A világ legkeresettebb karórái: Melyik márkát csatolja fel csuklójára a legtöbb felhasználó?

Mely márkák modelljei tartoznak a világ legkeresettebb karórái közé?
Facebook
LinkedIn

Annak ellenére, hogy az óraipar a hűség, a minőség és a kézművesség hagyományos értékei által meghatározott szférában működik, hasonlóan mint sok más iparág, itt is tapasztalható a világjárvány, az infláció és a modern technológiák rohamos fejlődése okozta megrázkódtatás. Utólag elmondható, hogy a hagyományosan legerősebb márkák viszonylag stabilan bírták a legkritikusabb időszakokban, és a „Swiss Made órák” megőrizték elsőbbségüket a forgalom és a világpiaci részesedés tekintetében. Az eladott darabok számát tekintve azonban a svájci márkákat már régóta megelőzte a többi vezető óragyártó. Tehát melyek a világ legkeresettebb karórái?

A cikk tartalma

A svájci óraipar – a világpiac luxusórákkal rendelkező egysége

A Swiss Made a minőség szinonimája az órák világában. A svájci órák exportjára vonatkozó éves adatokat a Svájci Óraipari Szövetség teszi közzé. Statisztikái szerint a svájci karórák exportja 2021-ben elérte történelmi csúcsát, 21,2 milliárd svájci frankot. A magas forgalom mögött azonban jórészt az infláció és az áremelkedés áll. Az eladott darabok mennyisége jelentősen visszaesett. 2021-ben összesen kevesebb mint 16 millió svájci órát adtak el.

A világ legkeresettebb luxusórája: továbbra is a Rolex viseli a koronát

A Rolex a világ egyik leghíresebb luxusóra  gyártó cége. A gyártó még 1908-ban hozta piacra első termékét és azóta elsősorban termékei minőségének és presztízsének köszönhetően szerez rajongókat. Jelenleg ez a világ legismertebb és legkeresettebb luxusóra márkája. Ha kizárólag a svájci óramárkákat hasonlítjuk össze, a Rolex továbbra is vezető a 29 százalékos piaci részesedésével. A gyártó jelenleg körülbelül 1 millió karórát ad el évente, 8 milliárd svájci frank forgalom mellett. A világ legnépszerűbb modelljei közé tartozik a Rolex Submariner és a Rolex Daytona.

A svájci luxusóra gyártás további sztárjai

A Svájci Óraipar Szövetsége hagyományosan a becsült piaci részesedés alapján összeállítja a felséges svájci márka hetesét. A következő gyártók kerültek a másodiktól a  hetedik helyig az eladások szerint:

  • Cartier
  • Omega
  • Audemars Piguet
  • Longines
  • Patek Phillippe
  • Richard Mille

A világ legkeresettebb analóg órája a japán Casio műhelyéből származik

Ha a Rolex átadná valakinek az ötágú koronáját, az minden bizonnyal a Casio lenne. A Casio G-Shock kollekciót nyugodtan nevezhetjük ma a legkeresettebb analóg órának (annak ellenére, hogy kétféleképpen mutatja az időt – analóg és digitális). A márka 1983-ban dobta piacra az első strapabíró óráját. 2017 augusztusában eladták a 100 milliomodik G-Shock órát, ami átlagosan közel hárommilliós éves eladást jelent. Az eladott darabok számát tekintve a Casio már régen zsebre tette az ikonikus Rolexeket. A G-Shock kollekciót elsősorban az abszolút strapabírás jellemzi, ami a kedvező árak mellett kétségtelenül hozzájárult a vásárlók körében való népszerűségéhez. További előnyök közé tartozik a megalkuvást nem ismerő vízállóság 200 m-es szinten, valamint a hihetetlen 10 éves akkumulátor-élettartam.

A Casio uralkodik a megfizethető órák világában

A világ legkeresettebb karórája: Apple Watch

Az Apple műhely okosórái 2015-ben kezdték keverni az órapiac kártyáit. Az értékesítés első teljes évében, 2016-ban több mint 22 millió felhasználó vásárolta meg az Apple Watch-ot. Összehasonlításképpen, körülbelül 25 millió svájci órát adtak el ugyanabban az évben. Jelenleg az Apple Watch éves eladása meghaladja a 30 milliót, míg a svájci órák éves összértékesítése évi 16 millió darabot jelent. A harapott alma műhelyében készült okosórát túlzás nélkül nevezhetjük a világ legkeresettebb órájának. Az Apple Watch hosszú évek óta piacvezető az okosórák terén, de manapság a teljes óraipar vezetőjének is nevezhetjük.

Az Apple okosórái joggal tartoznak a világ legkeresettebb karórái közé

LEGÚJABB CIKKEK