Meglepő tények az órákról

Olyan tények az órákról, amelyeket valószínűleg nem ismer
Facebook
LinkedIn

Az órák és az időmérés világa lenyűgöző. Talán hallott már arról, hogy az első férfi karórát Cartier készítette Alberto Santos pilóta számára. Regisztrálta, hogy az Omega Speedmaster járt először a Holdon, és nem lepi meg, hogy Paul Newman Rolex Daytonája 18 millió dollárért kelt el egy aukción. Ebben az esetben olvasson tovább. Érdekességeket tényeket gyűjtöttünk össze az órákról, amelyek még a hozzáértő horológia-rajongókat is meglepik.

A cikk tartalma

Eredetileg az Omega a szerkezet neve volt

Az Omega nem mindig volt Omega. A céget eredetileg alapítójáról, Louis Brandt-ról nevezték el. Később Louis Brandt & Fils (Louis Brandt és fiai) és Louis Brandt a Frére (Louis Brandt és testvére) lett. A márka 1894-ben jelent meg a piacon egy olyan fejlett szerkezettel, amely hihetetlenül pontos, megbízható, több rekordot megdönt és több díjat is nyer. A cég a görög ábécé utolsó betűjéről nevezte el. Ez az óraszerkezet szó szerint az óragyártó ház szinonimájává vált, míg végül 1903-ban úgy döntöttek, hogy az egész céget Omegának nevezik el.

A világ legkisebb mechanikus órája kísérte el II. Erzsébetet a koronázásra

Erzsébet királynő a világ egyik leghíresebb hatalmas nője volt. Híres volt rendkívüli stílusérzékéről és ízléséről is. Érdekes tény, hogy 1953-ban a koronázásán Jaeger-LeCoultre karórát viselt. Ez azonban nem egy szabványos modell volt. Egy vékony gyémánttal kirakott karkötőről volt szó, amelybe a világ akkori legkisebb mechanikus óráját, a Jaeger-LeCoultre 101-et integrálták. Érdekes módon a férfi változatban a JLC 101-et a mandzsettagombokba integrálták.

Jaeger-LeCoultre óra

Az órákat a legextrémebb módszerekkel tesztelik

A minőségi órák egyetlen gyártója sem kerüli el termékei szigorú tesztelését. Az óragyártás érdekessége, hogy egyes márkák a végletekig mennek a kronométerek ellenőrzésekor. A Jaeger-LeCoultre például elvégzi a híres 1000 órás tesztjét. Hihetetlen 1000 órán keresztül ellenőrzi a szerkezet működőképességét a tokba helyezés előtt és után különféle körülmények között, mindennapi helyzeteket szimulálva.

Az Omega a Seamaster óráját egy repülőgép külsejére erősítette, amelynek útvonala Amszterdamból Kanadába vezetett az Északi-sarkon át. Amikor a gép a 9 óra repülés után leszállt, az óra hibátlanul működött. A gyártó egy másik óráját egy tengeralattjáró külsejére erősített, és 10 928 m mélyre küldte. Ez az óra is sértetlenül megúszta az extrém teszteket.

Az órák a pultokon „mosolyognak”

Álljon meg a legközelebbi ékszer- vagy órabolt kirakatánál. Érdemes megfigyelni, hogy a kirakatokban az órák mutatói általában 10:10-et mutatnak. Az ok prózai. A tízre mutató óramutató és a kettőre mutató percmutató együtt mosolygós asszociációt kelt. Ez kellemes érzést kelt a szemlélőben, és esetleg támogatja a vásárlási magatartást. A második magyarázat arról szól, hogy a mutatók ilyen pozíciója lehetővé teszi a márka logójának megtekintését.

Rolex óra
Forrás: https://stock.adobe.com/

Tények a Rolex órákról

Az ikonikus óramárkát sok mítosz és féligazság kíséri a közvéleményben. Ma bemutatunk néhány olyan tényt a Rolex órákról, amelyeket nem ismert.

A svájci Rolex Angliából származik

Pátosz nélkül a Rolex a svájci óragyártás ékköveként írható le. Egy részletet kivéve – a Rolex nem Svájcból származik. A márkát 1920-ban jegyezték be Genfben, de valójában 15 évvel korábban, közel 1000 km-re, Londonban hozták létre.

Hans Wilsdorf Angliába költözött, hogy sógorával, Alfred Davisszel saját órás céget alapítson. Svájci szerkezetek importjára koncentráltak, amelyeket helyben gyártott órákba tettek és kínáltak a brit piacon. Az eredetileg alapítói nevét viselő márka 1908-ban a fényűző Rolex nevet kapta. A háborús évek faji megkülönböztetést hoztak magukkal, aminek következtében Wilsdorf visszatért Svájcba, ahová óragyártó cégét is átköltöztette.

A Rolex nem osztogatja óráit

A maga a márka által kezdeményezett célzott szponzorációkat leszámítva a Rolex nem osztogatja óráit. Promóciós céllal még a hollywoodi sztároknak sem. Tehát ha lát egy színészt vagy színésznőt Rolex órával a csuklóján, akkor valaki biztosan fizetett érte. Ez alól a nagy mozik sem kivételek. A pletykák szerint az első Bond-film producere kölcsönadta Sean Connerynek a saját Rolex Submarinert, mert a márka nem volt hajlandó karórát adni a forgatáshoz.

A Rolex órát egy évig gyártják

Ha ismeri általánosan ismert tényeket az órákról, tudja, hogy a Rolexeket még ma is kézzel készítik. De lehet, hogy nem tudta, hogy egy óra gyártása a márkának egy teljes évig tart. A kézi konstrukció mellett ez az idő olyan komplex tesztelést is tartalmaz, amelyen minden egyes órának át kell mennie a műhelyben. Tehát a minőséghez idő kell. És egy utolsó érdekesség a végére: a Rolex órák a világ legdrágább rozsdamentes acéljából, a 904L-ből készülnek. Ez rendkívül ellenállóvá teszi őket a korrózióval szemben.

LEGÚJABB CIKKEK