Hogyan változtatták meg a japán órák az óragyártás világát

Casio Edifice japán karóra
Facebook
LinkedIn

Az óragyártás világa nem teljes a japán precizitás és finomság említése nélkül. A vezető japán óragyártók, mint például a Seiko, a Citizen vagy a Casio világszerte ismertek kiváló minőségű és megbízható kronométereikről. A japánok azonban sokkal többet tettek az óragyártó világért. A kvarcforradalomtól kezdve és az Eco-Drive napelemes technológiával be(nem)zárólag, a keleti óragyártó hatalom többször is megbolygatta az időmérő trendeket. Most pedig nézzük meg közelebbről a japán órákat és azok szerepét az óragyártás történetében.

A cikk tartalma

A japán óragyártás születése és felemelkedése

Az óragyártó ipar születése Japánban a Hattori & Co. óraműhely megalakulásával Tokióban kezdődött 1881-ben, s Hattori Kintaronak köszönhető. Lelkes órásmesterként elsősorban import svájci és amerikai órák értékesítésével és szervizelésével foglalkozott.

A helyzet megváltozott, amikor a japánok megemelték az importvámokat, és Hattori órakészítő képességei is bekerültek a játékba. 1892-ben megalapította a Seikosha gyárat, amely később a Seiko márkanévvé vált. Gyártása akkoriban elsősorban faliórákra és zsebórákra irányult.

Seiko japán karóra

A japán karórák uralták a hazai piacot

Az első japán karóra 1913-ban látott napvilágot. Laurel modell volt, s Hittori műhelyéből származott. A következő évtizedekben a japán órák egyre népszerűbbé váltak a hazai piacon, és fokozatosan már a 85%-át tették ki az óraeladásoknak Japánban.

A japán órák a kvarc világforradalmát idézték elő

A Seiko az óraipar élvonalába tartozik, és számos sikert ért el. 1969-ben azonban egy úttörő felfedezéssel állt elő, amely véglegesen átírta az óragyártás történetét. Legyártotta a Seiko Quartz Astron karórát, a világ első kvarcóráját. 100-szor pontosabb volt, és 250-szer nagyobb teljesítménytartaléka volt, mint mechanikus társainak.

A kvarc forradalom és az európai óragyártás hanyatlása

Az Astron óra bemutatása után a vállalatok világszerte saját kvarctechnológiájuk fejlesztésén kezdtek el dolgozni. A kvarcórák sokkal jobb paramétereket adtak, aránytalanul alacsonyabb gyártási költségek mellett. Kvarc forradalom kezdődött a világon. Az európai óragyártás nagyhatalma, Svájc azonban makacsul ellenállt az elkerülhetetlen haladásnak.

A svájciak ragaszkodtak ahhoz, hogy a mechanikus órák jelentik országuk identitását, és szilárdan ragaszkodtak az automata szerkezeteikhez. A japán kvarctechnológia azonban felülkerekedett, és 1978-ban végleg legyőzte a svájci automata órákat a világpiacon. Svájcban az óragyártók száma 1600-ról 600-ra, a svájci órák világpiaci részesedése pedig 83%-ról 20%-ra csökkent. A Seiko márka mellett a japán Citizen és Casio órák vették át a helyüket.

Egyéb japán újítások, amelyek sokkolták az óragyártás világát

Bár a kvarc forradalom kétségtelenül a legnagyobb fordulópont a világ-óragyártás történetében, a japánok számos más jelentős fordulást is okoztak az óragyártásban.

A világ első többfunkciós digitális órája

Hol máshol lehetne a digitális órák bölcsője, ha nem Japánban? Ismét a Seiko márka megjelent velük 1975-ben, amikor piacra dobta első digitális kronográf óráját. Az óra gyorsan slágerré vált, és megalapozta a többfunkciós digitális órák globális piacát.

Érdekesség: Az 1980-as években a Seiko előrukkolt az első TV hangolóval rendelkező órával, a világ első hangrögzítős és számítógépes funkciókkal ellátott órájával is. Ezek az újítások azonban alapvetőbb változásokat nem hoztak az óraiparban.

Spring Drive technológia: csendes forradalom az óragyártásban

A 70-es évek vége óta a japánok olyan technológiát próbáltak kifejleszteni, amelynek működéséhez nincs szükség elemre, de a pontossága egy kvarcóráéhoz fog hasonlítani. 1999-ben ez végre sikerült nekik, amikoris a Seiko márka piacra hozta az első Spring Drive szerkezetű órát. Ezzel hivatalosan is beindult az óragyártás úgynevezett csendes forradalma. A Seiko a mai napig őrzi ezt a forradalmi felfedezést kizárólag csak a legmagasabb kiadásai számára, mint a Credor vagy a Grand Seiko.

Eco-Drive technológia a Citizentől

Természetesen nem a Seiko az egyetlen újító japán földön. Az óraiparban fontos mérföldkő volt a világ első fény-meghajtású kvarcórájának feltalálása, amelyet a Citizen cég mutatott be még 1976-ban. Az Eco-Drive technológia a ma ismert fejlesztéseivel azonban csak 1995 – 96-ban jelent meg. A Citizen ezzel nemcsak a napelemes órák világméretű fejlesztésének alapjait fektette le, hanem az óragyártás környezetbarát megközelítését is.

A Casio órák elkezdtek történelmet írni a tartós órákkal

A Casio G-Shock DW-5000C a világ első ütésálló órája. A Casio műhely G-Shock sorozata vitákat és erőfeszítéseket váltott ki a világ óragyártóinál, hogy olyan kronométereket állítsanak elő, amelyek ellenállnak a mechanikai ütéseknek és rezgéseknek, és így alkalmasak legyenek különféle szabadtéri tevékenységekre. Ma már a svájci Victorinox vagy Luminox márkák is rendelkeznek ütésálló órák kínálatával, viszont a Casio órákat mindenképpen a praktikus tartósság szinonimájaként tartják számon az óragyártás világában.

LEGÚJABB CIKKEK