Az okosóra története: Az első digitális órától az Apple Watch-ig

Bemutatjuk az okosóra történetét
Facebook
LinkedIn

Egy kütyü, amely a viselhető technológia szinonimájává vált. Az okosóra már a modern világ és a csuklónk szerves részét képezi. Az Apple, a Huawei és sok más cég dollármilliókat fektetett be fejlesztésébe az elmúlt években, és továbbra is óriási a tere a további növekedésnek. De meglepő lehet az Ön számára, hogy az okosóra koncepciója egyáltalán nem új. A fejlesztők azon törekvése, hogy a csuklóra ne csak egy időjelzőt és egy stopperórát rögzítsenek, már több mint fél évszázada jelen van. Bemutatjuk azokat a modelleket, amelyek utat nyitottak a mai okosórának.

A cikk tartalma

Pulsar: Az okosóra atyja

A Pulsar névre keresztelt első digitális LED karóra 1972-ben sokkolta az órásokat. A Hamilton Watch Company műhelyéből érkezett, és 18 karátos aranyba volt csomagolva. 2100 dollárért lehetett megvásárolni, és gombot kellett megnyomni az idő megjelenítéséhez. Elmondható, hogy a Pulsar szó szerint forradalmasította az órás világot, és megnyitotta az utat okos utódai előtt. A mai napig az „okosóra atyjának” tartják.

1980-as évek: A Seiko újításai

Nem sokkal később különböző japán cégek versenyeztek abban, hogy több tartalmat vigyenek az órába. A Seiko cég lett az úttörő.

Seiko TV Watch

Ha látta a nyolcvanas évek Bond-filmjét, a Polipot, akkor valószínűleg a híres T001-est is az Seiko műhelyéből. Ez az „okosóra” 1982-ben jött a világra, és egy hordozható TV-vevőkészülékhez kötötték. Míg a képernyő felső része szabványos adatokat, például az időt és az ébresztőórát jelenítette meg, az alsó része a szemcsés videó kimenetre szolgált.

Seiko Data – 2000

Még egy év sem telt el, és a Seiko egy újabb modellel, Data – 2000 néven jelent meg a piacon. A megjelölés nem a következő évezred víziója volt, hanem utalás arra a 2000 karakterre, amit ez az óra tárolni tudott. Ezeket azonban külső billentyűzetről kellett bevinni. Az óra jegyzeteket, naptárbejegyzéseket tárolt, és számológépként is használható volt.

Seiko RC-20 Wrist Computer

A Seiko az 1980-as években meglehetősen aktív volt az okosórák területén. A piacra került számos modell közül az RC-20 Wrist Computer került a legközelebb a jelenlegi modern okosórához. Ez az óra 8 bites mikroprocesszorral, 2 KB RAM-mal és 8 KB tárhellyel volt felszerelve. Rendelkezett tervező alkalmazással, világ idővel, jegyzetekkel és számológéppel.

A mai okosóra elődei

A kilencvenes évek és az új évezred első évtizede a különböző cégek azon próbálkozásokról szólt, hogy a csuklónkon lévő készülékeket új funkcionalitással inoválják. Az alábbiakban áttekintést adunk a legsikeresebb vállalkozásokról.

Timex Datalink: Az első vezeték nélküli óra

1994-ben jelentek meg az első olyan órák, amelyek képesek vezeték nélkül adatokat letölteni a számítógépről. A Timex Datalink a Microsofttal való zseniális együttműködésben jött létre. A továbbítani szándékozott információkat a számítógép-monitor villogójába kódolták, és az órába épített szenzor vette őket.

Az okosórák történetére a Timex márka is rányomta bélyegét
Forrás: Wikipédia

Seiko MessageWatch

1995-ben a Seiko ismét a piacra lépett, amikor bemutatta a nagyközönségnek a MessageWatch-jét. Ez az óra már képes volt megjeleníteni a hívó azonosítóját és a frissítéseket különböző témákban, pl. sporteredmények, akciók árai vagy időjárás-előrejelzések.

Linuxos óra

1998-ban Steve Mann, aki a „hordható számítógépek atyja” néven ismert, megépítette az első órát Linux operációs rendszerrel. A prototípust két évvel később dobta piacra az IBM. Ez az óra vezeték nélkül kommunikált számítógépekkel, telefonokkal és más vezeték nélküli eszközökkel, lehetővé téve számukra a tömörített e-mail üzenetek olvasását és pager-hez hasonló üzenetek közvetlen fogadását.

Az első óra, amellyel telefonálni lehetett

1999-ben a Samsung cég kifejlesztette az első órát, amely lehetővé tette a telefonálást. Az SPH-WP10 monokróm LCD kijelzővel, beépített hangszóróval és mikrofonnal volt felszerelve, és 90 perces hívást tett lehetővé.

WatchPad linux okosóra

Az IBM még 2000-ben mutatta be első WatchPad óráját. Csak egy évvel később azonban előállt a WatchPad 1.5 újításával, gyorsulásmérővel, ujjlenyomat-érzékelővel és vibrációs mechanizmussal. Az óra Linux 2.2-n futott, érintőképernyős, Bluetooth-os, 8 MB RAM és 16 MB memóriája volt.

Fossil Wrist PDA

Talán emlékszik, milyen népszerűek voltak a PDA-k a 2000-es évek elején. Erre válaszként a Fossil 2002-ben bemutatta a Wrist PDA karórát, amely képes volt információt cserélni a számítógépekkel, virtuális billentyűzettel, érintőképernyővel, infravörös porttal és kis érintőceruzával rendelkezett. Palm OS-el működött, ami lehetővé tette számos alkalmazás használatát.

A Fossil Wrist PDA karóra a mai okosórák elődeihez tartozik

Garmin okos sportóra

A Garmin márka viszonylag erős pozícióval rendelkezik a sportórák területén. Ő volt az, aki 2003-ban megjelent a piacon az első sportolóknak szánt funkciókkal felszerelt okosórával. A modern Forerunner óra elődje lényegesen masszívabb volt, de már olyan integrált funkciókkal rendelkezett, mint a sebesség, a távolság, a tempó és az elégetett kalóriák mérése. Az óra két AAA elemmel működött, és körülbelül 14 órát bírt.

Modern okosórák

Az új évezred második évtizede az intelligens technológiák, köztük a viselhető technológiák hatalmas fejlődését hozta magával. Az ebből az időszakból származó okosórák már hasonlítanak azokra a modernekre, amelyeket ma viselünk a csuklónkon.

Sony SmartWatch

A Sony SmartWatch eredeti változata már 2012-ben piacra került. Külsőleg nem sokban különbözött a jelenlegi készülékektől. Útmutatóként szolgált a módosított Androiddal rendelkező Xperia okostelefonokhoz. OLED kijelzővel volt felszerelve. Ezt 2013-ban a SmartWatch 2, 2015-ben pedig az Android-Wear SmartWatch 3 váltotta fel, amelyek azokban az években a elsőosztályúak voltak.

Samsung Galaxy Gear

A Gear berendezés szó szerint elindította a Samsung előretörését az okosórák terén. A Samsung 2013-ban debütált velük, majd egy évvel később további hat modellt hozott a piacra. Az igazság az, hogy az eredeti Gear nem járt sikerrel a piacon, de a márka nem hátrált meg. A Samsung Galaxy Watch 4 a Google operációs rendszerhez kapcsolódva biztosította a jelenlegi piac egyik zászlóshajója státuszát.

Apple Watch

A világ által iWatch néven várt okosórát 2014 szeptemberében mutatták be a nagyközönségnek Apple Watch néven. Az első generációból hiányzott a GPS, az alkalmazásokat támogatniuk kellett az iPhone verzióknak, és nem fértek hozzá az óra érzékelőihez. De azóta az Apple Watch hosszú utat tett meg kilenc generáción keresztül. A jelenlegi okosórák olyan csúcsminőségű funkciókkal rendelkeznek, mint az EKG, a pulzusfigyelő, az esésérzékelő vagy a rádió üzemmód. Az Apple Watch olyan márkákat szorított ki a piacvezető sorokból, mint a Rolex vagy a Tag Heuer.

LEGÚJABB CIKKEK