Hogyan használjunk egy analóg karórát iránytűként?

Tudta, hogy az analóg karórát is használhatja iránytűként?
Facebook
LinkedIn

Analóg órával és jó kilátással a napra, mindig megtalálhatja északot. Cikkeinkben már sokszor meggyőződtünk arról, hogy a klasszikus karóra több, mint egy időmérő eszköz. Stílusos divatkiegészítő, önbemutató eszköz és olykor értékes befektetési vagy gyűjtői tárgy is. De vajon tudta, hogy egy klasszikus analóg óra iránytűként is használható? Nem az iránytűvel rendelkező órákat értjük ez alatt, melyekről a következő sorokban szintén szó lesz. Meglepi Önt is, ha az északi világtájat Önnek a csuklóján lévő bármilyen analóg órát segít megtalálni.

A cikk tartalma

Analóg karóra, mint iránytű

Először is, az általános megértés érdekében tisztázzuk, mi az analóg óra. Ez egy karóra, amely mutatókat és tizenkét pontos skálát – számlapot – használ az idő kijelzésére. Rajtuk kívül a múlt század 70-es évei óta találhatunk a piacon olyan digitális órákat is, amelyek digitális kijelzőn keresztül mutatják az időt. A klasszikus digitális órák azonban nem irányítják Önt a terepen.

Utasítás: Analóg óra, mint iránytű az északi féltekén

Ahhoz, hogy karórájával megbízhatóan megtalálja az északi irányt, pontosan be kell állítania. A második feltétel a napra néző kilátás. Míg a klasszikus iránytű mágneses mezőt használ a kéz tájolásához, az órának a napra van szüksége a tájékozódáshoz. 

  1. Keressen egy helyet, ahonnan jó kilátás nyílik a napra.
  2. Vegye le az órát a csuklójáról, és tartsa vízszintesen a talajhoz képest.
  3. Irányítsa az óramutatót a nap felé.
  4. Keresse meg a középpontot az óramutató és a 12-es index között a számlapon – ez az irány dél.
  5. Keresse meg azt pontot a számlapon ami pontosan a déli iránnyal szemben van – ez az irány észak.

Analóg óra iránytűként, ha a nyári időszámítás van beállítva

Nyári időszámításkor az órája egy órával korábbi időre van beállítva, mint az időmérés beállítása (nyári időszámításra való átállításakor az óra pl. 2 óráról 3 órára áll). Ha a karórát pontos iránytűként szeretné használni, számolnia kell ezzel az eltéréssel.

Kövesse a fenti utasításokat, de a számlapon a 12-es index helyett az 1-es indexet használja. Tehát a nap felé mutató óramutató és az 1-es index közti középpontot kell keresni – ez az irány dél. Az észak mindig pontosan déllel szemben fekszik – ismét az óra számlapjának ellenkező pontja mutat felé.

Utasítás: Analóg óra, mint iránytű a déli féltekén

Az analóg karóra iránytűként szolgál Önnek még az ellentétes féltekén is, s ráadásul azonos feltételek mellett. Egy olyan eljárásban, amelyet már ismer, egyszerűen csak felcseréli a világtájakat. Tehát a következőképpen jár el:

  1. Keressen egy helyet, ahonnan jó kilátás nyílik a napra.
  2. Vegye le az órát a csuklójáról, és tartsa vízszintesen a talajhoz képest.
  3. Irányítsa az óramutatót a nap felé
  4. Keresse meg a középpontot az óramutató és a 12-es index között a számlapon – ez az irány észak.
  5. Keresse meg azt pontot a számlapon ami pontosan az északi iránnyal szemben van – ez az irány dél.

Röviden az iránytűvel rendelkező karórákról

Ha szereti a szabadtéri tevékenységeket, akkor lehet, hogy inkább egy olyan iránytűt szeretne, amely a karóra funkcionális tartozéka. Természetesen sok olyan, többnyire sportos és tartós karóra típust talál a piacon, amelyek integrált iránytűvel rendelkeznek. Három lehetőség közül választhat.

Analóg karóra iránytűvel a forgatható lünettán

A forgatható lünettán lévő iránytű a fent leírt analóg eljárást alkalmazza a világtáj meghatározására, vagyis a nap szerinti tájolást. Miután megtalálta a középpontot az óramutató és a 12-es index között, el kell forgatni a lünettát, hogy az S (dél) jelzés kerüljön ebbe a pozícióba. Ezután leolvashatja a világtájakat a lünettán.

Analóg karóra klasszikus iránytűvel

Egy másik lehetőség az iránytűvel rendelkező karóra, amely a Föld mágneses terét használja a tájékozódáshoz. Általában a számlap részeként van beépítve az órába, vagy az iránytű kicsúsztatható a számlap alól (például egyes Wenger karórákban).

Digitális karóra iránytűvel

Egyes digitális karórák úgynevezett elektronikus iránytűvel vannak felszerelve, amely elektronikus érzékelőket használ a mágneses mezők mérésére. Az ilyen iránytűnek valamivel nagyobb a mérési eltérése a klasszikus analóghoz képest. Emellett némelyek digitálisan, azaz 1 – 360 számok használatával jelenítik meg az irányt, ami megnehezítheti az iránytűs karóra felhasználói számára az irány helyes megjelenítését a terepen.

LEGÚJABB CIKKEK