Teszt: Apple Watch SE (2020)

A megfizethető Apple Watch SE okosóra tesztje
Az Apple Watch SE okosóra a middle class (középosztály) méltó képviselője
Az óra az aktuális Apple Watch 6 zászlóshajóval együtt érkezett a piacra
Eláruljuk önöknek, hogy megéri-e ez a low-cost modell, vagy inkább érdemes felárat fizetni a zászlóshajóért
Facebook
LinkedIn

A cikk tartalma

Telis tele funkciókkal, de elfogadható áron

Ez év szeptemberében az Apple számos forró újdonsága látott napvilágot. Az új iPadek mellett a cég kétféle Apple Watch intelligens órával is tündökölt. A legújabb Apple Watch Series 6 lett a zászlóshajó az intelligens órák terén, majd az Apple Watch SE okosórák következtek. Az SE melléknév az Apple azon modelljeire utal, amelyek gyakran egyfajta „középosztályt” jelentenek a márka egyes kiemelt modelljei között. A mai recenziókat ennek a megfizethető modellnek szenteljük.

Az SE az Apple termékneveiben a „Special Edition” rövidítést jelenti. Ezt a megjelölést először a 2016-os Apple iPhone SE (1. generáció) okostelefonban használták.

Mielőtt belekezdenénk recenziónkba, vessünk egy pillantást az egyes Apple Watch modellek idővonalára és előzményeire:

Az Apple okosórák idővonala:

Ezen a linken jól áttekinthető táblázat, idővonal és egyéb részletek találhatók.

Az Apple Watch története

Apple Watch (0-ik generáció) - 2015

Az Apple műhely intelligens órája 2015 óta díszíti a felhasználók csuklóját. Igen, csaknem 6 éve annak, hogy a vállalat április 24-én piacra dobta első jellegzetes megjelölésű Apple Watch óráját. Az Apple okosórának ez a történelmileg első modellje egymagos processzort üzemeltet, S1 chippel.

Az óra 8 GB tárhelyet használt fel, és az újabb generációk felhasználói számára ismert funkciók közül csak néhány állt rendelkezésre. A GPS hiánya, a magas ár és az alacsony akkumulátor-üzemidő ellenére ez az Apple modell megnyitotta az ajtót az egyre népszerűbb intelligens órák világába.

Az Apple Watch első generációja, más néven Series 0

Apple Watch (Series 1 a Series 2) - 2016

A 0. generáció utódai nyugodtan összeköthetők, mivel az Series 1 és Series 2 szinte egyszerre látta meg a napvilágot. Mindkét modellt a watchOS 3.0 operációs rendszer és az S2 chipű kétmagos processzor hajtotta. Azonban a különbség e modellek között az árban és a funkcionalitásban mutatkozott meg.

Az Apple Watch Series 2-től eltérően az Apple Watch Series 1-ben kihagyták a GPS-jel vevőt, és  nem volt annyira nagyteljesítményû kijelzővel és 50 m vízállósággal felszerelve. Az órából azonban nem hiányzott az elegáns dizájn és az intuitivitás, amiről az Apple olyan jól ismert.

Apple Watch Series 1 és Series 2 2016-ból

Apple Watch (Series 3) - 2017

A vállalat 2017. szeptember 22-én dobta piacra a negyedik generációs Apple Watch-ot, a Series 3-at. Az intelligens órák először támogatták az LTE mobil kapcsolatot, lehetővé téve az órák felhasználói számára telefonhívások kezdeményezését vagy iMessage-üzenetek fogadását. Az óra két méretben (38 és 42 mm) jelent meg a piacon, új S3 chip meghajtással és megnövelt akkumulátor-élettartammal.

Apple Watch Series 3

Apple Watch (Series 4) - 2018

Az Apple kétmagos S4 processzor által működtetett órát 2018 szeptemberében dobták piacra. Jobb lett a pulzusmérés, megnövekedett a kijelző teljesítménye és mérete, valamint az akkumulátor élettartama is. E modell piacra dobása után a kritikusok nem sajnálták a dicsérő szavakat, és ennek köszönhetően a vállalat megerősítette pozícióját az intelligens órák terén.

Apple Watch Series 4

Apple Watch (Series 5) - 2019

Az intelligens órák királya 2019-ből. Így is lehetne jellemezni az Apple Watch 5 nevű okosórát. Ez az időtlen modell, always-on (mindig bekapcsolt) OLED kijelzővel, 368 × 448 Px felbontással, az iPhone 11-gyel együtt került forgalomba.

Tárhelye 32 GB-ra nőtt, tartalmazott egy kétmagos processzort, S5 chipet és még sok más egyebet (beleértve az új fejlesztéseket is), amihez a korábbi modellsorok tulajdonosai már minden bizonnyal  hozzá szoktak. Természetesen van lehetőség telefonálni, az Apple Pay- t használni, van GPS és pulzusmérés.

Apple Watch Series 5
Apple Watch SE
4.5/5

Apple Watch SE 44 mm Space fekete alumínium, fekete sport szíjjal

Apple Watch SE a Apple Watch 6 - 2020

Keresztmetszetünket az Apple intelligens óra modellek történetében  két aktuális modellel zárjuk. Kezdjük a csúcs verzióval – az Apple Watch 6. okosórával. Az Apple legteljesítõképesebb intelligens órájának aktuális modelljét kevésbé nagyteljesítésű testvérével együtt tavaly szeptemberben dobták piacra. Az óra kétmagos S6 processzorral működik, 2,5-szer fényesebb kijelzővel rendelkezik, mint az előző modell (Apple Watch 5), és támogatja az 5G jel vételét.

Az óra belső tárhelye változatlan maradt az előző modellhez képest, és 32 GB-on stabilizálódott. Az órát hagyományosan két méretben – 40 és 44 mm – forgalmazzák. Az újdonság, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül, a két új szín – a piros és a kék. Ezenkívül az óra  gyorsított töltéssel rendelkezik(a közzétett információk szerint 1,5 óra elegendő a teljes feltöltődéshez), egy always-on  magasságmérővel és a vér oxigénellátásának mérésének lehetőségével is. Az Apple ezzel az órával elég magasra tette a mércét, és nagyon nehéz negatívumokat keresni rajta. Az óra semmit sem veszített intuitivitásából és eleganciájából sem.

A rendelkezésre álló felhasználói vélemények alapján azonban megfigyelhetünk néhány visszatérő negatívumot, amelyek ehhez a modellhez kapcsolódnak. A felhasználók gyakran pontatlan alvásmérést, viszonylag alacsony akkumulátor-üzemidőt és magasabb árcédulát említenek (az eladótól függően körülbelül 140 ezer forint). Az utóbbihoz azonban már hozzászoktunk a lerágott alma logójával ellátott termékeknél, igaz?  Hacsak,  lenne egy megfizethetőbb opció, amely a legigényesebb felhasználót is kielégíti.

Apple Watch SE - középosztályú intelligens óra, igényesebb felhasználók számára

Az Apple Watch SE recenzió

És pontosan ezt az opciót kínálta fel a gyártó. Apple Watch SE-nek hívják, és mindazok számára rendelkezésre áll, akik okos órát keresnek elfogadható áron. A következő sorokban részletesebben megvizsgáljuk ezt a modellt. De kezdjük az alapvető tényekkel:

Alapvető tények az óráról

 • Bemutatás dátuma: 2020. szeptember 15
 • Kivitel: azonos az Apple Watch 6-tal
 • Méretek: 40 mm-es változat – 40 mm magasság, 34 mm szélesség
 • 44 mm-es változat – 44 mm magasság, 38 mm szélesség
 • Processzor: S5 SiP 64 bit (azonos az Apple Watch 5-tel)
 • Kapacitás: 32 GB
 • Kijelző: LTPO Retina Oled kijelző
 • Always-on kijelző: Nem.
 • Operációs rendszer: watchOS 7
 • Színek: ezüst, arany, világosszürke
 • Súly: 40 mm-es változat – 30,5 g változat
 • 44 mm-es változat – 36,5 g
 • Tok: alumínium
 • Wi-fi: 802.11b / g / n 2.4GHz
 • Bluetooth: 5.0
 • LTE / UMTS: Igen
 • GPS: Igen
 • Iránytű: Igen
 • Vízállóság: Igen
 • Hangszóró és mikrofon: Igen
 • Magasságmérő: Igen
 • Giroszkóp: Igen
 • Apple Pay: Igen
 • EKG: Nem.
 • Véroxigén mérés: Nem.

Mint már a bevezető sorokban beharangoztuk, az Apple első megfizethető intelligens óra modellje SE jelzéssel, nagy testvérével együtt érkezett a piacra. A legalapvetőbb különbség a két modell között az árban van. Míg a legkisebb middle-class Apple Watch SE (40 mm) modell kb. 105 ezer forintos árcédulán indul, az ugyanolyan méretű, Apple Watch 6 megnevezésű csúcsmodellhez további 45 ezer forintot kell fizetnie. Megéri azonban a 6. generációs óra a külön díjat, vagy bőven beéri az olcsóbb, SE jelöléssel ellátott modellel?

Milyen az Apple Watch SE okosóra?

Semmi sem fejezi ki jobban az Apple Watch SE okosóra jellegét, mint az Apple hivatalos weboldaláról érkezett nyilatkozat: „Kellemes meglepetés lesz. Nem csak árban“. De mivel lephet még meg ez az óra? Teljes részletességgel boncoltuk fel önöknek az Apple Watch SE okosórát:

1. A csomagolás tartalma

Természetesen a csomagolás tartalmazza az okosórát, egy mágneses töltőkábelt, két sportos szilikon szíjat (S / M és M / L méret) és a használati utasítást.

2. Dizájn

A low-cost modell a tervezés szempontjából nem különböztethető meg drágább rokonától Ha elhagyjuk a két új színváltozatot, a vöröset és a kéket, akkor a modellek dizájnban nem különböznek. Három színváltozatban kapható (ezüst, arany, space grey), és az Apple az alacsonyabb ár ellenére sem tágított a jellemző formáktól ill. a fényűző kivitelezéstől.

Az óra tokja kiváló minőségű újrahasznosított alumíniumból készült. Két méretben készül: 40 mm és 44 mm, miközben ezek a számok határozzák meg a számlap átmérőjét is.

3. Kijelző

Az óra LTPO Retina OLED kijelzővel rendelkezik, amelynek fényereje 1000 nits (cd / m2). A hiányzó always-on funkción kívül a kijelző megegyezik az Apple Watch 6-al. A 40 mm-es változatban a kijelző felbontása 324 x 394 pixel, a 44 mm-es változatban a felbontás pedig 368 x 448 pixel.

4. Komponensek

Az óra hátulja fekete kerámiából és zafírból készült, beépített érzékelővel együtt. Az óra oldalát a haptikus válaszú Digital Crown és az oldalsó gomb uralja.

Az Apple Watch SE árcédulájával és funkcióival is meglepetést okoz

5. Akkumulátor

Az óra tokja kiváló minőségű újrahasznosított alumíniumból készült. Két méretben készül: 40 mm és 44 mm, miközben ezek a számok határozzák meg a számlap átmérőjét is. Az Apple a lítium-ion akkumulátornál 18 órás élettartamot hirdet ennél a modellnél. Az élettartam azonban nagymértékben függ az óra használatától. Természetesen az energiafogyasztás nő a GPS, a Training alkalmazás, zenehallgatás, de telefonálás közben is. A fogyasztás növekszik az egyre magasabb számú értesítés és az idő ellenőrzés révén is. Személyes tapasztalataink alapján azonban megerősíthetjük, hogy élettartama valóban elegendő az átlag felhasználók számára.

24 órás ciklus alatt (normál használat esetén) az óra körülbelül a kapacitása  felét fogyasztja. A márka azt is kijelenti, hogy másfél óra szükséges 0 és 80% közötti feltöltésre. 2,5 óráig tart a 0 és 100% közötti feltöltés.

6. Számlap

Az Apple Watch SE digitális számlapok széles spektrumával van felszerelve, amelyek a legigényesebb felhasználókat is kielégítik. Ezeket meg lehet változtatni az iPhone Watch alkalmazásán keresztül, vagy közvetlenül az óra számlap galériájában. Ahogy az Apple órák tulajdonosai már megszokták, az egyes számlapokat testre lehet szabni az ún „Komplikációk” segítségével. Ezek egyfajta widgetek, amelyek számát és tartalmát a felhasználó a személyes preferenciák alapján szabályozhatja. Az így készített számlapokat meg lehet osztani másokkal.

7.Telefonálás és üzenetek

A beépített mikrofonnak és hangszórónak köszönhetően az óra telefonálásra is használható. Az óra figyelmeztet a bejövő iMessages üzenetekre is. Ezekre előre definiált rövid szövegek segítségével vagy emoji segítségével válaszolhatunk. Az üzenet megválaszolására hang diktálás is használható. Ez még a magyar nyelvben is rendkívül jól működik.

Az óra testreszabott számlapok széles választékát kínálja

8. Egészség és tevékenység

Számos jelentést kínál az Egészség alkalmazás is. A benne lévő adatokat az okos óra segítségével ellenőrizheti. Részletesebb jelentéseket az egészségéről a közvetlenül az iPhone készülékben található Egészség alkalmazás nyújt. Az elégetett kalóriák vagy az alapanyagcsere értékei kívül az óra pulzust is mér, ill. figyelmeztet a szabálytalan szívverésre.

A jelenlegi helyzet kapcsán a Kézmosás funkció is kiváló segítség lehet. Az óra intuitív módon felismeri, hogy kezet mos, és elindít egy 20 másodperces időzítőt. Pontosan 20 másodperc az ajánlott kézmosási idő, hogy minden veszélyes mikrobától kellő mértékben megszabaduljon. A menstruációs ciklus figyelése is hasznos funkció lehet a hölgyek számára.

A Tevékenységek alkalmazás készen áll az aktívak számára. Ez napi szinten létrehozza az ún tevékenységi köröket, amelyek értékét pontosan a céljainak megfelelően állíthatja be. Ezeket a Mozgás, a Testmozgás és az Nyugalmi körök alkotják. Az Egészség alkalmazáshoz hasonlóan az iPhone készülékén található alkalmazás részletesebb képet nyújt a napi tevékenységekről. Az egyéni célok és kihívások teljesítése alapján díjakat is kap. Versenyezhet barátaival is, és összehasonlíthatja az elért célokat.

A kifinomult Training alkalmazás minden sportkedvelőt megörvendeztet. Nagyon intuitív, és sporttevékenysége során különböző paraméterek figyelemmel kísérésére és mérésére használható. Elégetett kalória, megtett körök, ill. a pulzusmérés is magától értetődő. A lelkes turistáknak örömet szerez az always-on magasságmérő, amely rögzíti a magasságbeli különbségeket.

Szinte korlátlan számú sporttevékenység közül választhat, például túrázás, erő- és HIIT-edzés, kerékpározás, futás és még sok más egyéb. A tréning után az összes megszerzett adatot egyszerűen átviszi az iPhone alkalmazásba, az Activity alkalmazásba, és lehetőség van külső alkalmazásokba is átvinni, például a Strava-ba is.

Apple Watch - Activity

9. Figyelmeztetések

Ön dönti el, hogy mely értesítések fontosak az Ön számára, és figyelmeztetést szeretne kapni róluk az Apple Watch-on. Az óra értesíti Önt egy új üzenet (iMessage) érkezéséről, valamint a külső alkalmazásokból érkező üzenetekről (WhatsApp, Skype stb.). Az értesítések figyelmeztetnek a közösségi hálózatok aktuális eseményeire, de egy e-mailt vagy egy bejövő hívást sem fog elmulasztani.

Más alkalmazásokról érkező értesítések, amelyek  közvetlenül az iPhone készülékéről tükröződnek is magától értetődőek. Az óra figyelmezteti Önt a közelgő találkozóra, figyelmezteti, hogy ideje felállni, vagy egy rövid légzési gyakorlatra hívja fel. A túlzott zajra vonatkozó figyelmeztetés, amelyet az óra képes érzékelni, szintén hasznos funkció lehet.

10. Térképek

A Maps alkalmazás segítségével megtudhatja aktuális pozícióját, vagy egyszerűen csak teljeskörű navigációként használja. Az integrált GPS-vevőnek köszönhetően az óra nagyszerű társává válik, például  a gyalogos navigáció során a városban.

11. Apple Pay

Az óra segítségével egyszerűen és biztonságosan fizethet. Az Apple Watch SE, az 5-ös és 6-os sorozat óráihoz hasonlóan, lehetőséget ad az NFC-fizetések használatára. Az alkalmazást úgy aktiválhatjuk, hogy kétszer megnyomjuk az óra oldalsó gombját. Válassza ki a kártyát, amellyel fizetni kívánt, és tegye a csuklóját a terminálhoz.

12. Alvás

A beépített Alvás alkalmazás nagyszerű segítség, ha hasznos adatokat szeretne megtudni az alvásáról. Az óra és az okostelefonjában található alkalmazás segítségével többet megtudhat az alvása minőségéről, de az egyes ciklusairól is. Határozza meg a szokásos alvás és felkelés rendszerét, és figyelje a kitűzött célok teljesülését.

13. Vízállóság

Mint maga a gyártó feltünteti, az óra 50 méter mélységig vízálló (az ISO 22810: 2010 szerint). De ez mit jelent? Ha betartja az összes használati elvet, az órát használhatja úszás közben, és közvetlenül a vízben mérheti a sporttevékenységet.

Mielőtt bármilyen tevékenységet végez a vízben, az órát le kell zárni és ki kell oldani, miután véget ért. Az ilyen biztonságos feloldáshoz  óra koronája szolgál, amely forgatásával az óra összes funkciója újból aktiválódik. Ezenkívül a forgatás aktiválja a víz eltávolítását az órából, ha esetleg belekerül.

Az Apple Watch SE összehasonlítása más modellekkel:

Apple

Watch SE

2020
Apple Watch SE (2020)

40 mm-es kijelző: 324 x 394 px

44 mm-es kijelző: 368 x 448 px

Az akkumulátor élettartama: 18 óra

Vízállóság: 50 m

Súly 40mm: 30,49 g

Súly 44mm: 36,20 g

Tárhely: 32 GB

Processzor: kétmagos, S5 SiP chippel

Apple

Watch 6

2020
Apple Watch 6 (2020) Blue

40 mm-es kijelző: 324 x 394 px

44 mm-es kijelző: 368 x 448 px​

Az akkumulátor élettartama: 18 óra

Vízállóság: 50 m

Súly 40mm: 30,5 g - 34,6 g

Súly 44mm: 36,5 g - 41,3 g

Tárhely: 32 GB

Processzor: kétmagos, S6 SiP chippel

Apple

Watch 5

2019
Apple Watch 5 (2019) Gold

40 mm-es kijelző: 324 x 394 px​

44 mm-es kijelző: 368 x 448 px​

Az akkumulátor élettartama: 18 óra

Vízállóság: 50 m

Súly 40mm 30,8 g - 39,7 g

Súly 44mm: 36,5 g - 46,7 g

Tárhely: 32 GB

Processzor: kétmagos, S5 SiP chippel

13. Egyéb

Bukás érzékelés – Az óra önmaga képes felismerni a veszélyes zuhanást, és segítséget kér.

App Store – Az órával az App Store válogatott alkalmazásaihoz is hozzáférhet. Kínálatuk természetesen korlátozott, és a legtöbb alkalmazást sportolóknak szánják (különféle fitnesz- és sportalkalmazások). Az órában lévő alkalmazásokat nagyon egyszerűen kezelheti az iPhone-on található App Store alkalmazással.

Adóvevő – Kommunikálhat barátaival, akiknek szintén Apple Watch karórája van.

Kamera kezelő – Az órát az önkioldó helyettesítésére is használhatja. Elég volt a rosszul sikerült fotókból. Állítsa iPhone készülékét a kívánt helyzetbe, és aktiválja a kamerát az órával.

Időjárás, naptár, emlékeztetők – Az áttekintés és jelentések is a szokásos alkalmazásokról is magától értetődők. Az óra segítségével gyorsan ellenőrizheti az aktuális állást vagy az időjárás-előrejelzést, ill. lapozhat a naptárban. Az óra figyelmeztet egy közelgő találkozóra is.

Verdikt

Amint a bevezető sorokban már említettük, az Apple Watch SE megfizethető modell, amely néhány elem hiánya ellenére sem fog szégyenkezni. Mindene megvan, amit az Apple termékekben szeretünk, és ugyanolyan elegáns és fényűző megjelenésű, mint az előző modellsorok.

Egy régebbi, az előző modell családból származó kétmagos S5 processzor hajtja , és nincs always-on funkciós kijelzője. Ez azonban a legfontosabb elemek összegzése, amelyekkel az óra szegényebb a 6. modell sorozathoz képest. Ha az életéhez nincs szüksége a fejlett egészségügyi funkciókra (EKG és vér oxidáció mérés), akkor ez az óra mindenképpen remek választás lesz.

A válaszunk igen. Ha azt tervezi, hogy megvásárolja első óráját, és zászlóshajó és az SE modell között vacillál, akkor nem fogja megbánni, hogy egy olcsóbb modellt vásárolt. Ha azonban egy régebbi modellt tervez váltani, és nem szeretné, ha meg lenne fossztva az alway-on kijelzőtől, akkor azt javasoljuk, hogy fizessen felárat az Apple Watch 6-ért. Befejezésül egy jól áttekinthető összefoglalót adunk e modellcsalád előnyeiről és hátrányairól:

Értékelésünk:
4.5/5
Az Apple Watch SE számos cserélhető szíjjal érhető el a piacon
Apple Watch SE
4.5/5

Apple Watch SE 44 mm Space fekete alumínium, fekete sport szíjjal

LEGÚJABB CIKKEK