Hogyan lehet felmérni egy óra eredetiségét? Ne tévesszék meg a replikák és a hamisítványok

Így lehet megkülönböztetni az eredeti órát a hamistól
Facebook
LinkedIn

A mondás: „Ha túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen, az csak álhír” az óragyártás világában a valóság keserű ízét veszi át. Különösen a luxusórák válnak egyre inkább a csalók célpontjává, profitálva a vezető márkák kiváló hírnevéből és az óra rajongók zsebéből. Egy óra eredetisége felmérése ma még egy gyakorlott profi szem számára is rendkívül bonyolult. A precízen legyártott hamisítványok mellett az úgynevezett „Frankenstein-órák” is elárasztják a piacot. Segítünk felfedezni őket, és így elkerülni a közmondásos zsákbamacska vásárlást.

A cikk tartalma

A legtöbbet hamisított óra márkák

A csalók figyelme érthető okokból elsősorban a luxusórák szegmensére irányul. Felmérések szerint a jelenlegi piacon lévő luxusórák harmada nem a márka eredeti műhelyéből származik.

Különösen óvatosnak kell lennie Rolex és Omega órák vásárlásakor. A Patek Phillipe, Cartier, Gucci, Tag Heuer és Richard Mille márkák is a csalók érdeklődésének tárgyát képezik. Az elmúlt években a technológiai fejlődésnek „hála” egyre gyakrabban találkozhatunk hamis középkategóriás órákkalis, mint a Seiko vagy a Tissot.

Eredeti vs. hamis Rolex órák: tippek az eredetiség meghatározásához

A Rolex lézerrel égetett koronát használ a zafírkristályon a 6 órai pozícióban a hitelesség azonosítójaként. Csak megvilágítva és nagyítóval oldalról nézve látható. Ha egy hamis óra tartalmazza ezt az elemet, akkor általában nincs olyan pontosan gravírozva, mint az eredeti.

Ha egy Rolex Daytona karóra vásárlását fontolgatja, a számlap tükröződése a szőnyegen segít azonosítani annak eredetiségét. Ha erős fénnyel világít az órára, akkor egy szabályos körnek kell láthatónak lennie a tükröződésben, valamint az óra, a perc és a másodpercmutató tisztán tükröződnek. Ha a tükröződés homályos vagy a mutatók nem láthatók, akkor szinte biztosan hamis óra.

Egy másik megkülönböztető jellemzője a dátum kijelző megnagyobbítása. Az eredeti Rolex órákon, a Rolex Deepsea kivételével, 2,5-szeres nagyító található a dátumablak felett. A hamis órák legfeljebb 1,5-szeres nagyítást érnek el.

Eredeti vs. hamis Omega órák: tippek az eredetiség meghatározásához

Az Omega a férfi karóráit egy kis gravírozással jelzi a hátlapon. Itt találhat egy tökéletesen megtervezett földgömböt logóval vagy magával a márkalogóval. Ha ennek a gravírozásnak vannak tökéletlenségei, akkor valószínűleg nem eredeti karóra.

Az Omega karóra valódiságát a tok hátlapján található 7 vagy 8 jegyű sorozatszám is bizonyítja. A régebbi modelleknél előfordulhat, hogy a ház belsejében található. Amellett, hogy ennek a számnak pontosan meg kell egyeznie a tanúsítványon szereplő számmal, közvetlenül ellenőrizheti a hivatalos Omega központokban. Különféle online adatbázisokat is találhat az órák sorozatszámának ellenőrzésére az interneten. Az információ pontossága és megbízhatósága azonban ebben az esetben nem garantált.

A Frankenstein óra jelenség

Az úgynevezett Frankenstein karóra meggyőzi Önt arról, hogy a hamisítványok hitelessége manapság a végletekig megy. Az eredeti alkatrészeket tartalmazó hamis órák kapták ezt a nevet. Például az eredeti koronát, óraszíj kapcsot vagy eredeti előlapot használnak. Ha egy sikeres hamisítványról van szó, amely néhány eredeti alkatrészt is tartalmaz, akkor az eredeti órától való megkülönböztetése még egy neves órásmester számára is nehéz feladat.

Ellenőrizze az óra eredetiségét: Gyakorlati tippek

Befejezésül bemutatjuk az óra eredetiségének megállapítására használt alapvető módszerek összefoglalását. Ezekről az eljárásokról többet megtudhat a hamis órákról szóló korábbi cikkünkben.

  • Ellenőrizze az óra súlyát. Ha az óra könnyebb, mint az eredeti, akkor valószínűleg hamisítvány.
  • Ellenőrizze a gravírozás részleteit. Az órán minden gravírozás megvan, aminek lennie kell? Pontos és precíz a gravírozás?
  • Hallgassa az óra ketyegését. A luxus modellek nagyon halkan futnak, a másodpercmutató általában szinte simán mozog.
  • Órát hivatalos és hiteles eladóktól vásároljon.
  • Az óra eredetiségét a tanúsítvány és az eredeti csomagolás is bizonyítja.
  • Tekintse meg a színeket, a számlap jelöléseit és a mutatók újratervezését. Hasonlítsa össze ezeket a részleteket az eredetivel. Egy eredeti órán pontosan ugyanolyannak kell lenniük.

LEGÚJABB CIKKEK