Az órák felosztása: az alacsony árkategóriától a prémium szegmensig

Timex vs. Rolex
Facebook
LinkedIn

Bármennyire is elterjedtek és népszerűek az okosórák, az analóg időmérőknek továbbra is pótolhatatlan helyük van a csuklónkon. A jó hír az, hogy nem kell feneketlen költségvetéssel rendelkeznie ahhoz, hogy minőségi darabbal kényeztesse magát. Valójában minden árkategóriában talál kiváló órákat. Csak igazítsa elvárásait a választott szegmenshez, és válassza ki a megfelelőt. A választás megkönnyítése érdekében a következő cikkben az órák alapszintű árkategóriák szerinti felosztását kínáljuk, s ezen belül bemutatjuk a legnépszerűbb márkákat.

A cikk tartalma

Az órák felosztása: 6 árszegmens

Az órapiac számos óraszegmensből áll, amelyeket az ár és a fogyasztói elvárások határoznak meg. A jobb áttekintés érdekében az órák felosztása 6 alapvető szegmenst tartalmaz, kezdve az olcsó órákkal, s végződve az óragyártás igazi mesteri darabjaival. Költségkeretétől függően olyan órát választhat, amelynek paraméterei megfelelnek az elvárásainak.

Alacsony költségvetésű szegmens: 95 000 Forintig

Az alacsony költségvetésű szegmens főként olyan márkák kvarcóráiból áll, amelyek árcédulái 95 000 Forint alatt vannak. Az árak persze jóval lejjebb kezdődnek, és már 20 000 – 30 000 Forintért is lehet vásárolni kedvező órákat e kategóriában. Főleg kínai vagy ázsiai eredetű, esztétikailag tetszetős darabokra számíthat. Az alapfelszereltségben sebészeti acél, esetleg szilikon szíj és ásványi üveg található. Jelenleg még ebben a szegmensben is lehet számítani megbízhatóságra és pontosságra.

Kedvenc márkák: Casio G-Shock, Timex, Fossil, Skagen, Citizen, Festina, Orient

Tissot karóra

Alsó közép szegmens: 95 000 – 290 000 FT

Az alsó közép szegmenst továbbra is többnyire kvarc, esetenként automata szerkezettel felszerelt, jó esetben japán vagy svájci eredetű órák képviselik. Az árcédulák már hat számjegyűek, de még mindig megfizethetőek. Számíthat bizonyos anyagi fejlesztésekre ezeknél az óráknál – rozsdamentes acél (ideális esetben 316L), zafírüveg, bőrszíj. Bízhat a jó konstrukcióban és jó minőségű háttérvilágítást is kereshet.

Kedvenc márkák: Tissot, Luminox, Invicta, Vostok, Seiko, Bulova, Hamilton

Közép szegmens: 290 000 – 760 000 FT

Ebben a kategóriában egyre gyakrabban találhatunk svájci vagy japán eredetű mechanikus szerkezetű órákat. A svájci, német, japán és brit óramárkák ideális választékot kínálnak. A szegmens felső részén már luxusmodellek találhatók, legtöbbször svájci automata szerkezettel (ETA, Sellita). A minőségi, magasabb osztályú anyagok mellett már a legapróbb részletek precíz kidolgozására, hosszú élettartamra és még némi gyűjtői értékre is számíthat.

Kedvenc márkák: Victorinox, Mido, Longines

Felső közép szegmens:: 760 000 – 1 900 000 FT

Ebben a kategóriában csak népszerű óramárkák olyan mechanikus karórái vásárolhatóak, melyeket a rajongók és a gyűjtők kedvelnek. Már az óragyártás alapvető luxusszintjéről beszélünk, amely úgynevezett induló luxusórákat kínál. Egyes márkák hagyományos svájci automata szerkezeteket használnak, de legtöbbjük saját ún „in-house” szerkezeteket gyártanak. A csúcsminőségű anyag- és technológiai felszereltség itt magától értetődő, prioritás a precíz kivitelezés és az órák kézi megmunkálása saját műhelyeikben, tervezők felügyelete mellett.

Kedvenc márkák: Sinn, Oris, Nomos Glashütte, Baume & Mercier, Tag Heuer

Felső szegmens: 1 900 000 – 9 500 000 FT

A felső árszegmensben olyan gazdag múlttal rendelkező márkák luxusóráit lehet keresni, amelyek már nyomot hagytak az óraiparban. A paraméter itt már nem a minőség, ami minden szempontból csúcs, hanem a gyűjtőkörökbeni népszerűség. Ezek a márkák már teljes gyártási létesítményekkel rendelkeznek az összes óraalkatrész legyártásához, beleértve a saját óraszerkezetüket is.

Kedvenc márkák: Omega, Breitling, IWC, Bulgari, Cartier

Prémium szegmens: 9 500 000 FT felett

Karórák, amelyekkel csak az óragyártás igazi rajongói kényeztetik magukat. A prémium modelleket elsősorban a gyűjtők kirakataiban való bemutatásra szánják, és csak alkalmanként mutatják be a nagyközönségnek. Ha megpróbáljuk felosztani az órákat, ezek a modellek az óragyártás csúcsát jelentik, s a leghíresebb és legelismertebb márkáktól származnak. A gyártó saját szerkezete e modelleknél magától értetődő, és sokszor bonyolultabb, kidolgozottabb vagy tervezésileg magasabb szintre lép. A prémium órák gyakran csak korlátozott példányszámban jelennek meg, és korlátozott szériákban készülnek, amelyek nem fedezik a keresletet.

Kedvenc márkák: Rolex, Breguet, Lange & Söhne, Patek Philippe, Piaget, Richard Mille

LEGÚJABB CIKKEK