát használják fel. Ez mozgásba hozza a forgórész oszcilláló súlyát, amely forog és a hajtóerőt az óra főrugójában tárolja. A legtöbb automata óra koronával is rendelkezik, ennek köszönhetően manuálisan is felhűzható. Ha azonban egész nap viseli az órát, az energia megbízhatóan kitart még éjszaka is.

Az akkumulátoros óra meghajtás (Quartz) az egyik leggyakrabban használt

Kvarc meghajtás

A kvarc szerkezet a legegyszerűbb és legkényelmesebb mechanizmus az óra meghajtására. Akkumulátorra támaszkodik, így nincs szükség viselőjének karbantartásra. A kvarcórában lévő elem elektromos áramot hoz létre, amely rezgéseket kelt a kvarc darabban. Meghatározott frekvencián rezeg, aminek köszönhetően az óra ketyegése rendkívül pontos.

Érdekes összehasonlítás: a normál kvarcórák átlagosan fél másodperces napi ingadozást mutatnak, míg a mechanikus órák akár 15 másodpercet is.

Ökológiai óra meghajtás

Megbízható, pontos és környezetbarát. Ez az attribútumok hármasa, amelyet az óragyártás területén a legtöbb fejlesztő változó arányban próbál termékeibe olvasztani. A lakosság ökológia iránti tudatosságának növekedésével az ökológiai megoldások népszerűsége is nő.

Napelemes meghajtás

Az egyik hatékony megoldás az akkumulátorok ártalmatlanításának környezetre gyakorolt ​​hatásának csökkentésére a napenergia felhasználása. A napelemes órák már az 1970-es években megjelentek a piacon, amikor a Citizen kifejlesztette első napelemes meghajtását, a Citizen Eco-Drive-ot. A Citizen órák sok más márka inspirációját jelentették, amelyek hamarosan sikeres napelemes modelleket is bevontak kollekcióikba. Többek között a Seiko és a Casio is.

A napelemes órák számlapja alatt egy szoláris panel található, amely összegyűjti a fényenergiát és elektromos töltéssé alakítja. Az így nyert energia a töltő cellában tárolódik és az óra meghajtására szolgál. A felhalmozott hajtóerőnek köszönhetően az óra természetesen sötétben is működik. A napenergia mellett a mesterséges fény energiáját is felhasználhatják. Maga a szerkezet a kvarc szerkezethez hasonlít, és nagy pontosság jellemzi.

Melyik óra meghajtás a legjobb? A választás az Ön preferenciáitól függ. A mechanikus órák szó szerint lenyűgöző műalkotások, de ezek igénylik a legtöbb karbantartást és figyelmet viselőjétől. Az automata órák a hagyomány és az innováció szolid egyensúlyát kínálják. A legkönnyebb karbantartást és magas pontosságot a kvarc szerkezetek. A napelemes modellek azok számára jelentenek megoldást, akiknek magas az ökológiai érzékük.

LEGÚJABB CIKKEK