Grand Seiko karóra – az egyedülálló japán szépségérzék

A japán minőség és készség magasabb szintje - Grand Seiko karóra
Facebook
LinkedIn

A Grand Seiko egy japán luxusmárka, amely a legjobb minőségű anyagokat használja az órák gyártásához. Az első Grand Seiko karóra 1960-ban látta meg a napvilágot. Tervezésének, minőségébek, precíz kidolgozásának és pontosságának köszönhetően méltán nevezik fényűzőnek és egyedinek.

A cikk tartalma

A Grand Seiko karóra és eredete

A Grand Seiko japán karórának nagyon érdekes története van. 1960 előtt az emberek azt hitték, hogy a legjobb a svájci óra, míg a japán karórát alacsonyabb rendűnek tartják. Kintaro Hattori, a Seiko alapítója tudta, hogy képes olyan órát alkotni, amely felveszi a versenyt a svájciakkal. Kintaro óra gyártási tapasztalata ellenére valami mégis hiányzott. 1960-ban azonban megalkotta az első Grand Seiko karórát, amely a mai napig a pontosságot, az olvashatóságot, a tartósságot és a gyönyörű dizájnt testesíti meg.

A Seiko márka alapítója - Kintaro Hattori

Négy évvel később bemutatták az első japán Grand Seiko Self-Dateter karórát, amely naptárat, stoppert tartalmazott és a vízállóságot 50 méteres szintre emelte. Mivel a gyártó maximális elégedettségéről továbbra sem lehetett beszélni, 1967-ben megszületett a 44GS modell, amelyet egyedi megjelenés jellemez. Hasonló kialakítást még ma is használnak. Ez az oka annak, hogy minden Grand Seiko karóra ugyanolyan ragyogó és varázslatos.

Érdekesség: Az 1967-es és 1968-as év nagyon fontos a Grand Seiko számára. Ekkor készült el az első Seiko Grand Automatic 62GS automata óra. További érdekesség, hogy az első Grand Seiko 19GD női karóra 1968 és 1973 között készült.

A Grand Seiko óra tervezésének 3 fő alapelve

A Grand Seiko karóra egyedi dizájnnal rendelkezik, amely három fő elven alapul.

  • Az 1. elv kimondja, hogy az óráknak sík felülettel és kétdimenziós ívekkel kell rendelkeznie.
  • A 2. alapelv kimondja, hogy a tok, a számlap és a mutatók lapos felületének a lehető legszélesebbnek kell lennie.
  • A 3. elv azon a tényen alapul, hogy minden felületnek tükör hatásúnak kell lennie.

A Grand Seiko karóra 9 dizájneleme

A Grand Seiko karórát 9 elem jellemez, amelyek egyedi japán vonzerőt kölcsönöznek neki. Ez a kilenc elem például a tok szögéről vagy a számlap alakjáról szól. Az óratok minden elemét úgy tervezték, hogy a legkisebb fénysugarat is visszaverje. Ezenkívül a Grand Seiko karóra lapos számlappal és félig süllyesztett koronával rendelkezik a kényelmes csuklón viselés érdekében.

Grand Seiko Automatic 62 GS karóra
Forrás: https://wristreview.com/

A Grand Seiko karóra és a jelen

Jelenleg a Grand Seiko karóra különféle modelljeit találhatja meg a piacon. Mindegyik büszkén képviseli a teljes Seiko cég fő elveit, nevezetesen a:

  • pontosságot,
  • olvashatóságot,
  • megbízhatóságot.

Valóban luxusórákról van szó, amelyek felvehetik a versenyt például a neves „Rolex-el”. Büszkék lehetnek minőségükre, kiváló kidolgozottságukra és hihetetlenül időtálló dizájnjukra. Annak ellenére, hogy a Grand Seiko modellek elsősorban a férfi közönséget célozták meg, manapság számos fényűző női Grand Seiko karóra is található a piacon.

Tippünk: A keresett és nagyon népszerű modellek a Grand Seiko SBGX263 ill. a Grand Seiko SBGV225.

LEGÚJABB CIKKEK