Eredeti vs. hamis: Hogyan lehet felismerni egy hamis órát

Meg tudja különböztetni az eredeti órát a hamistól?
Facebook
LinkedIn

Egy luxusóra birtoklása manapság nagyon vonzó kihívás. A jó minőségű kronométerek népszerűségének növekedésével azonban megnő a csalóknak a száma is, akik hamis órákat, utánzatokat vagy hamisítványokat próbálnak eladni. A replika órák globális piaca jelenleg évente több mint egymilliárd dollárt forgat. Egyes felmérések szerint a kínálatban talált órák akár 30%-a nem a felsorolt ​​márka műhelyéből származik. Ezért elég nagy annak a valószínűsége, hogy hamisítványt talál egy luxusóra kiválasztásakor, és ez főleg a kevésbé körültekintő felhasználókat érinti. Annak érdekében, hogy ne tartozzon a becsapottak közé, gyakorlati útmutatót kínálunk a hamis óra felismeréséhez.

A cikk tartalma

Ismerje fel a hamis órát a részletekről

A hamis óra soha nem lesz olyan minőségi, mint az eredeti. A vezető óramárkák törődnek az anyagok megválasztásával, a teljes mechanizmus gondos összeszerelésével és a tervezési részletek alapos kidolgozásával. A csalók olcsón és gyorsan gyártják az óra utánzatokat, bár manapság már meglehetősen hitelesen. Hogyan lehet felismerni egy hamis órát?

Anyag

Az olcsóbb, gyengébb minőségű anyag felhasználása felismerhető a különböző színárnyalatokban és az eredetitől eltérő felületkezelésben. A hamis órák kissé eltérő színűek, magasabb fényűek, vagy éppen ellenkezőleg, mattabbak lehetnek. Legtöbbjük könnyebben karcolható, és némelyikükön már az apró karcolások is felismerhetők. A nemesfémből készült órákat ugyanúgy kell fémjelezni, mint az ékszereket. Az üvegre is fókuszálhat. Míg a jó minőségű órákat többnyire zafír üveggel szerelik fel, addig a replikáknál olcsóbb ásványi üveget használnak. Ez azonban nem vonatkozik az olcsóbb fashion modellekre vagy más olyan darabokra, amelyek ásványi üveggel valóban márkás műhelyből származnak. A zafírkristályt arról ismerheti fel, hogy bizonyos szögben lilás árnyalatot hoz létre, és lényegesen fényesebb.

Az eredeti óráknál fontos az anyag minősége

Súly

A minőségi órák általában drága és tömör fémekből és fémötvözetekből készülnek. Sok apró alkatrészt is tartalmaznak, és általában robusztusabbak, tartósabbak és nehezebbek. A hamisítvány általában észrevehetően könnyebb.

Részletek és metszetek

Az eredeti karóra metszetei szinte tökéletesek, élesebbek és tisztábbak a hamisítványokhoz képest. Az olcsó utánzatokon  helyesírási vagy grafikai hibák is vannak. Gyakoriak a tökéletlen élek, a csúnya polírozás vagy a pontatlanul illeszkedő csat.

A szerkezet hangja

A szerkezet az óra legfontosabb része. Bár néhány hamis óra viszonylag jó minőségű mechanizmussal büszkélkedhet, soha nem olyan mint az eredeti. Sok luxusmárka gyárt saját, ún. házon belüli szerkezeteket. A hamisított órákat gyakran olyan helyettesítőkkel látják el, amelyeket úgy alakítanak ki, hogy az eredetihez hasonlítsanak. Ilyen módon gyakran használják az ETA márkától és más elérhető gyártóktól származó elemeket. Ha azonosítani szeretné őket, próbálja meg meghallgatni a működésüket. Az olcsóbb szerkezetek ketyegnek, míg a minőségi mechanikát a csendes működés jellemzi.

Specifikus jellemzők

Végezzen részletes kutatást a megvásárolni kívánt minőségi óráról. Koncentráljon az apró dolgokra, a részletekre és a tipikus jellemzőkre. Hogyan és hol jeleníti meg a márka logóját? Hogyan működnek a komplikációk? Hogyan és hol tünteti fel a gyártó a sorozat- vagy modellszámot? Milyen formátumban van ez a szám? Ez az információ segít az esetleges hamisítás felismerésében.

Az eredeti óra felismerésekor ügyeljen a specifikus jellemzőkre

A legnépszerűbb luxusmárkák alapvető jellemzői

Mielőtt rátérnénk az egyes márkák sajátosságaira, fontosnak tartjuk emlékeztetni, hogy minden minőségi órát eredeti csomagolásában értékesítenek. Használati utasítással és egyes gyártóknál eredetiség igazolással is. A kivétel a Citizen cég, amely ökológiai és fenntartható okokból elhagyta a nyomtatott kézikönyveket. Még magának az óra csomagolásának is megfelelő minőségűnek kell lennie. És most nézzük meg közelebbről a népszerű márkák jellemzőit.

Rolex karóra

 • Tartja az árát, az eredetit a piaci érték 75%-ánál olcsóbban nem lehet megvenni.
 • A betűtípus kisebb, a szóközök szabályosak és nem túl nagyok.
 • A számlap tökéletes, minden eltérés nélkül (különben nem menne át a gyártó minőségellenőrzésén).

Omega karóra

 • Az Omega órák hátoldalán 7 vagy 8 jegyű sorozatszám található.
 • A számlap tökéletes a betűtípusban és a szóközök méretében eltérés nélkül.
 • A másodpercmutató mozgása stabil és nagyon pontos.

Michael Kors karóra

 • A tok hátoldalán a modellkód, a vízállósági érték és a felhasznált anyagokra vonatkozó információk találhatók.
 • A karkötő csatján Michael Kors gravírozás található.
 • Az órát kiváló minőségű fehér vagy barna tokban szállítják.

Tommy Hilfiger

 • A tok hátulján megtalálható a vízállósági érték, a típusszám, az anyagról szóló információk és a gyártó logója.
 • A karkötő csatjára a TH jel van rányomva.
 • Az órát minőségi, habpárnás dobozban szállítják.

Hugo Boss karóra

 • A számlap tökéletes kialakítású, a mutatók problémamentesen járnak.
 • A tok hátoldalán a modellszám és  a kód, a vízállóságra és a felhasznált anyagokra vonatkozó információk, valamint a Hugo Boss gyártó logója található.
 • A szíj rögzítésére a gyártó logója van rányomva.
 • A szíjak és karkötők tökéletesen kidolgozottak, pontatlanságok és eltérések nélkül.

Végezetül egy tipp: A gyanúsan alacsony ár megbízhatóan figyelmezteti Önt egy hamis órára. A luxusórák megőrzik értéküket, és még évekkel később sem értékesítik jelentősen a piaci ár alatt.

LEGÚJABB CIKKEK