Automata óraforgató: Mi az a Watch Winder és hogyan működik?

Mi az a Watch Winder?
Facebook
LinkedIn

Az órák felhúzásának problémája egyidős a hordható időmérő fogalmával. Míg az automata szerkezetek jelentették a választ a mechanikus órák klasszikus és állandó felhúzásának problémájára, a technológia most még tovább lépett. A Watch Winder, vagy ha úgy tetszik, az óraforgató doboz, színen van, s a gyűjtők és a szakértők nem értenek egyet abban, hogy az automata órák számára ez előny vagy hátrány. A következő cikkben ezért erre az irányra fogunk összpontosítani. megtudhatja, mi az az óraforgató, hogyan működik, és hogy az órájának arra szüksége van-e.

A cikk tartalma

Hogyan működnek az automata órák

Ahhoz, hogy megértsük, mi az a Watch Winder, és hogyan működik, először is ismételjük át, hogyan működik az órájában lévő automatikus szerkezet. Míg a klasszikus mechanikus órák rendszeres, koronával történő felhúzást igényelnek, az automatikus szerkezetek a csukló mozgásából származó energiát használják fel a működéshez. Szívükben egy főrugó található, amely fokozatosan letekerődik és meghajtja az óra fogaskerekeit. Normális esetben a csukló mozgása elfordítja a forgórészt, amely feltölti a rugót. Egyes rotorok töltik a rugót mindkét irányba való forgással, mások csak az óramutató járásával megegyező vagy az ellentétes irányban húzzák fel a rugót.

A legtöbb automata óra teljesítménytartaléka 36 – 72 óra. Amikor leveszi az óráját éjszakára, a rugó nem töltődik, de a szerkezet tovább működik. A probléma akkor jelentkezik, ha az órát hosszabb időre teszi el. Az óra egyszerűen lemerül és leáll, ha a tartalék kimerül. Itt jönnek képbe az óraforgató dobozok, az ún Watch Winderek, amelyek folyamatosan működésben tartják óráját.

Watch Winder: Minden, amit az óraforgatóról tudni kell

Az óraforgató vagy Watch Winder egy elektronikus eszköz, általában doboz vagy tárolódoboz, amelyet arra terveztek, hogy az órát automatikusan felhúzza, amíg azt nem viselik. Mivel az óraforgató folyamatosan mozgatja az órát, a szerkezet nem áll le, és minden beállítás, például idő, dátum és naptár megmarad.

Hogyan működik a Watch Winder?

A legtöbb óraforgatók óra tartók formájában van, amelyben biztonságosan és hatékonyan tárolhatja óráját. A Watch Winder akkumulátorral vagy közvetlenül a hálózatról tölthető. Úgy működik, hogy szimulálja a csukló mozgását óra viselése közben. Azonban nem forog állandóan. Az óraforgatók általában előre be vannak programozva és az órát úgy forgatják, hogy az ne sérüljön meg. Egyes készülékek lehetőséget kínálnak annak beállítására, hogy milyen gyakran és milyen irányba forogjanak, illetve kínálnak ún kétirányú tekercselést. Így hatékonyabban alkalmazkodnak az óra rotorjához. 

Watch Winder: Az óraforgató előnyei és hátrányai

A minőségi óraforgató nem károsítja óráját, és folyamatosan működésben tartja a szerkezetét, mindig pontosan beállítva, és azonnal készen áll arra, hogy a csuklóját ékesítse. Miért keletkezett tehát vita az óraforgató használatáról a szakmai közvéleményben? Nézzük meg közelebbről ezeknek az eszközöknek az előnyeit és hátrányait.

A Watch Winder előnyei

  • Kényelem több óra modell tulajdonosának: Ha több órája van, amelyeket felváltva hord, elkerülheti a bonyolult beállításokat, mielőtt a csuklójára tenné. Időigényes lehet például az öröknaptár vagy a holdfázisok állandó beállítása.
  • Az óra védelme: Az óraforgató biztonságos hely a kincsek tárolására. Ezek a dobozok védik az órát a portól és a levegő páratartalmától, így a korróziótól is.
  • Esztétika: Az óra rajongók és gyűjtők nem örülnek semminek sem jobban, mint a precízen szinkronizált óráik látványos megjelenítésének egy kiváló minőségű óraforgató dobozban.

A Watch Winder hátrányai

  • Gyorsabb az óra szerkezetének kopása: A mechanikus órák sok apró alkatrészből állnak, amelyek hajlamosak az elhasználódásra. A szakemberek meg vannak győződve arról, hogy ha az óra folyamatosan töltődik, és folyamatosan üzemel, az lerövidíti az élettartamát.
  • Teljesítménytartalék csökkenése: Egyes óragyártók arról számolnak be, hogy a folyamatosan tekercselt automata órák fokozatosan veszítnek teljesítmény tartalékukból.
  • Ár: Egy minőségi óraforgató több tízezer forintba kerül. Ha többre van szüksége belőlük, akkor olyan összeget kell befektetnie, amellyel többszörösen több jó minőségű, viszont forgató nélküli tárolódobozt és esetleg akár jó minőségű órát is vásárolna.

Szüksége van egy óraforgatóra?

A válasz nem, ha csak egy max. két automata órája van, amelyet csak időnként tesz le csuklójáról. Órái működéséhez így elegendő lesz saját teljesítmény-tartalékuk, vagy időről időre feltölti őket, esetleg újra beállítja őket.

A válasz igen, ha több darab minőségi automata órával is rendelkezik. Ebben az esetben megterhelő és kényelmetlen lehet, ha állandóan a rendszeres töltésre kell gondolnia, vagy a viselés előtt újra és újra be kell állítania. Ebben az esetben a Watch Windert biztosan értékelni fogja.

LEGÚJABB CIKKEK