Mechanikus karóra vs. automata karóra: Tudja mi a különbség?

Eláruljuk Önnek, hogyan működik a mechanikus karóra
Facebook
LinkedIn

A modern kvarcórák korában egyre inkább feledésbe merülnek a felhúzós szerkezet formájában megjelenő óra gyártási klasszikus. Bárki, akinek volt már abban a megtiszteltetésben része, hogy megtapasztalhatta eleganciáját, varázsát és előkelőségét, minden bizonnyal megerősítené Önnek, hogy valóban egyedülálló szellemiséggel rendelkezik. Azonban két típusa van  – kézi felhúzású szerkezet és automatikus szerkezet. Míg az egyik a mechanikus karórát hajtja, addig a másik az automata óra működéséről gondoskodik. Szóval mi a különbség köztük?

A cikk tartalma

Mechanikus karóra

Amikor már az elején szót ejtettünk az eleganciáról, a bájról és a nobleszről, akkor a kézzel felhúzott szerekezettel hajtott mechanikus karórára gondoltunk. Rendíthetetlenül erős pozíciója van a hagyományos karóra igazi szerelmesei között. Ahhoz, hogy igazán értékelni tudja, meg kell értenie működése elvét. Természetesen nem kell automatikusan óraszótár szakértővé válni. Kezdetnek elég néhány alapismeretet megtanulni. Ha ez megtörténik, egy mechanikus karóra nagy valószínűséggel elrabolja a szívét.

Tehát ha a kézi felhúzásról van szó, pontosan azt a felhúzást értjük alatta, amelyet nagyszüleitől láthatott. De hogyan lehetséges, hogy a korona elfordításával be tudták állítani a mechanikus karórát, hogy a pontos időt mutassa? Ezért egy sor apró alkatrész felelős, amelyeket a karóra későbbi fejlesztése során a kvarcelemek kezdték helyettesíteni.

Mindenesetre a mechanikus karóra összes alkatrésze közül az egyik legfontosabb és legfontosabb feladatot az úgynevezett motorrugó tölti be. A felhúzás során a motorrugót húzzuk. A felhúzott rugóból az energia távozni akar és a rugóház és a fogaskerék közvetítésével eljut a kerék rendszerig.

Cikktipp: A 2021-es év 20 legjobb mechanikus karórája

Férfi mechanikus órák:

A mechanikus karóra és javítása

Automata karóra

Az automatikus karóra, más néven automatikus felhúzással rendelkező óra, hasonlóan összetett elven működik. Ez esetben azonban a korona elforgatásával történő kézi felhúzás nem szükséges. És ez a fő különbség közte és a mechanikus karóra között. Míg a mechanikus karóra nem működik megfelelően rendszeres felhúzás nélkül, az automata megelégszik viselője mozgásával.

Az automata karóra összetett részei, amelyek szisztematikus séma szerint vannak elrendezve, egy közös cél érdekében működnek. A fogaskerekek, a hajtórugók és más fontos alkatrészek igyekeznek irányítottan mozgatni a mutatókat.

Laikus szóhasználattal ez a következőképpen magyarázható: Az automata óra automatikusan húzódik fel – viselője napi mozgásának köszönhetően. Az így keletkezett energia aztán a hajtómotorban koncentrálódik, hogy az mozgassa a forgórészt és más lényeges mechanizmusokat.

Férfi automata órák:

Pár szó végezetül

Mind az automata, mind a mechanikus karóra jelenleg kissé a háttérbe szorult. Ez elsősorban a modern időknek, a gyors életmódnak és a kvarcórák megfizethetőségének köszönhető. Azonban ha jobban belegondolunk, az órameghajtó rendszer, különösen a mechanikus, annyira egyedi, hogy akár halhatatlan is lehet.

Úgy gondoljuk, hogy a jövőben is lesznek órakedvelők, akik beleszeretnek a kézzel húzott szerkezetekbe – lelassulnak, értékelik az óra mesterségét és élvezik a pillanatot. Az automata karóra számára ez valószínűleg könnyebb lesz. Nemcsak az ökotrendből profitálhat az akkumulátor lebontása terén, úgy mint a mechanikus karóra is, de az egyre gyorsuló életmódból is. Nem kell időt tölteni a működtetésével.

LEGÚJABB CIKKEK